CHP’li Salıcı: Siyasette zenginleşen mutlaka hesap verecek

"Siyasetçiyken zenginleşmeyi engelleyecek, böyle bir durum varsa bunu yargının konusu yapacak bir siyasi ahlak yasası çıkarılması gerektiğini söylüyoruz"

Fotoğraf: AA

CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, iktidara geldiklerinde “siyasette zenginleşmiş kişilerden hesap sorulacağını” söyledi.

Salıcı, siyasetin gündemiyle ilgili Sözcü’den Ruhat Mengi’nin sorularını yanıtladı.

Salıcı, Mengi’nin “Kılıçdaroğlu, Meclis açılır açılmaz ilk olarak ‘Siyasi Ahlak Yasası’ teklifini getireceğiz dedi. Acaba bu yazılı yasaların varlığı siyasi yolsuzlukları etkiliyor mu?” şeklindeki sorusuna şöyle yanıt verdi:

Biz, siyasetçiyken zenginleşenden mutlaka hesap sorulmasını istiyoruz. Siyasetçiyken zenginleşmeyi engelleyecek, böyle bir durum varsa bunu yargının konusu yapacak bir siyasi ahlak yasası çıkarılması gerektiğini söylüyoruz. Ama aynı zamanda toplumun da siyasetçinin zenginleşmesine olumsuz bir sıfat yüklüyor olması, kınaması lazım. Yasa çıkarılıp da yargı eliyle uygulanırsa engelleyici olur mu? Evet, olur ama esas engelleyecek olan o değişikliğe toplumun karşılık vermesidir. Yanlışlara sosyal medyada tepki geliyor ama şimdi de sosyal medya kanunu çıkacak öyle görünüyor. Neden alelacele bu yapılıyor? İnsanlar eleştirilerini başkalarına aktaramasınlar diye.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Çözüm için Esad’la da Ruhani’yle de görüşürüz”

CHP iktidarının dış politikaya dair tutumunun ne olacağına dair de konuşan Salıcı, şunları söyledi:

Suriye'de yaşananlarla ilgili yanlışları en başından beri ifade ediyoruz. Hatırlıyorsunuz, bundan yıllar önce Suriye'ye Cumhuriyet Halk Partili bir heyet gitti, neler söylediler. Mısır'a bir heyet gitti, ben de o heyetin içindeydim. Bizi “darbecilerin ayağına gitmekle” suçladılar, bugün ne yapıyor iktidar? Hem Suriye ile alttan alttan iş bitiriyor, hem Mısır'la ilişkileri normalleştirmek için görüşmeler yapıyor. Buna karşılık Cumhuriyet Halk Partisi'nin başka bir ülkeye heyet göndermesine katlanamaz durumdalar. Neredeyse KKTC'ye niye gittiniz diye soracaklar, bu hale gelmiş durumda. AKP her şeyi kontrol altına almak isteyen, kendisinden başka herhangi bir siyasi partinin veya siyasetçinin konuşmasından azami düzeyde rahatsız olan bir siyasi parti. Erbil'e gittiğimiz için de bizi eleştiriyorlar. Daha önce Genel Başkanımızın Bağdat'a gitmesini de eleştirmişlerdi. Ama biz Türkiye'nin çıkarlarını savunma peşindeyiz, diplomasinin devrede olması gerektiğini söylüyoruz, koşullar oluştuğunda Esad'la da görüşürüz, Ruhani'yle de. Çünkü biz, komşularımızla ilişkilerimizin iyi olmasını istiyoruz.

 

Sözcü, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU