Bilim Kurulu üyesi Prof. Özlü anlattı: İki aile nasıl karantina altına alındı?

Özlü: Önümüzdeki 1-2 hafta herkes kurallara uysa pat diye salgının yayılma hızı düşer

Fotoğraf: AA

Sağlık Bakanlığı tarafından yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele kapsamında kurulan Bilim Kurulu üyelerinden göğüs hastalıkları uzmanı Prof. Tevfik Özlü, sosyal izolasyonun virüsün yayılmaması konusunda ne kadar önemli olduğunu bir örnek ile paylaştı.

Hürriyet’ten Fulya Soybaş’a konuşan Prof. Özlü, Türkiye’de koronavirüs vakalarının yükseliş trendinde olduğunu söyledi.

Özlü, ilerleyen haftaların çok kritik olduğunu söylerken “Bu dönemde bulaşmayı azaltacak tedbirler alınmaz, alınanlara da uyulmaz ise vaka sayılarında patlama olabilir. Bu dönemi az hasarlı atlatmak için biraz dişimizi sıkacağız. Sosyal izolasyon şart” dedi.

Sosyal izolasyon kurallarına uyulması durumunda salgının yavaşlayacağını söyleyen Özlü “Tam anlamıyla kurallara uymaktan bahsediyorum. Dışarı asla çıkmayacaksınız, içeri de kimseyi almayacaksınız. Konu, komşu, akraba, eş, dost ‘Gelin oturalım, bir çay içelim’ derse bir anlamı yok. Ev halkı dışında başkalarıyla temas yasak” dedi.

Özlü, iki ailenin nasıl karantina altına alındığını da şu örnekle anlattı:

Bir hanım haftalardır evdeyim diyerek komşusuna kahve içmeye gidiyor. Komşusunun oğlu da işten izinli olduğu için İstanbul’dan memleketine gideli 1-2 gün olmuş. Beraber oturmuşlar. Sonra o komşunun oğlu pozitif çıktı. Şimdi 2 ailede karantinada. Önümüzdeki 1-2 hafta herkes kurallara uysa pat diye salgının yayılma hızı düşer. Toplumun nasıl davranacağını bilmediğimiz için ‘Salgın şu ay biter’ diyemiyoruz.

 

Hürriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU