Sözcü yazarı: Ölümcül ilaç kaç hastaya kullanıldı?

"Bu ölümcül ilaç bir yılı aşkı süre insanlarımızın üzerinde kullanıldıktan sonra nihayet geçen hafta Sağlık Bakanlığı tarafından tedavi listesinden çıkartıldı"

Fotoğraf: AA

Sözcü yazarı Rahmi Turan, Türkiye'de ve dünyada tartışmalara neden olan hidroksiklorokin adlı sıtma ilacının Kovid-19 tedavisinden “sessizce” çıkartılmasıyla ilgili yazdı. Turan, “ölümcül” olarak nitelediği ilacın kaç kişide kullanıldığını sordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Turan, bugünkü köşe yazısında “Bu bir sağlık skandalıdır!” dedi ve şunları yazdı:

Ölüm riskini yüzde 45 arttırdığı belirlenen “Hidroksiklorokin” adlı ilaç, Türkiye'de bir yılı aşkın süre yüz binlerce hastada kullanıldı ve ancak geçen hafta kullanım listesinden çıkartıldı. Peki, Covid-19 tedavisinde bu ilacın kullanıldığı hastalara ne oldu, bilen var mı?

Dünya Sağlık Örgütü'nün “Korona tedavisinde hiçbir faydası yok. Üstelik ölüm riskini arttırıyor” diyerek kullanımını yasakladığı ‘Hidroksiklorokin' ilacı için Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 15 Nisan 2020 günü övünerek konuşup:

“Türkiye tedavide farklı bir yaklaşıma sahip. Hiçbir ülke pozitif şüpheli vakalarda hidroksiklorokin ilacını erken dönemde kullanmadı. Biz bu ilaçtan daha vaka görülmeden 1 milyon kutu alıp depoladık. Çin'den getirilen favipiravir'ini de bizdeki yaklaşımla kullanan ülke yok!” demişti.

Hiçbir ülke kullanmıyordu ama dünyanın en akıllısı biz olduğumuz için kullanıyorduk demek ki! Ee, sonra ne oldu? Sonuç meydanda… Bu ölümcül ilaç bir yılı aşkı süre insanlarımızın üzerinde kullanıldıktan sonra nihayet geçen hafta Sağlık Bakanlığı tarafından tedavi listesinden çıkartıldı!

Turan, yazısının devamında İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray’ın Sağlık Bakanlığı’na konu hakkında yaptığı bir uyarıya yer verdi.

 

 

Sözcü, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU