Türk Sineması'nın uzayla imtihanı: 6 yerli uzay filmi

Eyüp Kaan Yoksu Independent Türkçe için yazdı

1- Gora – Ömer Faruk Solak

Yapım Yılı: 2004

Oyuncular: Cem Yılmaz, Özge Özberk, Ozan Güven, İdil Fırat, Rasim Öztekin, Özkan Uğur, Şafak Sezer, Cezmi Baskın, Erdal Tosun, Engin Günaydın.

 

Senaryosunu komedyen Cem Yılmaz'ın yazdığı bilimkurgu ve komedi türündeki filmdir. Kurnaz, üç kağıtçı ve genç bir iş insanı Arif'in uzaylılar tarafından kaçırıldıktan sonra başına gelenler filmde anlatılmaktadır. Film muazzam bir oyuncu kadrosuna sahiptir. Türkiye Sineması'nda filmin üzerinden yıllar geçmesine daha iyi bir bilim kurgu – komedi çekilememiştir. Defalarca televizyonlarda yayınlanmış ve reyting rekorları kırmıştır. Filmin her sahnesindeki replikler sinema dünyamızın unutulmazları arasındadır.

Filmin unutulmaz repliklerinden bazıları şöyledir:

- "Dünya sana ayak uydursun ya! Dünya nedir gezegendir en nihayetinde."

- "Arif Işık, her türlü halı, kilim, travel."

- "Uzaylı da olsa insan insandır."

- "Ufo gören masum köylü, koçum benim."

- "Komutan Logar, bir cisim yaklaşıyor."

- "Amerikan başkanı dahil herkesi devreye sokun."

- "Filmin adı: Ayda Sevişenler... - Ayda olmaz, bir haftada çekmemiz lazım."

2- Turist Ömer Uzay Yolunda – Hulki Saner

Yapım Yılı: 1973

Oyuncular: Sadri Alışık, Cemil Şahbaz, Ferdi Merter Fosforoğlu, Erol Amaç, Elif Pektaş, Nermin Altınses

 

Turist Ömer Uzay Yolunda filmi ilk çekilen uzun metraj Star Trek filmidir. Filmin çekimleri İstanbul'da Beyoğlu, Şişli, Beyazıt, Eminönü civarında Ve İzmir'in Selçuk ilçesinin Efes tarihi kentinde gerçekleştirilmiştir. Senaryosunu ise Ferdi Merter kaleme almıştır. Usta oyuncu Sadri Alışık'ın dokuz filmde canlandırdığı Turist Ömer isimli unutulmaz karakterin son filmidir. Uzay Yolu yani Star Trek dizisinin 1966'da yayınlanmış olan The Man Tap isimli ilk sezon bölümlerinden birinin uyarlamasıdır.

Filmin unutulmaz repliklerinden bazıları şöyledir:

- "Kasımpaşa'ya 3 milyon ışık yılı uzaktayız mister Turist."

- "Sinirlerim çok yıprandı kaptan. Yıllık iznimi kullanmak istiyorum."

- "Spak üç çay çek bize ordan, demli olsun."

3- Dünyayı Kurtaran Adam – Çetin İnanç

Yapım Yılı: 1982

Oyuncular: Cüneyt Arkın, Aytekin Akkaya, Füsun Uçar, Hüseyin Payda, Necla Fide, Hikmet Taşdemir, Yadigar Ejder

 

Filmin çekimleri Kapadokya yöresinde gerçekleştirilmiştir. Filmde Birbirinden saçma sahneler ve anlamsız onlarca diyalog bulunmaktadır. Film, dünyada Turkish Starwars olarak bilinmektedir. Fantastik bilimkurgu türünde çekilen film zamanla kült haline gelmiştir. Filmin basılmış olan afişlerinin günümüzde koleksiyon değeri vardır. Ayrıca filmin senaryosunu Cüneyt Arkın yazmıştır.

