Yedi yıllık hikâyede sona mı gelindi? Austrian Post, Aras Kargo’daki yüzde 25 payını yüzde 80’e çıkaracağını söyledi

41 yıl önce kurulan Aras Kargo'nun yüzde 25 hissesine sahip Austrian Post, Türkiye'nin en büyük kargo şirketinin çoğunluk hissesine sahip olacağını duyurdu. İki şirket arasında yıllar önce hissedarlıkla ilgili sorun yaşanmış, konu mahkemeye taşınmıştı

Aras Kargo, 1979 yılında Celal Aras tarafından kurulmuştu/ Fotoğraf: Wikipedia

Avusturyalı lojistik şirketi Österreichische Post (Austrian Post) yüzde 25 hisse sahibi olduğu Aras Kargo'daki payını yüzde 80'e yükselteceğini açıkladı.

Reuters’ın aktardığı habere göre Austrian Post’tan yapılan açıklamada, şirket hissedarlarından Baran Aras, yüzde 20 pay ile müşterek malik olmaya devam edecek ve aynı zamanda Aras Kargo Yönetim Kurulu'nda görev alacak.

Önümüzdeki haftalarda tamamlanması beklenen anlaşma düzenleyici kurumların onayına tâbi olacak.

Ne olmuştu? 

Austrian Post ve Aras Kargo arasındaki ortaklığın geçmişi yedi yıl öncesine dayanıyor. 

İş Bankası Grubu içerisinde faaliyet gösteren İş Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş.,  2011 yılında Aras Kargo’nun yüzde 20 ortağı olmuştu. 

2013 yılına gelindiğinde Austrian Post, İş Girişim’e ait yüzde 20 hisseyi ve Aras Kargo’ya ait yüzde 5 hisseyi satın aldı ve şirketteki toplam payı yüzde 25 oldu.

Bu yeni ortaklıktan üç yıl sonra Viyana merkezli şirket, Aras Kargo’daki payı 300 milyon lira karşılığında yüzde 25'ten yüzde 75'e yükseltmek istediklerini belirtmişti. 

Ancak Aras Kargo Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Evrim Aras, 2017 yılında sürece karşı çıktı. 

O dönem hem bu teklifi reddeden hem de mevcut yüzde 25 hisselerini geri almaya da hazır olduklarını açıklayan Aras Kargo’ya Aras Ailesi'nin başvurusu üzerine İstanbul Anadolu Beşinci Asliye Ticaret Mahkemesi tarafından ticari kayyum atandı.

Aras Kargo’nun yüzde 26’şar hissesi Evrim Aras ve kardeşi Barış Baran Aras’a, yüzde 22’si ise anne Meral Aras’a ait. 

Şubat 2017’den bu yana ise Yönetim Kurulu’nda kayyumlar Yasin Doğan, Hızır Okutucu ve Erhan Egemen bulunuyor. 



Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU