Trump yönetimi ekonominin yeniden açılmasıyla ilgili ayrıntılı kılavuzu rafa kaldırdı

ABD'de Trump yönetiminin ABD Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin (CDC) pandemi sırasında ekonominin yeniden açılmasıyla ilgili kılavuzunu yayımlamaktan vazgeçtiği ortaya çıktı

ABD'de Kovid-19 nedeniyle 73 binden fazla kişi hayatını kaybetti (Reuters)

ABD'de Başkan Donald Trump yönetiminin Kovid-19 pandemisi sürerken yerel yetkililerin nasıl ve ne zaman restoran ve diğer kamusal alanları halka açacağı konusunda ülkedeki en üst düzey hastalık uzmanlarının hazırladığı, adım adım tavsiyeler içeren belgeyi rafa kaldırdığı ortaya çıktı.

Associated Press'in özel haberine göre ABD Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin (CDC) "ABDyi Yeniden Açma Kılavuzu Taslağı" adlı 17 sayfalık belgesi, pandemi sonrası yeniden işbaşı yapmaya hazırlanan işyeri sahipleri, eğitimciler, yerel yetkililer ve dini önderler için hazırlanmıştı.
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

AP'ye bilgi veren ve adının açıklanmasını istemeyen CDC yetkilisi normalde belgenin geçen cuma günü yayımlanması gerektiğini ancak kurumdaki bilim insanlarına "belgenin asla yayımlanmayacağının" söylendiğini aktardı. Ajans belgenin kopyasına bir başka federal yetkili sayesinde ulaştığını da belirtti.

ABD'de halk sağlığı krizlerinde geleneksel olarak halka ve yerel yetkililere kılavuzları ve bilimsel temelli bilgileri ulaştırma görevi CDC'nindi. Ancak son koronavirüs krizinde neredeyse iki ay boyunca CDC pandemiyle ilgili basın toplantısı yapmadı. CDC Direktörü Dr. Robert Redfield, Beyaz Saray'ın Kovid-19'la Mücadele Görev Gücü'nde yer alsa da kamuoyu önündeki açıklamalarda büyük oranda yer almadı.

Trump yönetimi CDC yerine Kovid-19'a verilecek yanıtların sorumluluğunu eyaletlere yükledi. 

AP söz konusu belgedeki önerilerin bazılarının daha önce federal hükümete ait internet sitelerinde yayımlandığını ancak yayımlanmayan raporun sektörlerin yeniden açılması konusunda belirli ve titizce tavsiyeleri bulunduğunu akatrdı.

Raporda restoran ve barların kasalarda "hapşırma kalkanı" bulundurması, açık büfelerden ve salata barlarından kaçınması gibi öneriler yer alıyordu.

Raporda ayrıca restoranların müşterilerin yeniden oturarak yemek yemesine izin vermesiyle birlikte masaların birbirinden 1,8 metre uzaklıkta tutulması gerektiğini ve masanın hazır olduğunu müşteriye akıllı telefon uygulamasıyla bildirmesi gibi ayrıntılı tavsiyeler yer alıyordu.

Eyalet ve Bölgesel Sağlık Görevlileri Birliği'nden Dr. Marcus Plescia "Restoranların yeniden açılacağını ve sosyal mesafe kuralllarının uygulanması gerektiğini söyleyebilirsiniz. Ancak restoranlar "Bu nasıl olacak?" diyor. Eyaletlerin daha fazla kılavuza ihtiyacı var" dedi.

AP'ye konuşan Kovid-19'la Mücadele Görev Gücü'ne yakın bir kaynak ise Beyaz Saray'ın belirli sektörleri yeniden açma konusunda ayrıntılı kılavuz yayımlamadan kaçınmasının sebebinin virüsün ülkenin farklı bölgelerini farklı şekillerde etkilemesi olduğunu söyledi. 

 

Independent Türkçe, AP

DAHA FAZLA HABER OKU