ABD ve Yunanistan Akdeniz'de ortak askeri tatbikat düzenledi

Yunanistan'dan yapılan açıklamada, iki ülke arasındaki askeri iş birliği çerçevesinde donanma ve hava unsurlarının katıldığı ortak tatbikat yapıldığı kaydedildi

Fotoğraf: AP (arşiv)

Türkiye ve Yunanistan arasında Doğu Akdeniz konusunda gerilim devam ederken, Yunan ordusu ve ABD, Girit Adası'nın güneyindeki deniz alanında dün ortak askeri tatbikat düzenledi.

Yunanistan Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, iki ülke arasındaki daimi askeri iş birliği çerçevesinde donanma ve hava unsurlarının katıldığı ortak tatbikat icra edildiği kaydedildi.

Açıklamada Yunanistan ve ABD'nin güçlü bağlarına vurgu yapılırken, dün Girit Adası açıklarında yapılan tatbikatın, "gerek ikili gerek NATO ittifakı çerçevesindeki operasyonel hazırlık, savaş yeteneği ve iş birliği düzeyinin artırılmasının kanıtı olduğu" ifadesine yer verildi.

Girit Adası'nın güneyindeki deniz alanında düzenlenen tatbikata Yunanistan'dan, "Egeon" fırkateyni, 214 tipi denizaltı ve altı F-16 uçağı ile katılırken, ABD tarafından ise USS Winston S. Churchill savaş gemisi ve helikopterlerin iştirak ettiği aktarıldı.

Türk Deniz Kuvvetleri de Girit’in güneyinde tatbikat düzenleyeceğini açıklamıştı

NTV'de yer alan haberde, 25 Ağustos Salı günü Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın Girit'in güneyinde askeri eğitim yapacağı kaydedilmişti.

Yapılan bilgilendirme ilk aşamada askeri tatbikat veya Yunanistan'a karşı bir misilleme olarak yorumlanırken, askeri kaynaklar, faaliyetin bir eğitimden ibaret olduğunu belirtmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yunanistan ve Fransa'dan ortak tatbikat

Yunanistan, Doğu Akdeniz’de Fransa ile ortak askeri tatbikat düzenlemişti.

Yunanistan yapılan açıklamada, iki ülkenin daimi askeri iş birliği çerçevesinde Türkiye'nin NAVTEX (denizcilere duyuru) ilan ettiği sahayı da kapsayan bölgede bugün ortak askeri tatbikat icra ettiği kaydedilmişti.

Doğu Akdeniz gerilimine ilişkin açıklama yapan Fransa Cumhurbaşkanı Macron, "Yunanistan dahil Avrupalı ortaklarla iş birliği içerisinde gelecek günlerde Doğu Akdeniz’de Fransız askeri varlığını geçici olarak güçlendirmeye karar verdim” ifadesini kullanmıştı.

Türkiye yeni Navtex ilan etmişti

Oruç Reis sismik araştırma gemisinin, Kıbrıs açıklarında hidrokarbon arama çalışmalarına 27 Ağustos'a kadar devam edeceği bildirilmişti. İlan daha önce 23 Ağustos olarak duyurulmuştu, yeni bildiriyle görev süresi 4 gün uzatılmış oldu.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU