Babacan: Sayın Erdoğan bir gün kazanan tarafta olmak için "Parlamenter sistemi konuşalım" diyebilir

Hükümet sistemi tartışmalarına ilişkin konuşan Babacan, "Topyekün iktidar değişikliği olmadan bu ülkenin sorunları düzelmez" dedi

Fotoğraf: AA

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Best FM’de katıldığı prgramda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Danıştay kararıyla okullarda "öğrenci adını"nın durdurulmasıyla ilgili açıklamalarda bulunan Babacan, "Önemli olan çocuklarımızın özgüvenli, sorgulayıcı bir zihinle yetişmesidir. Tornadan çıkmış gibi bir eğitim sistemiyle değil; yeni fikirlere açık, etik ilkelere sahip ve yarınlara bakan bir eğitim sistemiyle çocukların yetişmesi gerektiğini savunuyoruz" dedi.

Öğrenci andı ile ilgili kararın zaten bir yargı kararı olmaması gerektiğini belirten Babacan, "Danıştay kararı deyince tamamen bir yargı kararından bahsetmemiz çok kolay değil. Siyasi içerikli her konu mutlaka hükûmet tarafından yargıya empoze ediliyor. Bu karar niteliği gereği yargının kararı olamaz, siyasi bir karardır. Ülke yönetiminin kendi kendine vereceği bir karardır" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Cumhur İttifakı’nda yer alma ihtimalimizi tartışanlar DEVA’yı henüz tanımamış"

DEVA Partisi'nin bir ittifakta yer alıp almayacağıyla ilgili gelen bir soruya ise Babacan şu yanıtı verdi:

Cumhur İttifakı, Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi konusunda ısrarcı. Partili, taraflı cumhurbaşkanını esas alan, parlamentoyu değersizleştiren, güçler ayrımını yok eden, hükûmetin yargı üzerindeki baskısını her gün uygulayan bir yönetim zihniyetinden bahsediyoruz. Bizim böyle bir yönetim zihniyetiyle yan yana durmamız işin tabiatında yok. Biz DEVA Partisi’ni ilkeler ve değerler üzerine kurduk, ‘Bir işin parçası olalım da ne olursa olsun’ diyemeyiz. Son yirmi yılın en kötü ekonomik şartlarını yaşıyoruz. Hukuk devleti niteliği kaybolmuş, özgürlükler baskı altında. Bizim böyle bir zihniyetle ittifak içinde olmamız, yan yana durmamız mümkün değil. Böyle bir ihtimali tartışan varsa DEVA Partisi’ni henüz tanımamış.

"Sadece sistem değil, topyekûn iktidar değişmeli"

Babacan, hükümet sistemi ile ilgili tartılmalara ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.

"Zayıf bir ihtimal olsa da bugünkü iktidar bir gün ‘Şu sistemi değiştirelim’ diyebilir" ifadesini kullanan Babacan, "Sayın Erdoğan bir gün kazanan tarafta olmak için ‘Parlamenter sistemi konuşalım’ diyebilir. Etrafındaki çevre ‘Cumhurbaşkanı’nın hiçbir suçu günahı yok, sistem yanlış oldu’ diyebilir. Bunların tamamına karşıyız. Topyekûn iktidar değişikliği olmadan bu ülkenin sorunları düzelmez. Sistem değişecek, aynı zamanda topyekûn iktidar da değişecek. Başka türlü mümkün değil" diye konuştu.

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU