İBB, Avcılar ve Silivri’deki 500 binayı taradı: Her 5 binadan 1’i riskli

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Avcılar ve Silivri’de gerçekleştirdiği yapı tarama testi, incelenen 500 binanın yüzde 20’sinin yıkılma riski barındırdığını ortaya koydu

Tarama yapılan 500 konuttan yüzde 20'sinin depremde yıkılma riski taşıdığı ortaya çıktı / Fotoğraf: AA

Uzmanlar, önlem alınmadığı takdirde kentte binlerce binanın yıkılacağını belirtirken İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) de, o binalara yönelik tarama çalışmalarına başladı. Avcılar ve Silivri ilçelerinde 2000 yılından önce yapılmış 500 konut, yapı tespit taramasından geçti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Analiz amaçlı yapılan tarama çalışmasında binaların yüzde 20’sinin risk barındırdığının tespit edildiğini söyleyen İBB Deprem Risk Yönetimi Kentsel İyileştirme Daire Başkanı Tayfun Kahraman, bazı binalara konut sahiplerinin karşı çıkmasıyla tarama yapılamadığını söyledi.

“Bazı binalar ayakta zor dururuyor”

İstanbul’da 790 bin binada yapı tespit taraması yapacaklarını belirten Kahraman, Milliyet’ten Gülden Çoktan’a çalışmayla ilgili bilgiler aktardı.

Kahraman “Amacımız görev süremiz boyunca 39 ilçeyi bitirmek. Şu an Avcılar Denizköşkler ve Silivri Merkez Mahallesi’nde 17 Ağustos depreminden önce yapılmış binaları tarıyoruz. Bu binalar potansiyel olarak risk barındırıyorlar. Biz binalara girerek hızlı tarama yöntemleriyle risk olasılıklarını ortaya çıkarıyoruz. Çok riskli yapılar elbette yıkılıp yeniden yapılmak zorunda. Bazı binalar gerçekten ayakta zor duruyor şekilde çıkıyor. Bazıları güçlendirilebilir durumda. Yenileme ve güçlendirme modelleri üzerindeki çalışmalar devam ettiği için sonuçları şu an vatandaşlarımızla paylaşmıyoruz. Bunlar tamamlandığında halkımızla paylaşacağız” dedi.

‘Sistem kurguluyoruz’

Afet öncelikli bir kentsel dönüşüm modeli kurguladıklarını söyleyen Tayfun Kahraman, şu an yapılan tarama çalışmalarının amacının afetlere karşı dayanıklı bir İstanbul ortaya çıkarmak olduğunu söyledi.

Kahraman, “Kentte yaşayanlara sağlıklı konutlarda yaşama hakkını vermek yönünde bir irademiz var” diye konuştu.

“Vatandaşlar ‘yıkım kararı çıkar’ diye karşı çıkabiliyor

Belediyenin ücretsiz olarak yaptığı bu çalışmaya, bazı konut sakinlerinin evlerinin ağır hasarlı çıkması durumunda yıkım kararı çıkması endişesiyle tarama yaptırmadığını söyleyen Tayfun Kahraman, 5 ayrı modelin karşılaştırması ve çaprazlanması ile elde edilen tarama  yöntemleriyle göçme riski olan yapılarda yüzde 98’e yakın isabetlilik oranı veren bir sistem ortaya çıktığını söyledi.

İBB raporu: 7,5 büyüklüğündeki bir depremde İstanbul’da 48 bin bina yıkılacak

İBB’ye bağlı İstanbul İstatistik Ofisi’nin İzmir'de yaşanan depremin ardından yayınladığı  'İstanbul'un deprem raporu'nda İstanbul'un beklenen depreme hazırlıksız yakalanması durumunda yaşanacak senaryo gözler önüne serildi.

Yapılan araştırmalara göre İstanbul, beklenen 7,5 büyüklüğündeki bir depreme hazırlıksız yakalanırsa 48 bin bina yıkılacak ya da ağır hasar görecek. 194 bin bina orta ve üstü hasar alacak.

AFAD’ın da 2018 yılında yaptığı “Olası İstanbul Depremi” senaryosunda da benzer sonuçlara ulaşılmıştı.

 

Independent Türkçe, Milliyet 

DAHA FAZLA HABER OKU