Polis şiddetinin yeni adresi Wisconsin’da protestolar büyüyor: Ulusal muhafızlar sevk edildi

Polisle göstericiler arasında çatışmaların yaşandığı bölgede gerilim arttı

ABD’de siyahi George Floyd’un polis gözaltısı sırasında nefessiz kalarak ölmesinin ardından bu kez siyahi Jacob Blake’in beyaz polisler tarafından vurulmasını ortaya koyan görüntüler yeni bir protesto dalgasını tetikledi.

Polisin, üç çocuğunun gözü önünde 7 el ateş edip yaraladığı 29 yaşındaki siyahi Jacob Blake için Wisconsin eyaletinde yapılan eylemler ikinci gecesinde büyüyerek devam etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

AFP’nin haberine göre hadisenin yaşandığı Kenosha'da sokağa çıkma yasağı ilan edilirken, olayı protesto eden yüzlerce kişilik bir grup, “Adalet yoksa barış da yok”, “Adını söyleyin: Jacob Blake” sloganları attı. Saatler sonra polisle eylemciler arasında çatışmalar başladı.

Yerel polis, mahkeme binası dışında toplanan kalabalığı dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandı.

Göstericilerden bazıları da polise havai fişek ve şişe fırlattı. Öfkeli bir grupsa sokak lambalarını kırıp bir binada yangın çıkardı, bazı bölgelerde de araçlar ateşe verildi.
 

ap.jpeg
Siyahilerin Hayatı Önemlidir hareketinin destekçileri polis şiddetine tepki gösterdi (AP)


Vali ulusal muhafızları görevlendirdi

Olayların büyümesi üzerine Wisconsin Valisi Tony Evers, ulusal muhafız birliklerinden 125 kişilik bir grubu müdahale için bölgeye sevk ettiğini bildirdi.

Protestoculara eylemlerini barışçıl bir şekilde sürdürmesi çağrısı yapan Evers, “Eyaletimizde ve ülkemizde siyahi olmanın getirdiği travmayı, korkuyu ve tükenmişlik hissini anlamalıyız” dedi.

Eyleme katılan 37 yaşındaki Sherese Lott ise AFP muhabirine yaptığı açıklamada polis şiddetine tepki gösterdi.

Lott, “Ben birini öldürürsem buna göre hüküm giymeli ve katil olarak görülmeliyim. Aynısı polisler için de geçerli olmalı” diye konuştu.
 

reuters.jpg
Bölgenin birçok yerinde yakılan araçlardan alevler yükseldi (Reuters)


Görüntüleri çeken komşu: Travma yaşıyorum

Öte yandan sosyal medyada milyonlarca kez izlenen şok edici görüntüleri çeken Raysean White isimli Amerikalı, travma yaşadığını ve gözüne uyku girmediğini söyledi.

CNN’e konuşan White, “Yaşadığım yerin penceresinden dışarı bakıp bu adamın polis tarafından 7 kez vurulduğunu görmek altüst etti. Ben son derece rahatsız oldum ancak eminim Jacob’ın çocukları tüm bu süreçte herkesten daha büyük bir travma yaşıyor” ifadelerini kullandı.

Blake’i vuran polis memurunun aşırı güç kullandığını kabul etmesini ya da bu olaydan dolayı özür dilemesini umduğunu belirten White, “Umarım herkes dünyanın dört bir yanında, bu ülkede sürekli olup bitenleri görüyordur. Umarım bu adam için gerçekten adalet sağlanır” diye ekledi.

 

Independent Türkçe, AFP, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU