Cumhurbaşkanı Büyük Çamlıca Camii'ni açtı: Hangi görevde olursak olalım İstanbul’u ilmek ilmek dokuyacağız

Temeli 6 yıl önce atılan, 63 bin kişinin aynı anda ibadet edebileceği bir kompleks olarak tasarlanan Büyük Çamlıca Camii Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla açıldı

Açılış töreni öncesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve resmi davetliler cuma namazı için camiye geldi.
 

çamlıca camii açılış erdoğan AA 3.jpg
Fotoğraf: AA ​​​​​​​


Diyanet İşleri Bakanı Ali Erbaş, camiler ve ramazan ayıyla ilgili okuduğu hutbenin ardından cuma namazını kıldırdı. 
 

çamlıca camii açılış erdoğan AA 1.jpg
Fotoğraf: AA​​​​​​​


Cuma namazı sonrası caminin resmi açılış törenine geçildi. Törene çok sayıda yabancı devlet adamı da katıldı. 
 

çamlıca camii açılış erdoğan AA.jpg
Fotoğraf: AA​​​​​​​


“Hangi görevde olursak olalım İstanbul’u ilmek ilmek dokuyacağız”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açılış törenindeki konuşmasından önemli bölümler:

“İstanbul birbirinden güzel camileriyle gök kubbeyi süsleyen zarif minareleriyle görenleri kendine meftun eden bir kutlu şehirdir. Bu aziz şehre hizmet etmekten daha büyük bir şeref yoktur. Rabbim birbirinden büyük eserlerle bu şehre damgamızı vurmayı nasip etti.  Emri Hak vaki olana kadar da hizmetlerimize devam edeceğiz. Biz hangi görevde olursak olalım İstanbul’u ilmek ilmek dokuyacağız. Türkiye’nin en büyük camisi olan Büyük Çamlıca Camii’ni İstanbul’a kazandırmanın huzuru içerisindeyiz. Burası aynı zamanda bir külliye.”

“Terörün insanlık dışı yüzüyle her geçen gün biraz daha muhatap oluyoruz. Artık kimsenin terör karşısında fakatlı cümleler kurma lüksü yoktur. Uluslararası toplum terör meselesinde bir yol ayrımına gelmiştir. Artık daha ilkeli ve net bir tavır alınması gerekiyor. İbadethaneleri kan gölüne çevirenlere dur deme vakti gelmiştir. Bunların tamım insanlığın ortak düşmanıdır. Asırlar boyunca Müslümanların yönettiği kadim şehirlerin hiçbirinde kimseye karışılmamıştır. Hal böyleyken kimse kendi anlayışına göre kural koyamaz, cihat yapıyorum diye ibadethaneleri bombalayamaz. Türkiye olarak bu cinayet şebekeleri ile yoğun bir mücadele yürütüyoruz. Aynı şekilde Avrupa’da camileri hedef alan Neonazi terörü ile de mücadelemizi sürdüreceğiz. Şayet biz tepkimizi oraya koyarsak teröristler hedeflerine ulaşamayacaktır.”​​​​​​​
 

çamlıca camii açılış erdoğan AA 10.jpg
Fotoğraf: AA


Büyük Çamlıca Camii Türkiye'nin en büyük camisi

Osmanlı-Selçuklu mimari tarzı ile bugünün çizgilerinin bütünleştiği Büyük Çamlıca Camii’nde müze, sanat galerisi, kütüphane, konferans salonu, sanat atölyesi ve otoparkın da yer alıyor.  
 

çamlıca camii açılış erdoğan AA 6.jpg
Fotoğraf: AA​​​​​​


İmanın şartını temsilen 6 minareli inşa edilen Büyük Çamlıca Camii'nin üç şerefeli 4 minaresi Malazgirt Zaferi'ne ithafen 107,1 metre, iki şerefeli 2 minaresi ise 90 metre yüksekliğinde yapıldı. 
 

büyük çamlıca camii AA.jpg
Fotoğraf: AA


Caminin 72 metre yükseklikteki ana kubbesi İstanbul'da yaşayan 72 milleti, 34 metre çapındaki kubbesi İstanbul'u simgeliyor. Kubbenin iç yüzeyine, 16 Türk devletine ithafen Allah'ın isimlerinden 16'sı yazıldı.
 

çamlıca camii açılış erdoğan AA 7.jpg
Fotoğraf: AA


Ana kubbenin üzerine 3,12 metre genişliğinde, 7,77 metre yüksekliğinde, 4,5 ton ağırlığında alem yerleştirildi. Nanoteknolojiyle renklendirilen ve 3 parçadan oluşan alem, dünyanın en büyüğü olma özelliğini taşıyor.
 

çamlıca camii açılış erdoğan AA 8.jpg
Fotoğraf: AA


Büyük Çamlıca Camisi, halı serili alanında 25 bin olmak üzere 63 bin kişinin aynı anda ibadet edebileceği bir cami kompleksi olarak tasarlandı. Camide aynı anda 8 cenazenin namazı kılınabilecek.

Cami, ibadet alanının yanı sıra 11 bin metrekarelik müze, 3 bin 500 metrekarelik sanat galerisi, 3 bin metrekarelik kütüphane, bin kişilik konferans salonu, 8 sanat atölyesi, 3 bin 500 araçlık kapalı otoparkı bünyesinde barındırıyor.
 

çamlıca camii açılış erdoğan AA 9.jpg
Fotoğraf: AA​​​​​​​


Caminin 5 metre genişliğinde, 6,5 metre yüksekliğinde ve 6 ton ağırlığındaki ana kapısı Konya'da geleneksel Türk ahşap sanatının örneği olan kündekari işçilik denilen çivisiz sistemle bir araya getirildi, sedef ve kaplama işleri ise İstanbul'da gerçekleştirildi.

Büyük Çamlıca Camii'nin minberi 21 metre yüksekliğinde ve asansörle çıkılabiliyor. Vaaz kürsüsü ise yaklaşık 4 metre yüksekliğinde.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU