Bilim Kurulu üyesi Prof. Akın'dan "ishal" uyarısı

“Gelen hastaların %20’sinde ishal vakasıyla karşılaşılıyor; bazılarında akciğer sorunu ile birlikte ortaya çıkıyor"

Fotoğraf: AA

Bilim Kurulu üyesi Prof. Levent Akın, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) hastalarında ishalin de semptom olarak görülmeye başlandığını bildirdi. Akın, hastanelere Kovid-19 şüphesiyle gelen hastaların yüzde 20’sinde ishal görüldüğünü ifade etti.

Hasbertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, bugünkü köşe yazısında Prof. Akın ile yaptığı görüşmeyi yazdı. Köşenin ilgili kısmı şöyle:

Bilim Kurulu’nun ilk günden bu yana üyesi olan ve salgın ile ilgili genel uygulama konusunda karar veren kurulda da bulunan halk sağlığı hekimi Prof. Dr. Levent Akın, son günlerde ishale de rastlanmaya başladığını bildirdi.

Meğer virüs bağırsaklara da yerleşip, bedenin susuz kalmasına neden olan ciddi bir etki de yaratıyormuş.

Dolayısıyla “Mevsim meyvesi yedim, her zaman olur” deyip geçmemek gerekirmiş.

Vücuda verilen suyu hücrelerin kabul etmesinin de önünü geçen bir etki de yaratıyormuş; vücut bu kez ciğerlere biriken su ile boğulmanın tam tersi bir etkiyle, tamamen susuz kalmanın ağır sonucu ile karşılaşıyormuş.

Hatta bu özelliği yeni de bilinmiyormuş, Covid-19’a kadar gelen geçmiş korona serilerinin ağırlıklı bölümünde çocuk ishalleriyle sıklıkla karşılaşılmış…

Prof. Dr. Akın, “Gelen hastaların %20’sinde ishal vakasıyla karşılaşılıyor; bazılarında akciğer sorunu ile birlikte ortaya çıkıyor” dedi.

Bazılarında da sadece ishal vakasına rastlandığını, ilk aşamada akciğer sorunu göstermediğini söyledi…

Yani tam da mevsimsel nedenlere bakıp ishal olanların durumu ciddiye alması ve kontrole gitmesi gerekiyor.

Akın ayrıca “Virüsün etki gücünde bir değişim yok; virüs insandan insana geçiyor; onun için herkesin tedbirini buna göre alması gerekiyor” dedi.

 

Habertürk, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU