Esad rejimi 25 düşünce suçlusunu törenle serbest bıraktı

Şam’ın güneyinde, tutukluların ve zorla yerinden edilmiş kişilerin evlerine el konuldu

Duma, Doğu Guta'daki mahkumların siyasi tutuklu olarak karşılanması (Suriye Gözlemevi)

Suriye’de Esad rejimine bağlı medya kuruluşları Doğu Guta'daki Duma banliyösünden 25 tutuklunun Cumhurbaşkanlığı affı ve ulusal uzlaşı süreçlerini tamamlanması çerçevesinde serbest bırakıldığını duyurdu. Öte yandan Şam Terörle Mücadele Mahkemesi bir kısmı Sednaya Askeri Cezaevi’nde tutuklu bulunan bir kısmı da zorla Suriye’nin kuzeyine sürülen sivillerin Yalda ilçesindeki mallarına el koyulduğu kararını onayladı.

Rejim yetkilileri tutukluların salıverilme prosedürlerine ilişkin olarak Duma'da serbest bırakılan 26 tutuklu için, Şam Kırsalı Bölge Valisi, Vakıflar Müdürü, Halk Meclisi üyeleri, Baas Partisi Şam Kırsalı Sekreteri ve Rejimin bir kısım üst düzey yetkililerinin katılımıyla Duma'da resmi bir tören düzenledi. Şam Kırsalı Bölge Valisi Mutaz Ebu en-Nasr törende yaptığı konuşmada, “Suriye'nin yaşadığı kriz bir düşünce krizi olduğu için, neslin hazırlanmasında anne babalara, öğretmenlere ve din adamlarına büyük sorumluluk düşüyor” dedi. Şarku’l Avsat’ın Esad rejiminin haber ajansı SANA’dan aktardığı habere göre, “serbest bırakılanların aldatılmış ve elleri Suriyelilerin kanına bulanmamış kişiler olduğunu” belirtilerek, “ulusal uzlaşı sürecinin tamamlanması kapsamında serbest bırakıldığı” belirtildi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) ise Pazar günü yayınladığı raporunda, Duma'daki tutukluların serbest bırakılması törenini “yeni bir saçmalık” olarak nitelendirerek, rejimin 25 kişiyi “düşünce suçlusu” olarak serbest bıraktığını vurguladı. SOHR, “Doğu Guta’da yer alan Duma halkının hoşnutsuzluğunun, Beşşar Esad’in Cumhurbaşkanlığı seçimi tiyatrosu nedeniyle yaptığı ziyaretin ardından cumartesi günü yaşanan komedi ile birlikte meydana geldiğine” dikkati çekti.

Gözlemevi’ne göre hoşnutsuzluğun nedeni, rejimin onlarca ve yüzlerce düşünce mahkumunu serbest bırakma sözü verdikten sonra Duma'daki tutukluların ailelerinden yüzlerce kişiyi, tutukluları serbest bırakma bahanesiyle toplayan güvenlik güçlerinin, Şam Kırsalı Bölge Valisi, Muhaberat Başkanı ve yerel medyanın huzurunda Beşar Esad adına slogan atmaya zorlamasıydı. Bir süre bekledikten ve Genel İstihbarat Başkanı'nın konuşmasının ardından, sadece 25 erkek ve bir kadını taşıyan bir otobüsün gelmesi insanlarda şaşkınlık ve üzüntü meydana getirdi. Biri kadın olmak üzere 25 kişi serbest bırakılırken, rejimin resmi medyası serbest bırakılanların sayısının 26 olduğunu bildirdi. SOHR, serbest bırakılanların, rejimin Duma'nın kontrolünü 2018'de yeniden ele geçirmesinin ardından cezai suçlama ve suçlardan dolayı tutuklananlar arasında olduklarını ve Adra Cezaevi'nde tutuklu bulunduklarını ve aralarında Sednaya'dan veya diğer güvenlik birimlerinde tutuklu bulunanlardan tek kişinin bile bulunmadığını söyledi.

Cumartesi sabahı rejim güçleri, Cumhurbaşkanı Beşşar Esad'in “kazandığı” cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Duma şehrinde kendisi için oy kullanmasının anlaşılması üzerinden iki haftadan kısa bir süre sonra, Duma kentindeki bazı tutukluların serbest bırakılacağını camilerdeki hoparlörlerden duyurdu.

Bu arada, serbest bırakılanların kabulüyle bağlantılı olarak, muhalif haber sitesi Savtu’l Asime, Şam Terörle Mücadele Mahkemesi'nin, Suriye'nin başkentinin güneyindeki Yalda kasabasından bir kısmı Sednaya Askeri Hapishanesi'nde, bir kısmı da Suriye'ye zorla göç ettirilen 20 kişinin evlerine haciz kararı verildiğini ortaya çıkardı. El koyma kararı, başta Liva el-İslam, El-cemiyye El-Hayriyye ve Ebabil Huran olmak üzere muhalif grupların askeri karargah olarak kullandıkları evleri içeriyordu. İnternet sitesinin özel kaynaklardan aktardığına göre karar, bir dizi askeri güvenlik ve hava istihbarat görevlisinin de dahil olduğu bir güvenlik komitesinin geçen hafta haciz kararı verilen evleri dolaşmalarının ardından geldi.  Zira komisyon askeri karargahı çevreleyen çok sayıda konut topluluğuna, sahiplerinin mülkiyeti kanıtlanana ve güvenlik dosyaları doğrulanana kadar el konulmasına karar vermişti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU