Nikaragua'da sandıklar kapandı: "Bu bir seçim değil, maskaralık"

Ülkeyi toplamda 25 yıl yöneten ve eşini Başkan Yardımcısı yapan Ortega eleştirilerin hedefinde

Meksika ve Guatemala'daki Nikaragualılar seçimlere karşı protesto düzenledi (AP)

Orta Amerika ülkesi Nikaragua'da 7 partinin yarıştığı seçimde sandıklar dün yerel saatle 18.00'da kapandı.

Yerel medya, ülkeyi 14 yıldır yöneten Devlet Başkanı Daniel Ortega'nın seçimi kazanmasının neredeyse kesin olduğunu bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Seçimlerde boykot çağrısı yapan muhalefetse Ortega'nın, baskı ve korku politikası sayesinde zafere ulaşacağını düşünüyor.

Ortega 1979'da Anastasio Somoza diktatörlüğü devrildikten sonra iktidara gelmişti. 1990'da düzenlenen ilk demokratik seçimlerde Violeta Chamorro, Ortega'yı mağlup ederek devlet başkanlığı koltuğuna oturmuştu.

2007'de tekrar seçilen Ortega, bu tarihten itibaren muhalefete baskı uygulamaya başladı.

Örneğin 2018'de hükümet karşıtı protestolarda çıkan çatışmalarda 300'den fazla kişi hayatını kaybetmiş, onbinlerce kişi ülke dışına kaçmıştı.

Dün yapılan seçimlerden önce de pek çok muhalif isim yakalandı.

Violeta Chamorro'nun kızı Cristiana Chamorro "kara para aklamak" suçlamasıyla 3 Haziran'da tutuklandı. Chamorro, daha sonra ev hapsine gönderildi.

Devlet başkanlığı seçimlerinde muhalif adaylardan biri olacağı düşünülen Arturo Cruz Sequeira, "ihanet yasası" kapsamında 5 Haziran'da ABD seyahatinden döndüğü sırada Managua Havalimanı'nda gözaltına alındı.
 

president-Nicaragua-Daniel-Ortega-epouse-presidente-Rosario-Murilloavoir-Managua-7-novembre-2021_0.jpg
Devlet Başkanı Daniel Ortega, seçime eşi olan Başkan Yardımcısı Rosario Murillo​​​​​​​'yla girdi (AFP)


Aynı şekilde aday olmayı düşünen muhalif isimlerden Felix Maradiaga ve Juan Sebastian Chamorro da gözaltına alındı.

ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times'a (NYT) konuşan analistler, Ortega'nın 4. döneminin ülkede yeni bir "baskı ve terör çağı" başlatacağını öne sürdü.

İnsan Hakları İzleme Örgütü Amerika Sorumlusu José Miguel Vivanco, Ortega'nın baskısını "ağır çekim korku filmi" diye niteledi. "Bu, bölgede otoriterliğe doğru bir dönüş" diyen Vivanco, Ortega'nın demokratik teamülleri ortadan kaldırdığını söyledi.

Seçimler heyecansız geçti

NYT, seçimleri takip eden komisyonun Ortega destekçilerinden oluştuğunu iddia etti.

Seçimin başladığı anlarda bazı sandıklarda sıra olsa da zaman geçtikçe çoğu bölgenin boş olduğu görüldü.

Ortega dün televizyondan yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

Tanrı'ya şükür bu seçimler, çoğu Nikaragualının barışa oy verdiğinin bir işareti. Savaşı gömüyoruz ve barışa hayat veriyoruz.

Oyunu eşiyle kullanan Devlet Başkanı, muhalefetin boykot çağrısına da tepki gösterdi.

Muhalefet partilerini ülkede "terör" yaratmakla suçlayan Ortega, "Bunlar bu seçimlerin yapılmasını istemiyor çünkü komplo kuruyorlar, barış istemeyen şeytan bunlar" ifadesini kullandı.

"Bu bir seçim değil bir maskaralık"

Ancak gözaltına alınanlardan Maradiaga'nın eşi Berta Valle, "Bu bir seçim değil, maskaralık. Kimse kimseyi seçmeyecek çünkü tek aday Daniel Ortega" dedi.

2018'deki protestoların ardından tehditler yüzünden ABD'de olan Valle, eşinin 45 kilo verdiğini iddia etti. Maradiaga, ailesiyle görüşmesinde sessiz kalmaya zorlandığını öne sürdü. Valle, eşiyle avukatının görüşmesine ağır silahlı muhafızların katıldığını ve avukatın ülkeden kaçtığını söyledi.
 


Muhalefetteki Özgürlük İçin Yurttaşlar ittifakı da ağustosta kapatılmıştı. İttifakın başkanı Kitty Monterrey, seçim komisyonunun konu hakkındaki açıklamasını "izlemeyi bile bitirmediğini" ifade etti:

Pasaportumu alıp arkama bakmadan kaçtım.

Nehirlerde yürüyerek ve at sırtında seyahat ederek 14 saat geçirdikten sonra Kosta Rika'ya ulaşan Monterrey şöyle konuştu:

Bu kesinlikle bir seçim süreci değil. Seçimlerde seçme hakkın vardır. Ancak burada herkes ya sürgünde ya da hapiste.

Tutuklamaların başlamasıyla ABD, Nikaragualı yetkililere yaptırım uyguladı.

Biden, oy verme işlemlerinin başlamasından hemen önce yaptığı açıklamadaysa Nikaragua'daki seçimleri "sahte" olarak niteledi:

Nikaragua Devlet Başkanı Daniel Ortega ve eşi Devlet Başkan Yardımcısı Rosario Murillo'nun bugün düzenlediği şey ne özgür ne adil ne de demokratik bir seçimdi. Bu bir pandomim seçimi.

NYT'nin haberine göre ülkede yapılan bir anket, halkın yüzde 78'inin Ortega'nın seçilmesinin gayri meşru olduğunu düşünüyor. İktidar partisi Sandinista Ulusal Kurtuluş Cephesi'ni destekleyenlerin oranıysa yüzde 9. Ancak haberde, Nikaragualıların korktuğu için kamuoyunda konuşmaktan çekindiği yazıldı.

 

Independent Türkçe, New York Times, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU