Fransız bilim insanları koronavirüsün yüksek sıcaklıklarda uzun süre yaşayabildiğini iddia etti

Araştırmacılara göre bulgular, laboratuvar personelinin virüse maruziyetini önlemek için en uygun protokolün seçilmesine yardımcı olacak

(Pixabay)

Araştırmacılar, bazı Sars-CoV-2 suşlarının, 60 santigrat derecede bir saat boyunca hayatta kalabileceğini keşfetti. Fransız araştırma ekibi, laboratuvar ortamında virüsü öldürmek için 15 dk. boyunca 92 dereceye kadar ısıtmak zorunda kaldı.

Hakem onayı bekleyen ve dolayısıyla temkinli yaklaşılması gereken araştırmaların yer aldığı BiorXiv’de yayımlanan çalışma, Fransa'daki Aix-Marseille Üniversitesi'nde Gelişen Viral Hastalıklar Birimi'nden Boris Pastorino liderliğindeki ekip tarafından yürütüldü. Ekip, virüsü etkisiz hale getirmek için ne kadar sıcaklığa ve hangi kimyasal gerekliliklere ihtiyaç duyulduğunu araştırıyordu.

Sars-Cov-2’yle düzenli olarak temas halinde bulunan laboratuvar çalışanlarının maruz kaldığı riski önlemek isteyen araştırmacılar, Afrika yeşil maymunundan alınan böbrek hücrelerine virüs bulaştırdı.

Ekip daha sonra virüsü öldürmek için farklı prosedürler uygulayarak, 10 farklı deney yaptı. Bu prosedürler ısıtma denemeleri ve kimyasal yöntemleri içeriyordu.

Isı testlerinde virüs, sadece 15 dakika boyunca 92 santigrat dereceye maruz kaldığında tamamen etkisiz hale geldi. Diğer iki denemede ise 60 dk. boyunca 60 santigrat derecede, 30 dk. boyunca 30 santigrat derecede ısıtıldı. Bunların sonucunda bulaşıcılıkta net bir düşüş görüldü ama daha çok viral yüke sahip bazı örneklerin aktif kaldığı ortaya çıktı. Bu sonuçların SARS-CoV ve MERS-CoV’la ilgili daha önceki çalışmalarla tutarlı olduğu ifade edildi.

Ekip, çoğu Kovid-19 hastasında düşük viral yük bulunduğu için bu sıcaklıkların, hastalardan alınan numunelerdeki virüsü etkisiz hale getirmede yeterli olabileceği sonucuna vardı. Ancak daha yüksek viral yüklerin daha yüksek sıcaklıklar gerektireceği ifade edildi. Çalışmada ayrıca, şu ifadeler yer aldı:

Bu çalışmada sunulan sonuçlar, teşhis amacıyla SARS-CoV-2'nin doğrudan ve dolaylı tespitinden sorumlu laboratuvar personelinin maruziyetini önleme amacıyla virüsün bulaşma yetisini durdurmak için en uygun protokolün seçilmesine yardımcı olacaktır.

Birleşik Krallık’taki Kent Üniversitesi Viroloji Bölümü’nün üst düzey öğretim üyesi Jeremy Rossman da bulguların laboratuvar çalışanları için önemli etkileri olabileceğini söyledi. Araştırmaya dahil olmayan Rossman’a göre sonuçlar, SARS-CoV-2 üzerinde araştırma yapan veye onu teşhis eden kişilere rehberlik edebilir.

Newsweek’e konuşan Rossman, “Sonuçlar hakem değerlendirmesinden geçerse SARS-CoV-2 örneklerinin işlenmesinde laboratuvar çalışanlarına rehberlik eder” dedi ve ekledi:

Çoğu hafif vakada bulunan düşük yoğunluklu virüsler için birçok teşhis laboratuarında kullanılan 56 derecelik ısı inaktivasyonunun yeterli olduğu gösterildi. Ancak kritik vakaların balgam örnekleri gibi potansiyel olarak yüksek seviyede virüs içeren örneklerde tam bir etkisizleştirme sağlamak için 92 derecelik daha yüksek bir ısının gerekli olduğunu gösterdi.

Virüsün kararlılığını farklı koşullarda değerlendiren çalışmalar da yapılmıştı. Lancet Microbe'da yayınlanan bir makalede SARS-CoV-2'nin 4 derecelik sıcaklıkta "çok kararlı" olduğu, 70 derecede ise, beş dakika içinde etkisiz hale geldiği keşfedilmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hakem onayından henüz geçmeyen bir başka makalede ise Pekinli araştırmacılar, hava sıcaklığının ve nemin virüsün bulaşmasında rol oynadığını bulmuştu. 100 Çin kentindeki enfeksiyon oranlarını analiz eden araştırmacılar, daha yüksek sıcaklık ve nem seviyelerinin "Kovid-19 iletimini önemli ölçüde azalttığını” görmüştü.

Worldometers’ta yer alan verilere göre dünya çapındaki koronavirü vaka sayısı bugün itibarıyla 2 milyon 97 bin 851’e ulaştı. 523 bin 478 kişinin hastalığı yendiği belirtilirken, 135 bin 692 kişininse hayatını kaybettiği bildirildi.

Independent Türkçe, Newsweek, Worldometers

DAHA FAZLA HABER OKU