ABD'de erkekler, kadınlara kıyasla iki kat daha fazla Trump destekçisi

Trump’ın 'sorunlarını anladığını' düşünen erkeklerin yaklaşık yüzde 48'i başkanın siyasi anlaşmalar yapmada iyi olduğunu söylerken, kadınlarda bu oran sadece yüzde 25

ABC News ve Washington Post tarafından yapılan yeni anket verilerine göre, kadın ve erkeklerin Trump’a ilişkin düşüncelerinde büyük fark bulunuyor.

ABD tarihinin en uzun hükümet kapatmasının son günlerinde yapılan ve 1,1001 kişinin katıldığı ankete göre, erkeklerin yüzde 48'i milyarder Cumhuriyetçi liderin siyasi anlaşma yapma konusunda iyi olduğunu düşünüyor. Kadınların ise sadece yüzde 25'i bu fikirde.

Erkeklerin yüzde 49’u Trump’ın iş performansını onaylarken, kadınların sadece yüzde 27'si bu performansı uygun buldu.

Erkeklerin yüzde 41'i Trump'ın onların “sorunlarını anladığı”nı belirtiyor. Kadınlarda ise bu oran sadece yüzde 27.

Ayrıca erkekler kadınlara kıyasla iki kat daha fazla Trump'ı dürüst ve güvenilir olarak niteliyor:  Erkeklerde bu oran yüzde 46, kadınlarda ise sadece yüzde 26.

Erkeklerin yüzde 43'ü, ülkenin geleceği için doğru kararları alma konusunda Trump'a güveniyor, kadınlarda bu oran yüzde 28.  Aslında, kadınların yüzde 57'si, erkeklerin yüzde 39'una kıyasla Trump’a hiçbir şekilde güvenmiyor.

 

 

Trump’ın ‘kedicikler’ benzetmesi

Kadınlar hakkında aşağılayıcı yorumlar içeren bir kaydı bulunan Trump, dünyanın dört bir yanındaki kadın hakları örgütlerinden aşırı tepki almıştı.

Yaklaşık 30 ülkeden bir araya gelen kadın, kadına yönelik şiddet ve baskıyı protesto etmek için bu ay başlarında ilk kadın yürüyüşünün ikincisini gerçekleştirdi.

 

 

Protestolar, dünya genelindeki 6 milyon insanın Trump'ın seçilmesine karşı çıktığını gösterdi.  Bazı protestocular, kadınları özel bölgelerinden kavradığına yönelik sözleri ortaya çıkan Trump’a karşı pembe kedi kulaklı “kedi şapkaları” giydi. Trump’ın kullandığı “Pussy” kelimesi hem kadın cinsel organı hem de kedi anlamını taşıyor.

Anket, kişisel popülarite açısından da toplumsal cinsiyet açığının çok fazla olduğunu ortaya koyuyor. Erkeklerin yüzde 42'si, kadınların ise sadece yüzde 24'ü Trump'ı kişi olarak olumlu görüyor. Diğer yandan, kadınların yüzde 55'i, erkeklerin yüzde 35'ine kıyasla Trump’ı "şiddetle" olumsuz buluyor.

Anket verileri, partilerin kendi içinde bile ciddi oranda cinsiyete dayalı ayrım olduğunu ortaya koydu. Demokrat Parti erkeklerinin yüzde 21'i Trump'ı kişi olarak olumlu buluyor. Partinin kadınlarında bu oran ise sadece yüzde 5. Bu fark, bağımsız siyasi yönelime sahip erkek ve kadınlar arasında da aynı oranda.

 Trump'ın 10 temel konu üzerinden ve karakter özelliklerine yönelik bu halk değerlendirmesinde, çalışmalarının onaylayanların oranı yüzde 37’de kalıyor.

Başkan ilk döneminin ikinci yarısına başlarken, yaklaşık 10 kişiden altısı, cumhurbaşkanına bir birey olarak olumsuz baktığını söylüyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kırkpınar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU