Karar yazarı: Böyle gitmeyecek, gerçekçi bir salgın planı şart

"Maske takmayan veya mecburen otobüs kalabalığında seyahat eden vatandaşı suçlamak günü kurtarır belki ama problemi büyütür"

Fotoğraf: Reuters

Karar gazetesi yazarlarından Mustafa Karaalioğlu, Türkiye’nin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında yeni ve gerçekçi bir plan hazırlaması gerektiğini belirtti.

Karaalioğlu, bugünkü köşe yazısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın "İnsanımız adeta kendi kendisinin katili. Bunu söylediğimizde zaman da vatandaşımızın ağırına gidiyor" sözlerini hatırlattı ve şunları söyledi:

Kendi kendisinin katili vatandaş, normalleşmeyle sokağa teşvik edilen, tatil kredisi, tüketici kredisi ile hayata gönderilen vatandaş. İşinin, fabrikasının, tezgahının, masasına başına gitmek zorunda olan, bunun için toplu taşımaya mecbur olan vatandaş. Evde kal deyince evde kalan, bayramı evde geçir deyince buna uyan, sokağa çık, tatile koş deyince de yine söz dinleyen vatandaş. 

İnsanların ekonominin çarklarının dönmesi için hayatın içinde olması gerektiğine dikkati çeken Karar yazarı, şöyle yazdı:

İnsanlara gerçeği bütün açıklığıyla anlatmak zamanıdır. Sürü bağışıklığı ise sürü bağışıklığı değilse de yeni bir tedbir paketi. Bir ilan edilip bir bozulan, izi kaybolan talimatlar değil.  Devletin yeni bir mücadele planı hazırlaması, ekonomi ve sağlık dengesi üzerinden etkili bir yol haritası çıkarması kaçınılmazdır. Yoksa, bütün uzmanların dediği gibi kontrolden çıkan salgın, soğuk havalarda hiç söz dinlemeyecek.  Giderek artan vakalar meselenin sağlık kısmında alarm veriyor. 7 aydır okulların nasıl açılacağı üzerine bir sürür gereksiz söz söyleyip okulları açamamak da sosyal hayattaki alarmdır. 

"Maske takmayan veya mecburen otobüs kalabalığında seyahat eden vatandaşı suçlamak günü kurtarır belki ama problemi büyütür" ifadesini kullanan Karaalioğlu, yazısına şöyle son verdi:

Tekrarlamakta fayda var. İktidarın salgınla mücadeledeki başarısının tek ölçüsü bu belayı en erken zamanda uzaklaştırmaktır. Gerisinin, bütün övünme cümlelerinin kıymeti- harbiyesi yoktur. En iyi mücadele eden sağlıkla en erken normale dönendir. Bir plan yazamıyorsak bunun başaran ülkelere bakalım hiç olmazsa…

 

Karar, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU