Uzmanlar, Kovid-19'a karşı etkisine dair yeterli kanıt olmasa da D vitaminini öneriyor

Önceki araştırmalar D vitamininin Kovid-19'a karşı bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olabileceğine işaret ediyordu

Uzmanların yer aldığı panelde, D vitamininin Kovid-19'la mücadeleye yardımcı olmasa bile başka faydaları bulunduğu belirtildi (Unsplash)

Uzmanlardan oluşan bir panele göre, şu anda D vitamininin Kovid-19'dan korunmaya yardımcı olduğu veya iyileşmeyi hızlandırdığını gösteren "yeterli kanıt bulunmasa" bile, D vitamini alınmaya devam edilmeli.

Birleşik Krallık Ulusal Sağlık ve Bakım Mükemmelliği Enstitüsü (NICE), İngiltere Halk Sağlığı (PHE) ve Beslenme Bilimsel Danışma Komitesi (SACN) uzmanlarından oluşan panel, Britanya Sağlık Bakanı Matt Hancock'un D vitamininin koronavirüse karşı etkili olup olmadığının araştırılmasını istemesi üzerine bu bulgulara ulaştı. Daha önce yapılan bazı çalışmalarda D vitamininin koronavirüsle mücadelede yararlı olduğuna işaret edilmişti.

NICE Rehberlik Merkezi Direktörü Dr. Paul Chrisp, şunları söyledi:

Şu an Kovid-19'un önlenmesi veya tedavisinde D vitaminini önermek için yeterli kanıt olmamasına rağmen, herkesi hükümetin tavsiyesine uyarak sonbahar ve kış dönemlerinde D vitamini takviyesi almaya teşvik ediyoruz. D vitamininin Kovid-19 üzerindeki etkisine dair araştırma sürerken, yayımlanan kanıtları takip etmeyi sürdürüyoruz. Kılavuzumuzu gerekli olduğunda gözden geçirip güncelleyeceğiz.

Mevcut PHE tavsiyesine göre kemik ve kasların sağlıklı kalması için ekimden mart başına kadar günlük 10 mikrogram (400 IU) D vitamini alınması gerekli. İngiltere genelinde pandemi nedeniyle bu kış kapalı mekanlarda uzun süreli zaman geçiren 2,5 milyondan fazla savunmasız kişiye bedava D vitamini takviyesi sunuluyor.

PHE, koyu ten rengine sahip kişilerin, bakım evi sakinlerinin veya dışarı çok fazla çıkmayanların ve muhtemel D vitamini eksikliği olanların bu takviyeleri yıl boyunca almasını şiddetle tavsiye ediyor.

PHE Baş Beslenme Uzmanı Alison Tedstone, şu ifadeleri kullandı:

Herkesin, özellikle de yaşlıların, dışarı çıkmayanların ve koyu tenli olanların her gün 10 mikrogram (400IU) D vitamini takviyesi almasını tavsiye ediyoruz. Bu yıl daha fazla kişi kapalı alanda daha fazla zaman geçirdiği için bu tavsiye her zamankinden daha önemli.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU