İsrail ile Nijer arasındaki temaslar sürüyor

İsrail basınında çıkan haberlerde, Dışişleri Bakanlığı'nın tahminlerine göre ABD Başkanı Donald Trump yönetimi, İsrail ile İslam ülkeleri arasında daha fazla barış anlaşması yapılması yönündeki çabalarına devam edecek

İsrail İstihbarat Bakanı Eli Cohen (Reuters)

İsrail İstihbarat Bakanı Eli Cohen, Nijer ile İsrail arasındaki ilişkileri normalleştirmek amacıyla temaslar yürütüldüğünü bildirdi. Cohen’e yakın bir isim de İsrail'in Fas ile ilişkiler tesis etmek ve anlaşmaya varmak için girişimler başlattığını doğruladı.

Cohen konuya dair yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Nijer yaklaşık 25 milyon nüfusu ile Batı Afrika'daki en büyük Müslüman ülke konumunda. Nijer ile sağlanacak anlaşma İsrail ile Afrika'daki diğer Müslüman ülkelerin ilişkilerine ve bölgesel istikrara yardımcı olacaktır. Nijer'de yapılacak seçimler, iki ülke arasındaki normalleşme sürecinin ilerlemesi için önemli bir adım olacak."

İsrail basınında çıkan haberlerde, Dışişleri Bakanlığı'nın tahminlerine göre ABD Başkanı Donald Trump yönetimi, İsrail ile İslam ülkeleri arasında daha fazla barış anlaşması yapılması yönündeki çabalarına devam edecek.

Nijer, Çad'ın ardından İsrail ile ilişkileri normalleştirmek için anlaşma imzalayacak "bir sonraki Müslüman ülke" olacak. Önümüzdeki ay Nijer'de yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinin İsrail'le normalleşmeyi destekleyen eski İçişleri Bakanı Muhammed Bazum'un Nijer Demokrasi ve Sosyalizm Partisi lehine sonuçlanması bekleniyor.

Yapılan değerlendirmeler Nijer'in terörizmden muzdarip bir ülke olarak terörle mücadele konusunda iki ülke arasında ortak çıkar ve güvenlik iş birliğinin yapılması konusunda beklenti içinde olduğu yönünde.

Kanal 12 televizyonunun siyasi editörü Amit Segal cuma günü Yediot Aharonot’ta yayımlanan haftalık yazısında İsrail'in ABD başkanlık seçimlerinden önce, Trump'ın yönetimine baskı uygulayacağı bir anlaşma planladığını belirtti. Buna göre ABD’nin Fas'ın Batı Sahra üzerindeki egemenliğini tanıma karşılığında İsrail ile ilişkileri normalleştirmek için bir anlaşma imzalaması planlanıyor.

Segal'e göre bir Senatör, "Fas'ın Batı Sahra'daki konumuna karşı çıkması nedeniyle" anlaşmanın yolunu tıkadı. Segal açıklamasında “Bu senatör önümüzdeki haftalarda konumunu değiştirirse önümüzdeki yıl Tel Aviv'de bir Fas büyükelçiliği açılacak" dedi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU