Zelenskiy: Ukrayna'da Rusya'nın dahil olduğu bir darbe girişimi olabileceğine dair istihbarat aldık

Zelenskiy, "Yalnızca Rusya'dan kaynaklanan zorluklar ve olası bir gerilim değil, ülkemizin içinde de büyük sorunlarla karşı karşıyayız. 1-2 Aralık'ta ülkemizde bir darbe gerçekleşeceğine dair bilgi aldım" dedi

Fotoğraf: AA

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskiy, Rusya'nın Ukrayna'da darbe girişimi planladığını iddia etti.

Bugün düzenlediği basın toplantısında konuşan Zelenskiy, Ukrayna istihbaratının aralık ayında Rusya'nın müdahil olmasıyla darbe girişimi olabileceğine dair bilgi aldığını söyledi.

Ukrayna sınırlarının tamamen güvende olduğunu ve Rusya ile herhangi bir gerilime hazır olduklarını söyleyen Zelenskiy şunları kaydetti:

Yalnızca Rusya'dan kaynaklanan zorluklar ve olası bir gerilim değil, ülkemizin içinde de büyük sorunlarla karşı karşıyayız. 1-2 Aralık'ta ülkemizde bir darbe gerçekleşeceğine dair bilgi aldım.

Rusya'dan yalanlama

Kremlin ise,  sözkonusu iddialara ilişkin açıklama yaptı.

Açıklamada; Rusya'nın, Zelenskiy'e yönelik iddia edilen darbe girişiminde yer alma planı olmadığı ve bu tür eylemlerde bulunmadığı kaydedildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Donbass krizi

Başkent Kiev'de, dönemin Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in Avrupa Birliği (AB) Ortaklık Anlaşması'nı imzalamaması üzerine 21 Kasım 2013'te gösteriler başlamıştı.

Yanukoviç'in, gösterilerin büyümesi üzerine Şubat 2014'te ülkeden kaçmasının ardından ülkenin doğusundaki Donbas bölgesinin Donetsk ve Lugansk şehirlerinde Rusya yanlısı ayrılıkçılar sözde bağımsızlıklarını ilan etmişti.

Ayrılıkçılarla Kiev yönetimi arasında 2014'ten bu yana süren çatışmalarda, 13 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU