Cumhurbaşkanı Kararı ile Türkiye, İstanbul Sözleşmesi'nden ayrıldı

Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı

Fotoğraf: Twitter

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Türkiye, İstanbul Sözleşmesi'nden ayrıldı.

Türkiye'nin ilk imzacısı olduğu İstanbul Sözleşmesi'nden son birkaç yıldır ayrılacağı konuşuluyordu.

Kadın hakları aktivistleri ve kadın örgütleri sözleşmeden Türkiye'nin ayrılmaması konusunda kampanya yürütüyor, çeşitli eylemler düzenliyordu. 

Sözleşme Avrupa Konseyi tarafından destekleniyor ve taraf devletleri hukuki olarak bağlıyordu.

Sözleşmenin dört temel ilkesi; kadına yönelik her türlü şiddetin ve ev içi şiddetin önlenmesi, şiddet mağdurlarının korunması, suçların kovuşturulması, suçluların cezalandırılması ve kadına karşı şiddet ile mücadele alanında bütüncül, eş güdümlü ve etkili işbirliği içeren politikaların hayata geçirilmesiydi. 

Tarafların sözleşme kapsamında vermiş oldukları taahhütler, bağımsız uzmanlar grubu GREVIO tarafından izleniyordu. 

"Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi", kamuoyunda bilinen adıyla İstanbul Sözleşmesi, 11 Mayıs 2011'de İstanbul'da düzenlenen Avrupa Konseyi 121. Bakanlar Komitesi Toplantısı'nda dönemin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu tarafından imzalanmıştı.

Sözleşmeye ilişkin kanun tasarısı, 24 Kasım 2011 Tarihinde TBMM Genel Kurulu’nda tüm partilerin mutabakatıyla yapılan açık oylamada 1 çekimser, 246 milletvekilinin oyu ile kabul edilerek yasalaşmıştı.

Türkiye ayrıldı

Cumhurbaşkanı Kararı ile Türkiye, İstanbul Sözleşmesi'nden ayrıldı.

Resmi Gazete'de yayımlanan kararda, adı geçen sözleşmenin "9 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin 3. maddesi gereğince karar verildiği" kaydedildi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU