Bahreyn Manama’daki sinagog 74 yıl sonra yeniden ibadete açıldı

Nansi Huduri Şarku'l Avsat'a verdiği demeçte “Bahreyn Yahudileri topluma entegre edildi” ifadelerini kullandı

Manama'daki Yahudi sinagogunda ibadetler yeniden başladı (Halid el-Halife’nin Twitter Hesabı)

Bahreyn hükümetinin verdiği iznin ardından, Manama'da bulunan Yahudi sinagogunda 74 yıl aradan sonra Tevrat ilahileri yankılanmaya başladı. Bahreyn Yahudileri, söz konusu sinagogda ‘Şabat duası’ ritüeline yeniden başladılar.

Bahreyn Danışma Meclisi Üyesi Yahudi Nansi Huduri, sinagogun 1930'larda kurulduğunu ve başlangıçta bir Fransız Yahudi tüccar tarafından bir ibadet yeri sağlamak amacıyla finanse edildiğini ifade etti. Bahreyn Yahudilerinin yıllar boyunca geleneklerini korumaya devam ettiğine işaret eden Huduri “Yahudilere, evlerinde ibadet etme ve dua etme özgürlüğü her zaman verildi” dedi.

Şarku’l Avsat’a verdiği demeçte, şu an Bahreyn'de bulunan Yahudilerin kuşaktan kuşağa Yahudi olduklarını vurgulayan Huduri “Yahudi cemaatinin tamamı ortak bir tarihi geçmişe sahip, kökleri 1873 ve 1880'den beri Irak'a kadar uzanır” dedi. Bugün burada bulunanların Bahreyn'e yerleşen asıl Yahudiler arasında olduklarına, ticaret ve kuyumculuk ile uğraştıklarına işaret ederek “Farklı dinlere sahip Bahreyn toplumuna entegre oldular. İşte buna bir arada yaşama becerisi ve dini hoşgörü denir” açıklamalarında bulundu.

Huduri, daha önce,  “Başlangıcımızdan Günümüze” isimli bir kitap yazmış ve bunu yıllar boyunca farklı dinlerin bir arada yaşaması ve hoşgörüsü adına bir referans olarak nitelemişti.

Söz konusu kitap, yazarın dini hoşgörü ve Yahudilerin Bahreyn toplumuna entegrasyonuna yaptığı vurguyla beraber, Bahreyn'de yaşayan çağdaş Yahudi cemaatinin tarihinin izini sürüyor.

Bahreyn Kralı'nın danışmanı Halid bin Ahmed el-Halife, dün, Yahudi Sinagogu'nda yapılan ilk ritüelin resimlerini yayınladı. Resimlerde Bahreyn Yahudilerinin, Kovid-19 tedbirleri kapsamında sağlık önlemlerini alarak Tevrat okudukları görülüyor. el-Halife, Yahudilerin 1947'den beri ilk kez sinagoga dönüşünün Bahreyn'de yaşayan Yahudiler açısından tarihi bir an olduğunu belirtti.

İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn arasında, geçtiğimiz Mart ayında, Beyaz Saray'da düzenlenen törenle ilişkileri normalleştirme anlaşması imzalanmıştı. Ardından Bahreyn, İsrail'e ilk büyükelçisi Halid Yusuf el Calahama’yı atamıştı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Şarku'l Avsat

Şarku'l Avsat

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU