Meclis'e "iklim değişikliği" sunumu: 2050 yılında insanlar sıcaktan ölebilir, Türkiye'nin bazı bölgelerinde tarım bitebilir

Prof.Dr. Kurnaz, önümüzdeki 30 yılda sıcakların, insanları öldürebilecek kadar artacağını, Çukurova, Malatya ve Konya gibi yerlerde tarımın bitebileceğini öne sürdü

Fotoğraf: AA

Boğaziçi Üniversitesi İklim Politikaları Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, iklim değişikliğine karşı gerekli tedbirler alınmadığı takditdeTürkiye’nin önümüzdeki 30 yıl içinde karşılaşması olası tehlikeleri Meclis’te anlattı.

Hürriyet'ten Bülent Sarıoğlu'nun haberine göre, Meclis İklim Değişikliğini Araştırma Komisyonu’na sunum yapan Kurnaz, Türkiye'nin 2050 yılında büyük kuraklık yaşayacağını belirtti. 

Bazı illerde sıcaklıkların artacağını belirten Kurnaz, şunları söyledi:

Sıcaklıklar ortalama 5 derece artacak olursa 30 yıl sonra İstanbul’da en yüksek sıcaklık 45 dereceye çıkacak. Hastaneler hazır mı? Bu kadar insan sapır sapır o sıcakta ölmeye başladığında hazır olacak mıyız buna? Bu sıcak öldürür mü insanı? Bu sıcaklığa ‘ıslak termometre 35 derece’ deniyor. Islak termometre 35 olursa hava sıcakmış, serinmiş yok, ölüyorsunuz; bu kadar basit.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Çukurova kuruyacak, Malatya'da kayısı kalmayacak"

Kurnaz, kuralık yaşayacak muhtemel bölgeleri de sıraladı.

Çukurova'da tarım yapılamayacağını savunan Kurnaz, Ege'nin batısındaki kuraklığın korkunç boyutlarda olacağını söyledi.
Kurnaz şöyle devam etti:

Sivas’ta, Malatya’da kuraklık olacak. Kayısı yok. Hazır mıyız buna? Bir de orta göbeğinde yaşadığımız hastalıklar var. İki sene önce İstanbul’da 4 Batı Nil virüsü vakası görüldü. Niye? Çünkü ticaret yapıyoruz. Afrika ticarette en çok Türkiye’ye güveniyormuş; çok güzel bir şey, gurur duyduk ama eşittir bu sivrisinekler de gelecek bize. Eskiden bu sivrisineklerin gelmesi seneler sürüyordu, şimdi bir konteynerin içine kaçan bir sivrisinek 6 saat sonra İstanbul’da. Konya Ovası’nda en az 90 bin tane su kuyusu var ve devlet bunlardan 25 bininden ne kadar su çekildiğini biliyor. Konya Ovası Projesi Başkanı iki hafta önce diyor ki: ‘Yer yer yer altı suyu 22 metre düşüyor senede.’ Senede 22 metre yeraltı suyu düşerken Konya Ovası’nda sulamalı tarım yapamazsınız.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU