Umman'da pandeminin ekonomi üzerindeki etkisine karşı yeni önlemler alındı

Uygulamaya konulan 10. beş yıllık plan 14 ulusal öncelik, 88 stratejik hedef ve performansı ölçmek için 68 göstergeden oluşan dört ana eksene dayanıyor

Fotoğraf: Şarkul Avsat

Petrol fiyatlarındaki düşüş ve dalgalanma ile Kovid- 19 salgınına karşı alınan önlemler dünyanın çoğu ülkesinin ekonomisini etkiledi.

Umman Sultanlığı da orta vadeli mali denge planı (2020-2023) aracılığıyla bazı önlemler aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şarkul Avsat’ın haberine göre, Umman Sultanı nisan ayında kamu borcunu azaltmak ve finansal sürdürülebilirliği sağlamak için programın ikinci yılındaki uygulamasını takip etmek amacıyla Ulusal Mali Denge Programı ana komitesinin toplantısına başkanlık etti.

Vatandaşların yaşam standardının korunması için Umman 2040 Vizyonu için ilk yürütme planı olan onuncu beş yıllık plan (2021-2025) bu yıl uygulamaya konuldu. Sözkonusu plan, 14 ulusal öncelik, 88 stratejik hedef ve performansı ölçmek için 68 göstergeden oluşan dört ana eksene dayanmaktadır.

Yüzde 3,2'lik bir büyüme hedefleniyor 

Onuncu Beş Yıllık Plan, ‘ekonomik aktiviteyi canlandırmak ve makroekonomik ortamı geliştirmek’, kamu mali yönetiminin etkinliğini artırmak ve özellikle cari harcamalar olmak üzere kamu harcamalarını kontrol etmek ve rasyonelleştirmek için önlemler arasında bir denge sağlamak, sürdürülebilir büyüme oranlarına ulaşan disiplinli genişletici maliye politikalarının benimsenmesi ve özel yatırımları teşvik etmek için gerekli altyapının geliştirilmesi, plan yıllarında varil başına ortalama 48 ABD doları petrol fiyatları tahminleri üzerine inşa edilirken, büyük stratejik ve kamu-özel sektör ortaklığı projelerinin uygulanmasının hızlandırılması ve daha fazla doğrudan yabancı yatırımın çekilmesi dahil olmak üzere bir dizi hedefe ulaşmayı amaçlamaktadır. Bunun yanı sıra Umman 2040 Vizyonu’nun hedeflerine ulaşmada valiliklerin katılımının güçlendirilmesi de amaçlanıyor.

Plan, yüksek teknolojik içeriğe sahip imalat sanayileri, tarım, balıkçılık, balık yetiştiriciliği, tarım ve gıda üretimi, ulaşım, depolama ve lojistik gibi gelecek vaat eden ekonomik sektörlere odaklanarak petrol dışı faaliyetlerin gayri safi yurt içi hasılasında (GSYİH) yıllık ortalama yüzde 3,2'lik bir büyüme oranını hedefliyor.

Devletin genel bütçesinin cari yıl için tahmini toplam geliri, 45 ABD doları petrol fiyatı bazında hesaplanan yaklaşık 8 milyar 640 milyon OMR olarak belirlendi. Sultanlık direktiflerinin uygulanmasıyla gelen Valilikler Kalkınma Programı projesi, planın hedeflerine ve Umman 2040 Vizyonu’nun hedeflerine ulaşılmasına da katkıda bulunacak 28 stratejik program aracılığıyla valiliklerin ekonomik yönünü geliştirmek için onuncu beş yıllık plan döneminde (2021-2025) her valiliğe yılda iki milyon OMR olmak üzere 10 milyon ödenek tahsis edecek.

Şarkul Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU