Oğuzhan Asiltürk vefat etti

Koronavirüse yakalanan Asiltürk, bir süredir Ankara’da tedavi görüyordu

Fotoğraf: AA

Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu (YİK) Başkanı ve Milli Görüş Vakfı Genel Başkanı Oğuzhan Asiltürk, 86 yaşında hayatını kaybetti.

Asiltürk’ün yeni tip koronavirüse (Kovid-19) yakalanıp hastaneye kaldırıldığı açıklanmıştı. Kovid-19 aşısı olmadığı ve maskeyi "yetersiz bir önlem" olarak gördüğünü basına yansıyan Saadet Partisi’nin önemli ismi, 13 Eylül'de tedavisi için İstanbul’dan Ankara’ya götürülmüştü. 

Buradaki şehir hastanesinde hayatını kaybetmesinin ardından kameralar karşısına geçen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Ailesine, yakınlarına ve sevenlerine baş sağlığı diliyorum. İnançlı ve sabırlı biriydi. Bugün sabah 09:00 sularında kaybetmiş bulunuyoruz. Başımız sağ olsun" açıklaması yaptı.

Koca, bir muhabirin "Oğuzhan Bey koronavirüs aşısı yaptırmış mıydı?" şeklindeki sorusuna "Daha bu konu ve genel birtakım bilgilerin hasta yakınlarının rızası olmadan söylemenin doğru olmadığı kanaatindeyim" yanıtsız bıraktı.

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Asiltürk'ün vefatının ardından şu mesajı paylaştı:

Yüksek İstişare Kurulu Başkanımız, yol arkadaşımız ve dava adamı Oğuzhan Asiltürk ahirete irtihal etmiştir. Milletimizin ve camiamızın başı sağolsun. Mekanı cennet, makamı âli olsun.

Asiltürk’ün cenaze namazının yarın öğlen namazına müteakip Hacı Bayram Veli Cami'nde kılınacağı açıklandı. Cenaze akabinde Cebeci Asri Mezarlığı'na defnedilecek.

Siyasetten mesajlar

Asiltürk’ün vefatının ardından siyasi isimler taziye mesajları paylaştı. O mesajlardan bazıları şöyle:

Recep Tayyip Erdoğan: Vefat haberini aldığımız siyasi tarihimizin önemli isimlerinden, çok kıymetli ağabeyimiz Sayın Oğuzhan Asiltürk’e Cenab-ı Allah’tan rahmet niyaz ediyorum.

Kemal Kılıçdaroğlu: Geçirdiği rahatsızlık sonucu hayatını kaybeden siyasi tarihimizin önemli ismi, Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu Başkanı ve Milli Görüş Vakfı Genel Başkanı Oğuzhan Asiltürk’e Allah’tan rahmet diliyorum. Ailesinin, sevenlerinin ve Milli Görüş camiasının başı sağ olsun!

Meral Akşener: Saadet Partisi'nin kurucularından değerli siyasetçi ve devlet insanlarımızdan Oğuzhan Asiltürk'e Yüce Allah'tan rahmet, ailesine ve sevenlerine sabır diliyorum. Mekânı cennet olsun.

Devlet Bahçeli: Ebediyete irtihal eden Merhum Oğuzhan Asiltürk’e Cenab-ı Allah’tan rahmetler niyaz ediyor; saygıdeğer ailesine, Saadet Partisi camiasına, sevenlerine ve aziz milletimize sabır ve başsağlığı diliyorum. Mekânı cennet, ruhu şad, kabri nur olsun.

Ahmet Davutoğlu: Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu Başkanı, eski İçişleri ve Sanayi bakanlarımızdan, bir neslin öncü isimlerinden Oğuzhan Asiltürk'ün vefatını büyük üzüntüyle öğrendim. Merhuma Allah'tan rahmet, ailesine, sevenlerine ve Milli Görüş camiasına sabr-ı cemil niyaz ediyorum.

Mansur Yavaş: Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Oğuzhan Asiltürk’ün tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybettiğini üzülerek öğrendim. Merhuma Allah’tan rahmet, ailesine ve yakınlarına başsağlığı dilerim.

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Oğuzhan Asiltürk kimdir?

Malatya'nın Hekimhan ilçesinde 1935 yılında dünyaya gelen Asiltürk, ilk ve ortaöğretimini memleketinde tamamladı. İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi'nden mezun olan Asiltürk, bir süre serbest mühendis olarak çalışma hayatında yer aldı.

Milli Selamet Partisi (MSP) ile siyasete atılan Asiltürk, 15. ve 16. dönem Ankara, 19, 20. ve 21. dönemde de Malatya Milletvekili seçilerek Türkiye Büyük Millet Meclisine (TBMM) girdi.

CHP-MSP koalisyonu ile Milliyetçi Cephe hükümetlerinde İçişleri ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı görevlerinde bulunan Asiltürk, 12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardından bir yıl gözaltında kaldıktan sonra yargılanarak beraat etti. Asiltürk'ün aldığı 10 yıllık siyaset yasağı 1987'de gerçekleştirilen halk oylamasında kaldırıldı.

Asiltürk, bazı siyasetçilere getirilen siyasi yasakların kaldırıldığı halk oylamasının ardından gerçekleştirilen ilk kongrede Refah Partisi'nin (RP) genel sekreterliğine seçildi.

Refah Partisi ile yeniden seçimlere giren Asiltürk, 11 yıllık aranın ardından Malatya'dan milletvekili seçildi. RP'nin Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılması üzerine Fazilet Partisi'ne geçen Asiltürk, Necmettin Erbakan'ın vefatı sonrasında, kurucuları arasında yer aldığı Saadet Partisi'nin YİK başkanlığına getirildi.

Erdoğan’la görüştü, İstanbul Sözleşmesi’nden çıkıldı

İktidara sert eleştiriler yönelten Saadet Partisi’nden olan Asiltürk, ocak ayında Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir görüşme gerçekleştirmişti. “Erdoğan’ın Cumhur İttifakı’nı genişletme çabası” olarak değerlendirilen bu görüşmenin ilerleyen günlerinde Asiltürk, "Sayın Cumhurbaşkanının da görüşü kalkması yönünde. Kaldırılacağını kendisi de kesin olarak ifade etti" şeklinde bir açıklama yapmıştı. Asiltürk’ün bu ifadeleri mart ayında Erdoğan’ın bir imzası ile gerçekleşti ve Türkiye, kadına yönelik şiddeti önlemek amacıyla imzalanan İstanbul Sözleşmesi’nden çıktı.

556071-1910382358.jpg
Fotoğraf: AA


Haziran ayında ise “Asiltürk Karamollaoğlu’na bayrak açtı” yorumlarına neden olan bir gelişme yaşanmıştı. Asiltürk, sosyal medya üzerinden bir dizi mesaj paylaşarak hem Karamollaoğlu’nu hedef aldı hem de "Güçlü bir Saadet Partisi teşkilâtı oluşturmak ve gençleri, Millî Görüş'e kazandırmak için, benim gözetimimde, geniş istişarelerle bir liste hazırlanacak ve kongre başkanlığına sunulacak" açıklamasında bulunmuştu. Asiltürk’ün bu çıkışı partinin vitrin yüzleri tarafından eleştirilmiş ve kabul görmemişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU