Kılıçdaroğlu'ndan "fiyatlar gayet uygun" diyen Erdoğan'a: Sana uygun tabi, sen bedava yaşıyorsun

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında konuştu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yeni yasama yılının ilk Meclis grup toplantısında milletvekillerine ve partililere hitap etti. Kılıçdaroğlu konuşmasında market alışverişnin ardından "Fiyatlar gayet uygun" diyen Cumhuraşkanı Erdoğan'ı eleştirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yeni yasama yılının hayırlı olmasını isteyen Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından satır başları şöyle:

"İlk çıkaracağımız kanun Siyasi Ahlak Kanunu olacak"

"Parlamentonun Milli Kurtuluş Savaşı'nda gösterdiği çabayı göstermesini isteriz. TBMM'de görev alan milletvekillerinin, birilerinin değil milletin vekili olmasını isteriz. Milletin vekilleri ancak milletin sorunlarına çözüm üretirler. Bazı vekiller milletin vekili değil de iradesini Saray'a veya birilerine teslim etmişse, o kişiler milletin vekili olamaz. Biz güçlendirilmiş parlamenter sistemi getrireceğiz derken ana feslefemiz bu. Milletvekili, milletin vekili olmalı. Milletvekili ahlaklı olmalı. TBMM'de ihale takipçici, adamına göre karar veren milletvekili olmamamlı. Onun için inaşşllah iktidar olacağız, ilk çıkaracağımız kanun Siyasi Ahlak Kanunu olacak. Bu parlamentoya ahlak hakim olacak "

"Hiçbir kazanım elleirnizden alınmadığı gibi, yeni kazanımlara sahip olacaksınız"

Bütün halkı kucaklayacaklarını ve kimseyi ötekileştirmeyeceklerini söyleyen Kılıçdaroğlu, "Zaman zaman soruyorlar. 'Acaba CHP iktidar olduğunda elde ettiğimiz kazanımlar elimizden alınır mı?' diye. Hiçbir kazanım ellerinizden alınmadığı gibi, yeni kazanımlara sahip olacaksınız CHP'nin iktidarında. İnşallah iktidar olacağız ve en özgür şekilde bizi eleştireceksiniz" diye konuştu.

İktidarların bütün eleştirilere kulak vermek zorunda olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, "Siyasetçilerin alkıştan çok eleştiriye ihtiyacı vardır" dedi.

"Aradığınız adaleti getireceğiz"

Adaletin olduğu ülkede herkesin rahat konuşabileceğini belirten Kılıçdaroğlu, "Aradığınız adaleti getireceğiz" şeklinde konuştu.

"19 yıl iktidarda olup hala yurt sorunu çözülmemişse burada bir sorun vardır" diyen CHP lideri, iktidarın halkın sorunları çözmek gibi bir düşünceleri olmadığını, sadece ceplerini doldurmayı düşündüklerini savundu. 

"Ankara'nın içini boşaltıyorlar"

Merkez Bankası'nın İstanbul'a taşınması kararını eleştiren ve "Yavaş yavaş Ankara'nın içini boşaltıyorlar" diyen Kemal Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

"72 katlı bina yapmışlar. Sözde finans merkezi yapacaklar. Tefeciler Londra'da olmasın da o yüksek binada olsun' diye. Allah inandırsın o binayı öğrenci yurdu yapacağım. Merkez Bankası burada kalacak"

"Hangi inançtan olursa olsun hiçbir çocuk yatağa aç girmeyecek" diyen Kılıçdaroğu, "Bunu yapmıyorsanız siyaseti neden yapıyorsunuz? Bunu sağlayacağız" dedi.

AK Parti ve MHP'ye oy veren vatandaşlara seslenen ve kirli bir siyaset olduğunu, rüşvet alan siyasetçiler olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, "Sen kardeşim temiz siyaset mi istiyorsun? O zaman bu kirliliğe yol açan, rüşvet alanı söylediği halde korkusundan soruşturma dahi açamayan bir savcının olmasını istemiyorsan adresin belli kardeşim. Haktan ve adaletten yana olacaksın ve Cumhuriyet Halk Partisi'nden yana olacaksın. İşin özü budur" diye konuştu.

Pandora belgeleri

Ortaya çıkan "Pandora Papers" belgeleri hakkında konuşan ve devleti yönetenlerin topluma örnek olması gerektiğini belirten Kılıçdaroğlu, "Vergi cennetlerine paralar gönderilmiş. Vergi cennetlerine niye para gönderilir? Neden buralardan Türkiye'ye para gelir? Vergi ödememek için. Siz milleti yöneteceksiniz, aileniz Man Adası'nda şirketler kuracak ve vergi ödemeyecek. Fakir fukara vergi ödüyor, sen neden ödemiyorsun? AK Parti ve MHP'ye oy veren kardeşlerim, 'devleti yöneten bir kişinin vergi kaçırması için 'adalet' der mi? Bu adaletse oy vermeye devam edin, açlık ve sefalet devam etsin. Herkesin oturup düşünmesi lazım. Bu memleket sadece benim memleketim değil. Hepimizin memelekti, çocuklarımızın da memleketi" dedi.

"2006'dan beri kararname neden çıkmıyor?"

Vergi cennetlerinden gelen paralardan yüzde 30 vergi kesilmesi için 2006 yılında bir kanun çıkarıldığını ve kendilerinin de bu kanunu desteklediklerini anımsatan Kılıçdaroğlu, "Bir kararname ile bu vergi cennetlerinin açıklanması lazım. Bu kararname bir türlü çıkmıyor. AK Parti'ye ve MHP'ye oy veren kardeşlerime sesleniyorum. Bu kararname niçin çıkmıyor? Ben söyleyeyim; uyuşturucu baronlarının paraları ve rüşvet paraları için çıkmıyor. Türkiye'yi kocaman bir çamaşırhaneye çevirdiniz" şeklinde konuştu. 

"Yağmur gibi zamlar gelecek"

"Erdoğan ekonomisini karakışta göreceksiniz. Yağmur gibi zamlar gelecek. Bu zamlarla kim duracak" diye soran CHP lideri, "Onurumuzla duracağız ve mücadelemizi vereceğiz" dedi.

"Fiyatlar sana uygun"

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı'nın internet sitesinde yer alan bilgilere göre Ocak 2021'de 1 milyon 37 bin 136 vatandaşın elektrik fatursını ödeyemediğini, şubat ayında bu rakamın 1 milyon 202 bin 287'ye, mart ayında 4 milyon 753 bin 87'ye, nisan ayında ise 5 milyon 166 bin 439'a yükseldiğini belirten Kılıçdaroğlu, "Bir insan keyfe keder elektrik parasını ödemez mi? Türkiye bu halde. Milletin gözünü boyamak için Erdoğan Tarım Kredi Kooperatifleri'nin alışveriş merketine gidiyor, 'fiyatlar gayet uygun' diyor. Uygun tabi, sana uygun. Sen elektrik parası ödemezsiz, su parası ödemezsin, doğalgaz parası ödemezsin, dolmuş , taksi, uçak parası ödemezsinz. Sen bedava yaşıyorsun zaten. Her şey bedava sana. Sen acaba ayda 2 bin 825 lira aylık alan bir asgari ücretlinin nasıl geçindiğini biliyor musun? Sen 2 bin 825 lirayla bir ay geçin bakalım. Sen milleti mi kandırıyosun. Sen fiyatların nereye geldiğini bilmiyor musun?" diye konuştu.

Asgari ücretin açlık sınırının altında olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, kiralardaki artışa da dikkat çekerek "AK Parti ve MMH'ye oy veren arkadaşlarımıza bir daha seslenmek isterim. Szi 83 milyonun Londra'daki bir avuç tefeciye hizmet edilmesini istiyor musunuz? Türkiye 19 yılda bu hale getirildi" dedi.

"AK Parti 2002'de ne yaptıysa aynısını yapacağız"

2021'de Türkiye'nin dış borcunun 260 milyar lira arttığını ve bunun 171 milyar lirasının kur farkıdan kayunaklandığını söyleyen Kılıçdaroğlu, "Kim ödeyecek bunu? Bu milletin fakir fukarası ödeyecek.  O yüzden bütün vatandaşarın Türkiye'yi bu hale getirenlerden hesap sorması lazım. Bazen soruyorlar 'siz bunlardan hesap sormayacak mısnız?' diye. AK Parti 2002'de Meclis'te "Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu" kurdu. İnşallah biz de aynı şeyi yapacağız. Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu kuracağız ve bütün yolsuzlukları milletmizin önüne koyacağız" dedi. 

"'Madem gidiyoruz, o zaman ne götürsek kardır' diye düşünüyorlar"

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "Bunlar da artık anladılar gideceklerini. En tepeden en aşağıya 'madem gidiyoruz, o zaman ne götürsek' kardır diye düşünüyorlar. Gitmeden devletin harim-i ismetine el uzatmaktan çekinmiyorlar" dedi.

Türkiye'de yeni bir sayfayı açacaklarını söyleyen Kılıçdaroğlu, "Bunu yaptığımız zaman Türkiye'ye en büyük hizmeti yapmış oluruz. Adaleti, kadın erkek eşitliğini getireceğiz. Saray'dan talimat alıp ona göre karar veren, dava açan savcılara sesleniyorum. Siz de kendi geleceğinizi düşünün. Adaleti yerine getirmek talimat almakla olmaz" şeklinde konuştu.

"Hükümete talimat veren yeraltı dünyasıdır"

Yeraltı dünyasının hükümeti yönettiğini ve hükümete talimat verdiğini öne süren Kılıçdaroığlu, şu şekilde konuştu:

"Bu konuda çok iddialıyım. Neden? Dilovası'nda uyuşturu yakalandı, Mersin Limanı'nda yakalandı. 4 ton 900 kilo kokain yakalandı. Yakalanan kim? Bir gariban fırından ekmek çalsa aynı gün akşam hakim tutuklama kararı verir. Zindaşti'yi serbest bırakan kim? Ortadoğu'nun en büyük baronu. Kim serbest bıraktı bu adamı? İki askerimiz yakılarak öldürülüyor. Talimatı veren IŞİD. Polis yakalıyor, Türkiye'ye getiriliyor. Bir bakıyorsunuz serbest bırakılmış. Kim bu adamı serbest bıraktı? Erdoğan bütün bunların karşısında neden susuyor? Sen baronlardan yana mısın, halktan yana mısın? Sezgin Baran Korkmaz'ı önce kim tutukladı, sonra kim serbest bıraktı? Serbest bırakan adamlarla ilgili kararı alan insanlardan birisini getirdin Adalet Bakanlığı'na bakan yardımcısı yaptın. Birisini getirdin AYM'ye üye yaptın. Ben bunları unutacak mıyım Erdoğan? Haksızlık karşısında susan dilsiz şeytansa, ne olursa olsun haksızlık karşısında asla ve asla susmayacağım"

CHP lideri, "Polis kardeşlerime sesleniyorum sizin hakkınızı, hukukunuzu biz dostlarımızla beraber sağlayacağız. Emniyet Müdürü öyle herkesin iki dudağı arasında değişmeyecek. Merkez Bankası Başkanlığı'na, BDDK Başkanı'na hangi teminatlar veriliyorsa, Emniyet Genel Müdürlüğü'ne de aynı teminatlar verilecek. Sıcak siyasetin dışında tutacağız" dedi.

"Rüşveti alanı korumuyor musun?"

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun 19 Haziran 2021'de yaptığı bir konuşmada, "Hangi meslek grubu bir çalışıyorsa, güvenlik ile ilgili meslek grupları onun 24 katı çalışmak zorundadır. Polislik bir maaş mesleği değildir. Kim öyle düşünüyorsa bir dakika durmasın" dediğini hatırlatan Kılıçdaroğlu, "Sayın Bakan senin orada bir dakika durman bile ayıptır. Sen rüşvet alanları korumuyor musun? 10 bin dolar rüşvet alıyor diye çıktın devletin televizyonlarında konuştun. Savcılığa suç duyurusunda bulunacaktın, neden bulunmadın? Bir içişleri bakanı rüşveti koruyorsa, temiz adam değildir" diye konuştu.

"Buna 'Evet' diyor musun?"

Sayıştay'ın Vakıflar Genel Müdürlüğü 2020 Denetim Raporu'nda 177 kişiye şehit çocuğu olmadığı halde şehit çocuğu gibi burs verildiğinin yer aldığını belirten Kılıçdaroğlu, "Devletin nasıl yönetildiğini görüyor musunuz? AK Parti'ye oy veren kardeşim, MHP'ye oy veren kardeşim, sevgili ülkücü kardeşim; şehit çocuğuna burs veriyoruz diye, şehitlikle ilgisi olmayanlara burs veriyorlar. Buna evet diyor musun?" dedi.

"Haksızlık karşısında asla susmayacağım"

İki askerin yakıldığı görüntülerin yer aldığı videoya işaret eden Kılıçdaroğlu, bu olayda talimat verdiği iddiasıyla tutuklanan ancak daha sonra serbest bırakılan terör örgütü mensubunun, buna ilişkin bir haber üzerine yeniden tutuklandığını anlattı.

Kılıçdaroğlu, "Kim bu adamı serbest bıraktı? Kaç lira para aldı da serbest bıraktı? Erdoğan bütün bunların karşısında neden susuyor? Sen baronlardan mı halktan mı yanasın? Sezgin Baran Korkmaz'ı önce kim tutukladı, sonra kim serbest bıraktı? Serbest bırakan adamlarla ilgili kararı alan insanlardan birisini getirdin Adalet Bakanlığına Bakan Yardımcısı yaptın, yasa dışı görev yaptı diye. Birisini de getirdin Anayasa Mahkemesine üye yaptın. Ben bunları unutacak mıyım sevgili Erdoğan? Asla unutmam. Haksızlık karşısında susan dilsiz şeytansa, ne olursa olsun haksızlık karşısında asla ve asla susmayacağım" ifadelerini kullandı.

"Her ürünün taban fiyatı olacak"

CHP'li belediyelerin düzenledikleri 3 günlük Tarım Çalıştayı'nda tarıma dair neler yapacaklarını konuştuklarını söyleyen Kılıçdaroğlu, sistemi şu şekilde özetledi:

"Her ürünün bir taban fiyatı olacak. Maliyet + makul kar eşittir taban fiyat. Hiçbir çiftçi zarar etmeyecek. Bütün bunları planlama ile yapacağız. Taban fiyatın altına ürün düşünce devlet alacak onu"

Kılıçdaroğlu, "Çiftçi arkadaşlarıma söylüyorum. Halkın iktidarında hiçbir çiftçinin traktörü, hayvanı haciz edilemeyecek, kanun çıkaracağız. Çiftçinin kullandığı mazottan ÖTV almayacağız. Besicilik yapan her yere, toprağı eken biçen her yere veteriner, ziraat mühendisi ve teknikeri göndereceğiz. Çiftçiye destek olacaklar. Kooperatifleşmeyi teşvik edeceğiz" dedi.

"En büyük değişimi yaşayan parti Cumhuriyet Halk Partisi'dir"

CHP lideri sözlerini, "Ülkemizi seviyoruz. Hangi sorunun nasıl çözüleceğini biliyoruz. Akılla çözüyoruz, sopa ile baskı ile değil. Bu anlayışla bir devlet yönetilemez. Patatesciler, soğancılar terörist ilan edildi. Böyle rezalet olmaz... Biz çiftçi kardeşlerimizle, besici kardeşlerimizle birlikte çözeceğiz. O zaman biz halkın partisi olacağız. En büyük değişimi yaşayan parti Cumhuriyet Halk Partisi'dir" diyerek tamamladı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU