Ölen hayvanlar için "vedalaşma odası" ve "anı duvarı" hizmeti: Güzel uyu kuzum, unutulmayacaksın

"Affet beni güzel kızım", "unutulmayacaksın", "her zaman kalbimizdesin", "kadife kulaklım", "güzel uyu kuzum"… ve daha pek çok duygusal ifade hayvanlar için hazırlanan "anı duvarını" süslüyor

Badem, Babil, Kuki, Fıstık, Prenses, Gümüş, Paşa, Roka, Şampiyon ve daha binlercesi.

Bunlar, insanların kedi, köpek, kuş ve diğer evcil hayvanlarına verdikleri isimlerinden bazıları.

İsimlerin altında ise "affet beni güzel kızım", "unutulmayacaksın", "her zaman kalbimizdesin", "kadife kulaklım", "güzel uyu kuzum"… ifadeleri ise isimlerin altına yazılıyor.

Yıllarca besleyip, büyütüp, birlikte yaşanılan hayvanlarla vedalaşmak ise kolay olmuyor.

Özellikle de ömrünü tamamlayan hayvanları ayrı kalmak insanlara ağır geliyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), insanlarla güçlü bağlar kurdukları hayvanlarıyla ölümleri nedeniyle veda etmelerini sağlayacak bir hizmet sunuyor.

Bu amaçla evcil hayvanlarına son bir kez ‘hoşça kal’ demek isteyenlere destek olmak için "vedalaşma odası" hazırladı.

Bir evcil hayvanın ölümünü kabul etmenin kolay olmadığını belirten yetkililer, evcil hayvanıyla son kez vedalaşmak isteyenleri, mezarlığa açılan koridorda bulunan hüzünlü odada baş başa bırakıyor.

84b9af3d-46d9-4b20-8b7c-7b1b9ac3fc3e.jpg
Barınaktaki hayvanlarla yakından ilgileniliyor / Fotoğraf: Yunus Keleş


Mezarına oyuncağını da koyabilirler

Vedalaşma bittiğinde, içeriye giren görevliler, evcil hayvanını alarak, yeşillikler içindeki gömü alanına götürüyor.

Eğer isterse görevliler, evcil hayvanınızın en çok sevdiği oyuncağını veya değer verdiği bir eşyasını da mezarına koyarak üzerini toprakla kapatıyor.

Tepeören’deki gömü alanında gömülen hayvanların başucuna mezar taşı dikilmesi uygulaması yok.

Kremasyon (ölü yakma) hizmeti de sunulmuyor. Dileyen, gömü alanının dışında oluşturulan "anı duvarı"na, can dostunun; adını, doğum ve ölüm tarihleri yazılı olduğu bir plaket yerleştirerek ölümsüzleştiriliyor.

69ba33b7-998c-48c3-9e78-744f86dc03c1.jpg
Bu plaketler için yıllık belli bir miktar para alanıyor. Toplanan bu paraların yine hayvanlar için kullanıldığı ifade ediliyor / Fotoğraf: Yunus Keleş


Plaketler için alınan para, hayvanlar için kullanılıyor

Çeşitli isimlerin yer aldığı plaketlerin altında ise duygu dolu ifadelere yer veriliyor.

Gofret, Kafka, Pıtırçık, Güneş, Babil, Panku, Lady, Munzi ve diğer can dostları için yazılan ifadelere duvarları süslüyor.

Bu hizmetin bir de bedeli var. İBB Meclisi’nde onaylanan fiyat tarifesine göre, plaketler için üç farklı kategoride para alınıyor. 220, 440 ve 660 lira karşılığında plaketler bir yıl süreyle "anı duvarı"nda duruyor.

Plaketin "anı duvarı"nda sürekli kalabilmesi için her yıl ücret ödemesi gerekiyor. Elde edilen para ise bakıma muhtaç sokak hayvanları için kullanılıyor.

bce75f61-ce8e-414c-9d51-2ca84c2ed742.jpg
İBB Veteriner Hizmetleri Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Hekim Işıl Yönet / Fotoğraf: Yunus Keleş


Kedi, köpek, kuş, balık, yılan…

İBB Veteriner Hizmetleri Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Hekim Işıl Yönet’in verdiği bilgiye göre, gömü alanına defnedilen hayvanlar için hiçbir ücret alınmıyor. 5 dönüm üzerine kurulu hayvan gömü alanında 2018’den bu yana 3 bin 55 sahipli hayvana gömü hizmeti verildi. Gömü alanına, kediden köpeğe; kuştan balığa, yılandan ata kadar her tür evcil hayvan gömülebiliyor. Sahipli hayvanlar için 10.00-15.00 arası, sahipsiz hayvanlar için 7 gün 24 saat gömü hizmeti veriliyor.

Tuzla Aydınlar Köyü yakınlarındaki hayvan gömü yerinde bulunan mezarlar, 2018’de kurulan Tepeören gömü alanına nakledildi.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU