Koronavirüs ABD’deki okullarda yayılmaya devam ediyor

Georgia eyaletinin Cherokee ilçesinde üçüncü bir lise daha kapılarını kapattı

Fotoğraf: AP

ABD’deki bazı eğitim-öğretim kurumları, öğrencilerin arasında yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) hızla yayılmasının ardından kapılarını tekrar kapattı.
Derslerin tekrar başlamasına karar veren ülkenin en büyük üniversitelerden Kuzey Karolina Üniversitesi’nden pazartesi günü yapılan açıklamada “Testler virüsün hızla yayıldığını gösterdiği için online eğitime geçilecek” denildi.

Kovid-19 testi pozitif çıkan öğrencilerin oranı, okulun ilk iki haftasında sadece yüzde 2,8 iken bu oran daha sonra yükselerek yüzde 13,6’ya ulaştı.

Georgia eyaletinin Cherokee ilçesinde üçüncü bir lise daha kapılarını kapattı.

Okul Bölgesi tarafından pazar günü yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Okulun yeniden açıldığını duyurduğumuz andan bu yana söylediğimiz gibi; okulun mümkün olan en uzun süre yüz yüze eğitim verecek şekilde açık kalmasını sağlamak için öğrencileri izole etmek ve sınıfları kapatmak konusunda tereddüt etmeyeceğiz.”

Nebraska eyaletindeki Broken Bow Okul’u cumartesi günü yaptığı açıklamada üç çalışanında virüs tespit edilmesinin ve 24 kişinin karantinaya alınmasının ardından dersleri iptal ettiğini duyurdu.

ABD Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) pazartesi günü yaptığı açıklamada Kovid-19 kaynaklı ölümlerin 654 kişi artarak 169 bin 350’ye yükseldiği, toplam vaka sayısının ise önceki sayıma göre 41 bin 893 artışla 5 milyon 382 bin 125’e ulaştığı bilgisini paylaştı

Reuters’ın eyaletlerin ve ilçelerin raporlarını baz alan haberine göre Kovid-19 ölüm oranı geçen hafta yüzde iki artış göstererek yaklaşık 7 bin 400’e ulaşırken yeni vaka sayılarında dördüncü haftada da ardı ardına düşüş görüldü.

Ülkede 16 Ağustos itibariyle geride kalan bir hafta boyunca toplam 360 bin yeni vaka kaydedildi. Bu da temmuz ortasında 468 bini aşan haftalık zirveden daha düşük bir sayıya karşılık geliyor.

Fransa’daki vaka sayılarında keskin düşü

Fransa pazartesi günü son 24 saat içerisinde 493 vaka kaydedildiğini duyurdu. Bu da önceki iki günde her gün 3 bin vaka kaydedilmesine nazaran vaka sayılarında bir düşüş olduğunu gösteriyor.

Pazar günleri daha az Kovid-19 testi yapıldığı için pazartesi günleri yayınlanan yeni vaka sayıları salgının başlangıcından bu yana hafta sonundaki sayılardan daima daha düşük oluyor. Bu nedenle vaka sayılarındaki azalma her zaman salgının yön değiştirdiği anlamına gelmiyor.

Kurallara uyulmadığının bir göstergesi olarak 7 günlük vaka ortalaması ardı ardına dördüncü gününde de 2 bin sınırını geçerek 2 bin 322’ye ulaştı. Böylece Fransa’nın virüsün yayılmasını kontrol altına alma amacıyla Avrupa’daki en katı izolasyon önlemlerini uyguladığı 20 Nisan’dan bu yana ilk defa günlük vaka ortalaması olan 2 binin üzerine çıkmış oldu.

Fransa’daki toplam vaka sayısı 219 bin 29’a yükseldi. Fransız yetkililer vakaların tekrar artmasıyla ikinci kez ekonomik faaliyetlerin askıya alınmaması için çaba harcıyor.

Hükümetin bugün işyerlerinde maske takılmasını zorunlu kılacak bir öneri sunması beklenirken Fransa’nın en büyük iki şehri, Paris ve Marsilya, vaka sayılarının tekrar artmasıyla maske takmanın zorunlu olduğu bölgelerin kapsamını genişlettiğini duyurdu.

Ağustos ayının başından bu yana yeni vakaların sayısı günlük bazda bin 830 arttı. Bu da temmuz ayının ortalamasının iki buçuk katına denk geliyor. Aynı zamanda salgının hızının ivme kazandığı mart ayındaki bin 678 vaka sayısından da daha yüksek olduğu görülüyor. Hafta sonunda 4 kişi, pazartesi günü de 19 yaşamını yitirdi. Kovid-19 kaynaklı toplam ölü sayısı 30 bin 429’a çıkmış oldu.

Çin’de 22 yeni vaka kaydedildi

Çin Halk Cumhuriyeti Ulusal Sağlık Komisyonu bugün yaptığı açıklamada 17 Ağustos tarihinde Çin anakarasında 22 yeni vaka daha kaydedildiğini duyurdu. Ülkede bir önceki gün de 22 yeni vaka tespit edilmişti.

Komisyon tüm yeni vakaların yurt dışı kaynaklı olduğu bilgisini paylaştı. Böylece ardı ardına iki günde yerel bazda herhangi bir vaka kaydedilmedi. Yeni bir ölüm vakasının da meydana gelmediği bildirildi.

Buna ek olarak Çin’de 16 Ağustos’ta 37 asemptomatik vaka kaydedilirken bu sayı 17 Ağustos’ta 17’ye düştü. Böylece Çin anakarasında kayıt altına alınan toplam vaka sayısı 84 bin 871’e ulaşırken bugüne kadar 4 bin 634 kişi virüs nedeniyle öldü.

Brezilya’da 19 bin 373 yeni vaka

Brezilya Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada son 24 saat içerisinde 19 bin 373 kişiye daha virüs bulaştığı ve 684 kişinin yaşamını yitirdiği duyuruldu. Böylece ülke genelinde kayıt altına alınan toplam vaka sayısı 3 milyon 359 bin 570’ye ulaşırken ölü sayısı 108 bin 536’ya yükseldi.

Arjantin’de karantina karşıtı gösteri

Arjantin’de vaka sayısında hızla artarken hükümetin Kovid-19 ile mücadele etmek için yürürlüğe koyduğu karantina uygulamalarını protesto etmek için pazartesi günü Buenos Aires ve diğer şehirlerde binlerce Arjantinli bir araya geldi.

Hükümetin geçen cuma günü karantina önlemlerinin süresinin uzatıldığını açıklamasının ardından Devlet Başkanı Alberto Fernandez’in muhaliflerinin de destek vermesiyle sosyal medya üzerinden yapılan bir çağrı üzerine Buenos Aires’ta protesto düzenlendi.

Protestoda karantina uygulamalarına karşı çıkanlar ile yargı reformuna karşı olanların sloganları birbirine karıştı. Göstericiler güvensizlik ve yolsuzluk ile mücadele etmek için gerekli önlemlerin alınması çağrısında bulundu.

Protestocu Gustavo Alvarez, hükümeti halk üzerinde tahakküm kurmak için karantina uygulamalarını bahane olarak kullanmakla suçladı. AFP’ye demeç veren Alvarez “Hastalık ve karantina üzerinden bizi kontrol etmek istiyorlar. İnsanlar baş kaldırmalı” dedi.

Maske takan ancak sosyal mesafe kuralına dikkat etmeyen protestocular “Özgürlük! Özgürlük” sloganları attılar. Buenos Aires’teki protesto ilk değildi. Ancak katılımcılar açısından en büyüğü sayılıyordu. Arjantin’in büyük şehirlerinde de benzer protestolar düzenlendi.

Mısır’da 115 yeni vaka kaydedildi

Mısır Sağlık ve Nüfus Bakanlığı bir önceki gün 139 vaka ve 19 ölüm kaydedilmesine kıyasla dün 115 kişinin daha virüse yakalandığını ve 13 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurdu.

Bakanlık Sözcüsü Halid Mücahid yaptığı açıklamada “Pazartesi günü itibariyle Mısır’da toplam vaka sayısı 96 bin 590’a ulaştı. 60 bin 651 kişi iyileşirken 5 bin 173 kişi ise yaşamını yitirdi” dedi.

Libya’da her gün yüzlerce kişi virüse yakalanıyor

Libya’da uzun yıllardır yaşanan bölünmeler ve savaş nedeniyle çökmek üzere olan sağlık sisteminde çalışan sağlık görevlileri ve yetkililer, Libya’da Kovid-19 vaka sayılarında artış görülmesiyle birlikte salgının kontrolden çıkabileceğine dair uyarıda bulunuyor.

Ülkede yaşanan çatışmalar hareketi kısıtlıyor. Salgının ilk aylarında teyit edilen vaka sayıları düşük seviyelerdeyken şimdi her gün yüzlerce kişide virüs tespit ediliyor. Vaka sayısının 8 bin 200’e yaklaştığı ülkede 150’den fazla kişi yaşamını yitirdi.

Yerel liderler ve doktorlar, hükümete salgın ile mücadele etmek için bir acil kurtarma planı hazırlaması ve vatandaşlara maske takma zorunluluğu getirmesi için çağrıda bulunuyor. Salgının merkez üsleri olarak ise ülkenin güneyindeki Sebha’nın yanı sıra batıda bulunan başkent Trablus ve kıyı kenti Misrata olarak ön plana çıkıyor.

Sağlık personelleri vatandaşların düğünler ve cenazeler de dahil olmak üzere büyük toplantılara katılmaya devam edip sosyal mesafe kuralına uymadığı için salgının yayılmaya devam ettiğini belirtiyor.

Libya’nın doğusundaki hükümetin Koronavirüsle Mücadele Yüksek Komitesi Sözcüsü Ahmed el-Hassi, halkın gerekli önlemleri alması gerektiğini aksi takdirde malzeme bulmakta sıkıntı yaşayan sağlık personelinin ihtiyaçları “karşılayamayacağını” duyurdu.

El-Hassi “Herkesin ölümlere ve vakalara bakarak virüsün gerçek olduğunu anlaması lazım” dedi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Şarku'l Avsat

https://www.independentarabia.com/node/144216

DAHA FAZLA HABER OKU