Bilim Kurulu üyesi Prof. Özlü: Komşunuzun ziline, kapı koluna, asansörün düğmesine dokunduğunuzda virüsü alabilirsiniz

Özlü, Türkiye’nin şu an kırılgan bir dönemde olduğunu, kazanımların boşa çıkmaması için kurallara uyulması gerektiğini ifade etti ve bir dizi uyarı sıraladı

Fotoğraf: AA

Sağlık Bakanlığı’nın yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele için kurduğu Bilim Kurulu’nun göğüs hastalıkları uzmanı Prof. Tevfik Özlü, virüsün bulaşıcılığıyla ilgili uyarılarda bulundu.

Özlü, sosyal medya hesabından site ve apartman bahçelerinde kahvaltı masalarının kurulmasını, çay kahve ikramlarının yapılmasının güvenli olmadığını söyledi. Virüsün çok kolay bulaştığına dikkati çeken Prof. Özlü, “En çok bulaştıranlar en yakınlarınız, komşularınız, arkadaşlarınız ve dostlarınız olacaktır” dedi.

Özlü, mesajlarına şöyle devam etti:

Yerken içerken maske kullanamazsınız. Hapşırma öksürme sırasında damlacıklar 7-8 metre uzağa saçılabiliyor. İkram edilen yiyecekler, bardak ve tabaklar da bulaştırıcı olabilir. İkram sırasında mesafe korunamıyor. Bu günlerde hayatı sadece hane halkınızla paylaşın.

“Dışarısı güvenli değil, kazanımlarımızı boşuna çıkarmayalım”

Evinizde güvendesiniz, hane halkıyla güvendesiniz. Komşunuzun ziline, kapı koluna, asansörün düğmesine dokunduğunuzda virüsü alabilirsiniz. Dışarısı güvenli değil. Çok kırılgan dönemdeyiz. Kazanımlarımızı boşa çıkarmayalım. Evden çıkmayalım.

“Yurttaşlık bilinci ile hareket etmeliyiz”

Evden çıkmanız, başkaları için de teşvik edici olabilir. Bu dönemde hepimiz tavsiyelere uyma konusunda birbirimize olumlu mesajlar vermeliyiz. İnsanların direncini kıracak davranışlardan kaçınmalıyız. Yurttaşlık bilinci, kul hakkı, sorumluluk duygusuyla hareket etmeliyiz.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU