Bileşenler ötesi ittifak ve Irak krizine çözüm beklentileri

Ammar el-Hekim Independent Türkçe için yazdı

Fotoğraf: AA

Irak, uygulama ve performans açısından öncekilere benzeyen, fakat zamanlama ve isimlendirme açısından farklı olan yeni bir seçim dönemine doğru yaklaşıyor.

Yaklaşan seçimler, olacaklarla ve mevcut süreci çözme ile ilgili boyutlarının yanı sıra krizin düzgün yönetilmesi halinde Irak'ı daha itidalli bir aşamaya taşıması aksi bir durumda ise gerilimi daha da artırması ihtimali ile karakterize ediliyor.


Söz konusu seçimlere dair doğru olduğuna inandığımız birtakım öngörülerimiz bulunuyor. Bazı siyasi güçlerin gerilerken bazılarının yükseleceğini, siyaset sahnesinde etkili bazı siyasi güçlerin ise statülerini sağlamlaştıracaklarını düşünüyoruz.

Ancak bu seçimlerin şekli ve sonucu ne olursa olsun, "eğer erken seçimlere gidersek ve seçim pratiği gerginliği azaltmadan ve vatandaşın demokratik siyasi sisteme olan güvenini yeniden tesis etmeden biterse ne olacak?" sorusuna tatmin edici bir cevap bulunması gerekiyor.

Irak krizini sona erdireceğine inandığımız çözüm, önceki dönemlerde önerdiğimiz çözümün aynısıdır.

O dönemde mevcut olan siyasi ruh hali nedeniyle siyasi bloklardan gelen bir takım itirazlarla karşılaşmıştık.

Siyasi bloklar risk almaktan korkuyorlardı ve sürekli sandığın dışında değil de içinde düşünme arzusuyla hareket ediyorlardı.


Bu tökezlemeler göz önüne alındığında, çözümün, herkesin temsilcisi, yönelimi ve iradesi bakımından ulusal unsurların ötesine geçen, halk ile siyasetçiler arasındaki boşluğu doldurabilen, 'destekçi ve muhalefet' düşüncesi temelinde siyasi sistemde dengeli çalışmanın çekirdeğini oluşturabilen bir seçim ittifakı kurmada yattığına inanıyoruz.

Bileşenler Ötesi İttifak ise hayatın her kesiminden siyasi güçlerin temsilcilerinin yanı sıra siyasi ve toplumsal ağırlığı olan bir sonraki aşamada siyasi olarak kendisini kanıtlamasını beklediğimiz Ekim Hareketi'nden çıkan güçlerin katıldığı bir doku ve açık bir mücadele tarihidir.


Bileşenler Ötesi İttifakı'nın oluşumu, ardından benzer bir ittifakın oluşturulmasını gerektirecektir.

Böylece iki ittifaktan birinin parlamentodaki çoğunluğun desteğini alması, hükümeti oluşturması ve üç başkanlığın (Cumhurbaşkanlığı, Meclis Başkanlığı ve Başbakanlık) seçilme olasılığı ile istenen hedefe ulaşılması şansını artıracaktır.

Ayrıca, başta anayasayı değiştirmek ve siyasi sistemi yeni dönemin ihtiyaçlarına göre modernleştirmek olmak üzere, arzu edilen reformlar için uygun bir ortam sağlayacaktır.

Bileşenler Ötesi İttifak, Iraklı seçmenlerin iyi seçimler yapmasını sağlayacak, onları seçimlere katılmaya teşvik edecek, birbirinin kopyası olan seçim programlarına ve kendilerini rahatsız eden, hayal kırıklıklarını artıran ve tekrar eden sloganlara son verecektir.


Bileşenler Ötesi Seçim İttifakı'nın, Iraklılar tarafından üzerinde uzlaşıya varılan genel ilkeleri ifade eden büyük bir ulusal siyasi projeyi temsil ettiğine şüphe yoktur.

Bu ilkelerin başında 'vatandaşlık, eşit fırsatlar ve kamu hizmetlerinin eksiksiz yerine getirilmesi' geliyor.

İttifak, mevcut sürecin derinliğinden ve krizlerinden çıkan bir çözümdür ve hem hükümetine hem de halkına hizmet etmeye çalışacaktır.

İttifak aynı zamanda, sonraki süreç için daha büyük bir çözümün de çekirdeğidir. Bazı çevreler ve özellikle de 2003 yılından bu yana siyasi olarak bölünmenin yaşandığı yerlere dalmaya alışmış güçler, bu argümanı siyasi açıdan kabul etmeyebilir.  

Bu argüman ayrıca Irak'ın durumunu etkileyen ve Irak'la temsiliyet denklemine göre ilgilenmeye alışık olanlardan etkilenen uluslararası ve bölgesel arzularla uyumsuz olabilir.


Bileşenler Ötesi İttifak, güçler arasında ortaklık kuracak ve başkalarının ilerlemesine veya rol değiştirmesine izin vermeden herkesin siyasi statüsünü korumasına yönelik denklemi sona erdirecektir.

Yetkili makamlara aday gösterilen ve biyografisinde veya performansında ya da seçilebilirliği, yeterliliği ve yeteneği konusunda herhangi bir sorun olmadığı halde seçimlerde ilerleme kaydedememe korkusundan bu makamları reddeden kişiler var.

Irak krizine istenen çözümlerin bulunması, zorlukların üstesinden gelinmesi gerekiyor. Artık ısıtılıp tekrar servis edilen ve bir dönemden diğerine aktarılan protez çözümlerle önemli zorlukların üstesinden gelmek mümkün değil.


Tişrin Hareketi, harekete katılan çoğunluğun yanı sıra sistemin mevcut doğasına ve siyasi performansa karşı çıkan geniş bir kitle olduğunu ortaya koyan, reform ve yolsuzlukla mücadele taleplerini destekleyen üstün bir referanstır.

Hareket, çözümün, cerrahi müdahaleye benzer şekilde olması gerektiğinin açık bir göstergesidir.

Bileşenlerin Ötesi İttifakı, öncelikle uygun bir parlamento performansı elde etmeye çalıştığından 'devlet ve devlet dışı' denkleminin dışına çıkmayacağını teyit etmektedir.

Irak siyasi sahnesinin hiçbir bloğun seçimleri tek başına sonuçlandıramayacağını ortaya koyması herkesin birbirine ihtiyacı olduğunu kanıtlıyor.

Öyleyse neden zaman ayırıp sahneyi ve sahnenin gerekliliklerini dikkatlice okumuyoruz ve Irak'a ve halkına hizmet edecek rekabetin ulusal projeye dayalı olacağı nihai bir çözüme hazırlanmıyoruz?

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU