Corbyn ve Britanya solundan parlamento önünde Afganistan eylemi: "Savaş tazminatı ödenmeli"

Stop the War Coalition basın açıklamasında Afganistan'da yaşananların sorumlusunun Britanya, ABD ve NATO olduğunu söyledi

Birleşik Krallık Parlamentosu önünde gerçekleştirilen eylemde "yurtdışındaki savaşlara son" yazılı pankart taşındı (Stop the War Coalition/Twitter)

Birleşik Krallık'ta savaş karşıtı kampanya grubu Stop the War Coalition parlamento oturumu sırasında bir araya gelerek "Afgan halkının haklanın geliştirilmesi için" Britanya hükümetini tazminat ödemeye ve bir mülteci programı hazırlamaya çağırdı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Britanya İşçi Partsi'nin eski lideri Jeremy Corbyn'in uzun süredir destek verdiği ve bir dönem başkanlığını yaptığı Stop the War Coalition, Taliban'ın Afganistan'ı ele geçirmesinin ardından Birleşik Krallık'ın hazırlanacak bir sığınma programına ve tazminat teklifine "öncülük etmesi" gerektiğini söyledi. 

Savaş karşıtı grup Afganistan'da meydana gelen felaketin başından beri "başarısızlığa mahkum bu savaşa giren" ABD, Britanya ve diğer NATO hükümetlerinin sorumluluğunda olduğunu söyledi. 

Daily Mail'in aktardığına göre Stop the War Coalition'ın açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

Afganistan'da meydana gelen felaket 20 yıllık başarısız bir askeri müdahalenin sonucu. Sorumluluk en başından başarısızlığa mahkum olan bu savaşa giren ABD, Britanya ve diğer NATO hükümetlerine aittir. Sorun çatışmanın sona erme biçimi değil, başlangıcıydı.

Geniş bir yelpazede birçok hareketi ve kuruluşu temsil ettiğini belirten Stop the War Coalition 20 yıl önce savaşa karşı uyarıda bulunduğunu ve 11 Eylül saldırısına yanıt vermenin başka yolları olduğunu belirttiğini söyledi. 

Kampanya grubu demokrasi ve insan haklarının ancak halkların çabasıyla kalıcı olabileceğini de belirtti. 

 

 

Eyleme katılan İşçi Partisi parlamenterlerinden Richard Burgon, "Birleşik Krallık'ın bağımsız bir dış politikası olması gerektiğini" ifade etti. 

Stop the War Coalition yaraların sarılması için Britanya hükümetinin harekete geçmesi gerektiğini söyledi:

Britanya hükümeti Afganistan'ın yeniden inşası için hazırlanacak bir mülteci programına ve tazminat teklifine öncülük etmeli. Bu, Afgan halkının, özellikle de kadınların haklarının geliştirilmesinde Afganistan'ın kaderine süregelen askeri veya ekonomik müdahaleden çok daha etkili bir eylem olacaktır.

Eylemciler tüm partileri savaştan ders çıkarmaya ve uluslararası işbirliği için harekete geçmeye davet etti. Ayrıca kuruluşun destekçileri de Londra'da bulunan Parlamento Meydanı'ndaki protestoya davet edildi. 

Daily Record'un bildirdiğine göre İskoçya'nın Glasgow kentinde kuruluşun üyeleri eylem gerçekleştirdi. Glasgow Stop the War Coalition savaş mağdurlarına destek olmak amacıyla eylemi gerçekleştirdiklerini belirtti. 

Britanya'da Daily Mail gibi bazı gazeteler, Afganistan'da halihazırda Taliban iktidarı bulunduğu için söz konusu tazminatın Taliban'a yarayacağını öne sürerek, Corbyn ve eylemcileri, "Taliban'a savaş tazminatı ödemeyi talep etmekle" suçladı.

 

Independent Türkçe, Daily Mail, Daily Record

Derleyen: Esra Güngör

DAHA FAZLA HABER OKU