Seyfullah Kaddafi'nin ekibi Ulusal Uzlaşma Konferansı’nın hazırlık oturumlarından çekildi

Gerekçe olarak önceki rejimin bazı sembollerinin yayınlanmaması gösterildi

Libya Ulusal Uzlaşma Hazırlık Komitesi'nin (Başkanlık Konseyi) üçüncü olağan toplantısı gerçekleştirildi / Fotoğraf: Libya Başkanlık Konseyi

Libya Cumhurbaşkanlığı Konseyi, 28 Nisan'da Sirte kentinde ‘Ulusal Uzlaşma için Kapsayıcı Ulusal Konferans’ düzenleneceğini duyururken, eski rejime yakın kaynaklar Seyfülislam Kaddafi'nin ekibinin hazırlıklardan çekilmesinin nedenlerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanlığı Konseyi perşembe günü yaptığı açıklamada, hazırlık oturumlarında toplananların oybirliğiyle Sirte kentinin ‘Ulusal Uzlaşma için Kapsayıcı Ulusal Konferans’a ev sahipliği yapması konusunda anlaştıklarını kaydetti. Konferansın düzenlenmesi için hazırlık komitesinin oluşturulma mekanizmasının, görev tanımının ve iç düzenlemelerin de belirlendiği ifade edildi.

Cumhurbaşkanlığı Konseyi'ndeki uzlaşma dosyasından sorumlu Başkanlık Konseyi temsilcisi Abdullah el-Lafi başkanlığında Ulusal Uzlaşma Kapsamlı Konferansı Hazırlık Komitesi'nin üçüncü olağan toplantısının çalışmaları bugün sona erdi. Toplantıya, Kongo Dışişleri ve Frankofoni Bakanı Jean-Claude Jacossou, Afrika Birliği Ulusal Uzlaşma Danışmanı Muhammed Hassan el-Labbad ve siyasi süreçte yer alan tüm büyük partileri temsil eden Hazırlık Komitesi üyeleri katıldı. Katılımcılar ayrıca Hazırlık Komitesi'nin bir sonraki toplantısının bu ayın sonunda Zuvara şehrinde yapılmasına karar verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre Sebha'da düzenlenen kapsamlı konferansın hazırlık komitesi toplantısına eski rejimi temsil eden ekip katıldı. Yerel basında, Seyfullah Kaddafi temsilcilerinin oturumlardan çekildiği ve bunun, eski rejimin hapiste olan bazı sembol isimlerin neden halen orada olduklarının sebebinin açıklanmaması da dahil olmak üzere çeşitli nedenlerle gerekçelendirildiği bildirildi.

Eski rejim yanlısı bazı medya sitelerindeki sayfalar da, Seyfullah Kaddafi'nin ekibinin, askeri istihbarat servisi başkanı Abdullah es-Senusi de dahil olmak üzere eski rejimin bazı sembol isimlerinin  tutukluluğunun devam etmesine itiraz ederek Hazırlık Komitesi toplantısından çekildiğini duyurdu. Tutuklular arasında, Libya'nın merhum Cumhurbaşkanı Muammer Kaddafi döneminde askeri istihbarat servisinin başında bulunan Abdullah es-Senussi ve Kaddafi'yi korumakla görevli güvenlik şefi Muhammed Mansur da yer alıyor.

Abdulhamid Dibeybe hükümetinin Adalet Bakanı Halime Abdurrahman, geçen hafta başında yaptığı açıklamada "Sağlık komiteleri, Adalet Bakanlığı’na bağlı olmadıkları için bazı gözaltı yerlerini ziyaret edemiyor" dedi. ‘Mahkemelerdeki bazı hakimlerin tehdit ve şantaja maruz kaldığını ve bunun da onları davalardan çekilmeye zorladığını’ kaydetti.

Bakan ayrıca, ‘bazı isimlerin tutuklanmalarının üzerinden yıllar geçmesine rağmen davalarının karara bağlanması için mahkemelere çıkarılmadığına’dikkat çekti. Hukukçuların, Kaddafi'nin damadı ve Askeri İstihbarat Teşkilatı'nın eski başkanı Abdullah es-Senussi'nin (73 yaşında) durumla ilişkilendirdiğini belirtti.

Es-Senussi'nin geçtiğimiz aylarda birçok kez Trablus Temyiz Mahkemesi huzuruna çıkarılması gerekiyordu. Ancak Abdurrauf Kara liderliğindeki silahlı milis gücü ‘caydırıcılık gücü’ dolayısıyla, Kaddafi'yi korumakla görevli güvenlik şefi Abdullah Mansur ile birlikte mahkemeye çıkarmadı ve bu nedenle davanın duruşmasını yedinci kez ertelendi.

Cumhurbaşkanlığı Konseyi, eski rejimi destekleyenlerin hazırlık toplantısından çekilmesi konusunda konuşulanlar hakkında yorum yapmadı. Ancak Güney Kabileler ve Şehirler Yüksek Konseyi başkanı Ali Ebu Sabiha da dahil olmak üzere orada bulunanlara yakın olanlar, Cumhurbaşkanlığı Konseyi ile yapılan anlaşmanın, kapsayıcı ulusal konferans için hazırlık komitesinin oluşturulmasını da içerdiğini açıkladılar. Temsilciler Meclisi, Genel Komutanlık, 5+5 Komitesi, Seyfülislam Kaddafi, ‘Ulusal Birlik’ hükümeti, Başkanlık Konseyi ve Yüksek Devlet Konseyi'nden oluştuğunu ve üzerinde anlaşmaya varılmayan diğer partilerin de eklenmesinin kendilerini şaşırtığının altını çizdiler.

Sebha Üniversitesi Dil Merkezi Salonu çarşamba günü, Ulusal Uzlaşma Hazırlık Komitesi'nin üçüncü olağan toplantısına ev sahipliği yaptı. Ulusal uzlaşma projesinin stratejik vizyonu gözden geçirildi, hazırlık forumunun sonuçları incelendi. Toplantıda ayrıca kapsayıcı ulusal konferansın düzenlenmesi için Hazırlık Komitesi’nin oluşturulmasının yanı sıra uzlaşma önerileri sunuldu ve siyasi sürece dahil olan tüm tarafların katılımının önemi vurgulandı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU