HDP Batman adayı Sabri Özdemir’in adaylığı reddedildi

Halkın Demokrasi Partisi’nden (HDP) Batman Belediye Başkanlığı için aday gösterilen Sabri Özdemir'in adaylığı Merkez İlçe Seçim Kurulu tarafından kabul edilmedi

Fotoğraf: İHA - Sabri Özdemir

Hakkında ertelenmiş iki hapis cezası bulunan Sabri Özdemir’in, HDP’den Batman Belediye Başkan Adaylığı, Seçim Kurulu’na takıldı. HDP, cezaların ertelenmiş olduğu için adaylığa engel olmadığı görüşünde. Daha önce de Batman Belediye Başkanlığı yapan Özdemir 2016’da görevden alınmış ve yerine kayyum atanmıştı.

Batman Belediye Başkanlığı yaparken 2016 yılında görevden alınan ve yerine kayyum atanan Sabri Özdemir, 31 Mart 2019’da yapılacak yerel seçimlerde Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) tekrar Batman Belediye Başkan adayı gösterildi. Özdemir’in adaylık başvurusunu inceleyen Batman Merkez İlçe Seçim Kurulu başvuruyu reddetti.

Reddin gerekçesi ise Özdemir hakkında iki ayrı davada verilen 5 ve 11 aylık iki hapis cezası.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Adaylığa engel bir durum söz konusu değil”

Independent Türkçe’ye konuşan HDP’nin hukukçu milletvekillerinden Mehmet Rüştü Tiryaki, ertelenmiş cezaların adaylığa engel olmadığını savundu.

Tiryaki şunları söyledi:

“Seçim kurulları daha önce bu tür ertelenmiş veya para cezasına çevrilmiş davaları seçilmeye engel bir neden olarak görmüyordu. Fakat bir süredir bu görüşünü değiştirdiğine şahit oluyoruz” diye konuşan Tiryaki, “Özdemir’in ceza aldığı dava Cumhurbaşkanı’na hakaret davasıdır. Cumhurbaşkanı bir siyasi partinin genel başkanı ve bunu hakaret davası olarak nitelendirmek bile başlı başına tartışma konusudur. Cezalandırılma hakkaniyete uygun olmadığı gibi cezanın adaylığına engel bir hal olarak değerlendirilmesi kuşkusuz masum bir değerlendirme değildir.”   

Sabri Özdemir'in avukatı Ferhat Özdemir, İl Seçim Kurulu'na itirazda bulunacaklarını kaydetti.

DAHA FAZLA HABER OKU