Filmin unutulmaz repliklerinden bazıları şöyledir:

- "Vücudundan kurtul, sadece zihnin ve ruhunla yaşa, o zaman toprak altında nefes alabilirsin."

- "Hiçbir kuvvet dünyayı yok edememiş fakat bazı zamanlarda dünya parçalara ayrılmış."

- "Bu bir alarmdır, bu bir alarmdır; Dünyalılar kaçtı, Dünyalılar kaçtı, yakalayın onları, yakalayın onları!"

4- Dünyayı Kurtaran Adam'ın Oğlu – Kartal Tibet

Yapım Yılı: 2006

Oyuncular: Cüneyt Arkın, Mehmet Ali Erbil, Didem Erol, Haldun Boysan, Burak Hakkı, Veysel Diker, Ali Erkazan

 

Dünyayı Kurtaran Adam'ın Oğlu, Dünyayı Kurtaran Adam isimli filmin devamı niteliğindedir. Filmin hikayesi uzayda geçmektedir. IMDB tarafından 2006 yılının en vasat sinema filmleri arasında gösterilmiştir. Film için yapılacak en anlamlı yorum şöyledir: Komedi türündeki film, öyküleme ve görüntü kalitesi açısından önceki filme oranla çok daha başırılıdır. Kötüler ve iyiler diye filmdeki karakterleri sınıflandırabiliriz. Filmin sonunda ise sevgi bağıyla bir araya gelen iyiler , çıkar ilişkileriyle bir araya gelen kötüleri yenmiştir. İlk çekilen Dünyayı Kurtaran Adam ve ikinci çekilen Dünyayı Kurtaran Adam'ın Oğlu filminden anladığımız kadarıyla "dünyayı kurtarmak" Türkiye Sineması'nın geleneksel konularından birisi değildir.

5- Uçan Daireler İstanbul'da – Orhan Erçin

Yapım Yılı: 1955

Oyuncular: Zafer Önen, Özcan Tekgül, Halide Pişkin, Özdemir Asaf

 

Türkiye sinema tarihinin ilk fantastik filmlerinden birisidir. Filmde Özdemir Asaf "gazete patronu" rolünde oynamıştır. Uçan Daireler İstanbul'da ana fikrini Devil From Mars filminden almıştır. Uçan  Daireler İstanbul'da, Devil Girl Form Mars filminin aksine absürt bir komedi filmidir. Film, iki avanak gazetecinin rakip gazetelerde uçan daire haberlerine yetişebilmek için yaptıkları araştırmalar sırasında Rasathane bahçesine inen bir uçan daireyle karşılaşmaları ve ardından gelişen olayları anlatmaktadır. Filmde dünyaca ünlü oyuncu Marilyn Monroe da canlandırılmıştır. Yönetmen Orhan Erçin filmle ilgili olarak: "Uzaylıları da birer yerli sinema öğesi haline getirdim." demiştir.

6- Badi – Zafer Par

Yapım Yılı: 1983

Oyuncular:Çoşkun Göğen, Pembe Mutlu, Orhan Çağman, Yüksel Gözen, Tuncer Sevi, Nuri Tuğ

 

Badi dünyaca ünlü yönetmen Steven Spielberg'in E.T. Filminin uyarlamasıdır. Filmin senaryosunu Barış Pirhasan kaleme almıştır. Film, İstanbul'da bir mahalleye inen uçan daireden çıkan bir yaratığı ve bu yaratığın başından geçen absürt olayları anlatmaktadır. Film Turkish E.T olarak nam salmıştır. Popüler kültürün vazgeçilmez malzemelerinden biri olan Ufo ve uzaylılar terimlerinin sinemaya yansıtılmış en iyi örneklerindendir. Badi filminin hem kamera arkasında hemde kamera önünde yeşilçam sinemasından değerli isimler bulunmaktadır. Şerif Gören, Orhan Oğuz, Barış Pirhasan bunlardan bazılarıdır. Film, yönetmen Zafer Par'ın ilk uzun metraj sinema filmidir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU