İngiltere’de Trump adına verilen yemeğe davet edilmeyen tek kabine üyesi Sacid Cavid oldu

Pakistanlı Müslüman bir ailenin, Muhafazakar Parti liderliğine oynayan oğlunun dışlanması Westminster’da tepki topladı

Fotoğraf: The Independent

İçişleri Bakanı Sacid Cavid, Buckingham Sarayı’nda Donald Trump onuruna verilen resmi yemeğe davet edilmedi.

Pakistanlı Müslüman bir aileden olan Cavid, Kraliçe’nin ağırladığı gösterişli davete -başbakan, dışişleri bakanı, içişleri bakanı, şansölyeden oluşan-  üst düzey hükümet yetkilileri arasında dahil edilmeyen tek bakan oldu.

Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt ve Çevre Bakanı Michael Gove gibi üst düzey bakanların katıldığı davette Muhafazakar Parti liderliğine oynayan Sacid Cavid’in davetli listesinde atlanmış olması, Westminster’da tepki topladı.

Sacid Cavid, 2017’de aşırı sağcı radikal grup Britain First’in (Önce Britanya) İslamofobik twitlerini paylaşan ABD Başkanı’nı eleştirmişti.

Cavid’in destekçileri davetli listesinde yapılan hatayı, Cavid’in belki de kendisi gibi Pakistan kökenli İşçi Partili Londra Belediye Başkanı Sadık Han’la karıştırılmış olabileceği esprisiyle karşıladılar.

Bir arkadaşı ise Daily Mail’e yaptığı açıklamada “Belki de Downing Sokağı, başkanın kendisini (Cavid’i) otobüs şoförünün diğer oğluyla karıştıracağından endişelenmiştir” dedi.

Başkanın Khan ile arasında uzun zamandır süregelen bir ihtilaf bulunuyor. Khan kendisini, destekçilerini “20. Yüzyıl faşistlerinin” kullandıkları retorikle kışkırtmakla suçladığında, Trump’ın Londra ziyaretinde ilk icraatı Khan’ı “buz gibi ezik” olarak itham etmek olmuştu. 
 


Trump, attığı twitte şunları söyledi:

Londra Belediye Başkanı olarak her anlamda berbat bir iş çıkaran Sadiq Khan, kentini ziyaret eden Birleşik Krallık’ın en yakın müttefiki Amerika Birleşik Devletleri Başkanı’na karşı son derece edepsizce davranmıştır. Bu buz gibi ezik şahsın benimle değil, Londra’da işlenen suçlarla ilgilenmesi gerekir.

Kraliyet ailesi, iş dünyası ve siyasi camiadan 170 konuğun katıldığı resmi yemek daveti, başkanın üç günlük ziyaretinin kilit programlarından biriydi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Davete katılan siyasetçiler arasında Theresa May ve eşi Philip, fiili başbakan vekili David Lidington, şansölye Philip Hammond, savunma bakanı Penny Mordaunt, çevre bakanı Michael Gove ve uluslararası ticaret bakanı Liam Fox yer aldı.

Resmi davetin konuk listesi, hükümetin ve aynı zaman Amerikan büyükelçiliğinin de katkılarıyla Buckingham Sarayı tarafından hazırlandı. Davetiyeler, Kraliçe adına Lord Steward tarafından ulaştırıldı.

Downing Sokağı sözcüsü açıklamasında şunları söyledi:

Resmi yemeğin davetiyeleri Buckingham Sarayı tarafından düzenlenmiş ve yürütülmüştür.

Kraliçe’nin konuşması, Trump’ın II. Dünya Savaşı sonrası barış halinin korunması üzere kurulan Nato ve Birleşmiş Milletler gibi uluslararası kuruluşlara yönelik eleştirilerine karşı bir giydirme olarak yorumlandı.

Kraliçe konuşmasında “21. Yüzyılın yeni zorluklarıyla karşılaştıkça, Normandiya’nın yıldönümü bizlere ülkelerimizin birlikte mücadele ederek neler başardıklarını bir kez daha hatırlatıyor.” dedi ve ekledi:

II. Dünya Savaşı’nda birlikte feda ettiklerimizin ardından, çatışmanın korkunç şiddetinin bir daha asla tekrarlanmayacağının temin etmek üzere Britanya ve Amerika Birleşik Devletleri diğer müttefikleri ile birlikte uluslararası kuruluşları bir çatı altında birleştirmek için adım atmıştır. Dünya değişirken, bizler daima bu yapıların gerçek hedeflerini ön planda tutmaktayız: güçlükle kazanılmış bir barışı muhafaza etmek üzere birlikte çabalayan uluslar.

“Fantastik” kraliyet ailesiyle geçirdiği günün sonunda Trump, Kraliçe’yi “her Britanyalı’nın kalbinde onurla atan yurtseverlik, görev ve vakar ruhu” için tebrik etti.

Başkan’ın Salı günü Downing Street’de gerçekleşecek görüşmesinde May’e İngiltere’de 5G telekom ağından Çinli teknoloji devi Huawei’yi çıkarması konusunda baskı yapması bekleniyor.

Britanyalı ve Amerikalı lider iş insanlarının St James Sarayı’nda gerçekleştirecekleri toplantının ortak ev sahibi olan May ile görüşmesinin önemli gündemleri arasında Brexit ve ticaret konuları da bulunuyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Sena Çenkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU