Suudi Arabistan ve Umman Yemen'de siyasi çözümünde mutabık

Sultan Heysem bin Tarık, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz'i Umman Sultanlığını ziyaret etmeye davet etti

Suudi Veliaht Prensi, Neom Bay Havaalanı’nda Umman Sultanı'na veda etti (SPA)

Suudi Arabistan ve Umman, Yemen krizine siyasi bir çözüm bulunması ve Yemen halkının insani acılarına son verilmesi yönündeki çabalarını sürdürme konusunda hemfikir olduklarını açıkladı. İki ülke aynı zamanda bölgesel ve uluslararası güvenlik ve istikrarın sağlanması için İran'ın nükleer ve füze dosyasını tüm bileşenleri ve sonuçlarıyla birlikte ciddi ve etkili bir şekilde ele almanın ve bu yönde işbirliğinde bulunmanın önemini vurguladı.

Umman Sultanı Heysem bin Tarık'ın Suudi Arabistan ziyareti sona ermeden önce Riyad ve Maskat’ın yaptığı ortak açıklamada, Yemen krizine yönelik kapsamlı bir siyasi çözümün Körfez Girişimi’ne ve uygulama mekanizmasına, Yemen’de düzenlenen Ulusal Diyalog Konferansı çıktılarına, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 2216 sayılı kararına ve Suudi Arabistan'ın Yemen krizini sona erdirip Yemen halkının insani acılarına son verme girişimine dayanması gerektiği belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bölgesel ve uluslararası güvenlik ve istikrarın sağlanması için İran'ın nükleer ve füze dosyasını tüm bileşenleri ve sonuçlarıyla birlikte ciddi ve etkili bir şekilde ele almanın ve bu yönde işbirliğinde bulunmanın önemini vurgulayan iki ülke, iyi komşuluk, BM kararlarına ve uluslararası meşruiyete saygı ve bölgeyi tüm istikrarsızlaştırıcı faaliyetlerden koruma ilkelerinin altını çizdi. Aynı zamanda tutumlarını kendi çıkarlarına hizmet edecek, bölge ve dünyada güvenlik ve istikrarı destekleyip geliştirecek şekilde koordine etme çalışmalarını teyit etti.

Sultan Heysem bin Tarık, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz'i Umman Sultanlığını ziyaret etmeye davet etti.

Çeşitli alanlarda ikili ilişkilerini güçlendirmek için dışişleri bakanları başkanlığında Suudi-Umman Koordinasyon Konseyi’nin kurulmasına yönelik anlaşmalarını memnuniyetle karşılayan iki taraf, doğrudan kara yolu ve sınır çıkışının açılmasını hızlandırma yönünde ilgili makamlara talimat verme üzerine anlaştı. Nitekim bu gelişme, iki kardeş ülke arasında istenen ekonomik entegrasyonun sağlanması için vatandaşlarının sorunsuz hareket etmesine ve tedarik zincirlerinin entegrasyonuna katkıda bulunacak.

Yetkilileri arasındaki etkili iletişimi memnuniyetle karşılayan iki ülke, aralarında çeşitli ekonomi, ticaret, yatırım, güvenlik, kültür, diplomasi ve eğitim alanlarında, aynı zamanda ortak çıkarlarını artıracak, iki ülkenin halklarına refah getirecek her şeyde işbirliğine yönelik bir dizi anlaşma ve mutabakat zaptı imzalanması için çalışılacağını belirtti.

Kamu ve özel sektörü, iki halkın arzularını gerçekleştirecek kaliteli ticaret ve yatırıma ulaşmaları yönünde teşvik ederek ekonomik işbirliğinin hızını artırma konusundaki kararlılıklarını teyit den iki ülke, Suudi Arabistan’ın 2030 Vizyonu ve Umman’ın 2040 Vizyonu hedeflerine ulaşılmasına katkıda bulunacaklarını vurguladı. Aynı zamanda Dukm bölgesindeki yatırımlar ve enerji alanında işbirliğinin yanı sıra gıda güvenliği alanında ortaklık kurulacağını, çeşitli kültür, spor ve turizm faaliyetlerinde işbirliği de dahil olmak üzere bir dizi ortak girişim başlatılacağını belirtti.

Suudi Odalar Birliği Başkanı, Umman Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve Suudi-Umman İş Konseyi'nin her iki taraftan başkanlarının katılımıyla Suudi-Umman İş Konseyi'nin bu ayın başlarında video konferans yoluyla toplanması da memnuniyetle karşılandı. Nitekim bu gelişme, iki ülkedeki özel sektörlerde doğrudan ve dolaylı yatırım fırsatlarının ve işletme sahipleri arasındaki ziyaret alışverişinin artırılmasını, konferanslar ve sergiler düzenlenmesini ve iki ülkede ekonomik projeler yapılmasını sağlayacak.

Umman ve Suudi Arabistan, çevre, gıda güvenliği ve Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman bin Abdülaziz tarafından açıklanan Yeşil Orta Doğu Girişimi alanlarında iş birliğinin güçlendirilmesi gerektiğini de teyit etti.

İki taraf da tüm dünyayı etkisi altına almaya devam eden koronavirüs salgını nedeniyle piyasalardaki zayıf talebe rağmen Suudi Arabistan başta olmak üzere Umman'ın da katılımıyla OPEC Plus ülkelerinin petrol piyasalarında istikrar ve dengeyi sağlar nitelikteki çabalarına övgüde bulunarak petrol piyasalarındaki istikrarı desteklemek için işbirliğine devam edilmesi gerektiğini vurguladı. Sera gazı emisyonlarının yol açtığı zorlukların üstesinden gelme yönünde G-20’nin entegre ve kapsamlı bir çerçeve olarak onayladığı dairesel karbon ekonomisi yaklaşımının uygulanmasına yönelik işbirliğinin artırılmasını da memnuniyetle karşıladı. Bu, aynı zamanda azaltma, yeniden kullanım, geri dönüşüm ve imha olmak üzere dört bileşeninin uygulanması yoluyla emisyonları yönetmenin ekonomik olarak sürdürülebilir yolunu temsil eden bir yaklaşım sayılıyor.

İki ülke, ilgili makamları ileri teknolojiler, inovasyon, enerji projeleri, yenilenebilir enerji, endüstri, sağlık ve ilaç endüstrilerinde aralarındaki karşılıklı yatırım fırsatlarını incelemeye, gayrimenkul, turizm, petrokimya, tedarik zincirleri ve lojistik ortaklıklar, aynı zamanda her iki ülkeye de fayda sağlayan bilgi teknolojisi ve finansal teknoloji alanlarında gelişme sağlamaya yönlendirme üzerine anlaştı. Mevcut yetenekleri ve iddialı fırsatları göz önünde bulunduran iki taraf, Suudi şirketlerinin Umman Sultanlığının amaçladığı kaliteli projelere yaptıkları yatırımları memnuniyetle karşıladı.

Veliaht Prens, Savunma Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Muhammed bin Selman, iki günlük Suudi Arabistan ziyaretini tamamlayan Umman Sultanı Heysem bin Tarık’ı Neom Bay Havaalanı’ndan uğurladı. Uğurlamaya Tebük Valisi Prens Fahd bin Sultan, İçişleri Bakanı Prens Abdulaziz bin Suud bin Nayef ve Umman'ın Suudi Arabistan Büyükelçisi Faysal bin Türki Al Said de yer aldı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Şarku'l Avsat

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU