Libya'da 11 binden fazla ölüme neden olan selin boyutu uydu görüntülerine yansıdı

Bir Türk şirketi barajların bakımıyla ilgili görevlendirilse de bu anlaşma hayata geçirilememiş

Libya'daki sel felaketinde en az 200 bin hayvanın da hayatını kaybettiği tahmin ediliyor (AP)

Libya'nın Akdeniz kıyısındaki Derne kentinde yaşanan sel felaketinde can kaybı sayısı 11 bin 300'e yükseldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Libya Kızılayı halen kayıp olan kişi sayısını yaklaşık 20 bin olarak açıklarken, iki bin kişinin cansız bedenlerinin de denize sürüklendiği belirtildi.

Derne'de yaşanan yıkımın boyutu uydu fotoğraflarına yansırken, savcılık kentteki iki barajın birden patlamasıyla ilgili soruşturma başlatmaya hazırlanıyor.

Soruşturma açılacak kişiler arasında fırtınanın olduğu gece sokağa çıkma yasağı uygulayan yerel yetkililerin de olması bekleniyor.

libya1.JPG
Derne'deki sahil yolu / 1 Temmuz - 13 Eylül (AP)


Felaketle ilgili soruşturma çağrısı hem ülkenin doğusunu yöneten Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Muhammed el-Menfi'den hem de Trablus merkezli hükümetin geçici başbakanı Abdülhamid Dibeybe'den geldi.

Libya yıllardır iki paralel hükümet tarafından yönetilse de, Başsavcı El Sıddık el-Suri yetkisi ülkenin tamamında geçerli olan az sayıdaki yöneticiden biri.

Soruşturma çağrılarına neden olan öfkenin altında yatan sebepse tüm uyarılara rağmen şehirdeki iki barajın durumunun iyileştirilmesine ilişkin herhangi bir adım atılmaması. 

libya3.JPG
Derne sahil yolu / 1 Temmuz - 13 Eylül (AP)


Guardian'ın haberine göre, Libya hükümeti 2007'de Türk şirketi Arsel'le barajların iyileştirmesi için sözleşme imzalamıştı ancak şirket 2011'de çatışmaların başlamasının ardından ülkeyi terk etti.

Libya'dan ayrıldıktan sonra inşaat makineleri çalınan şirket bir daha ülkeye dönmedi.

libya2.JPG
Derne limanı / 1 Temmuz - 13 Eylül (AP)


Derna sakinlerinin barajların durumundan ve hiçbir set olmadan şehrin içinde akan Vadi Derne Nehri'nin yarattığı tehdidin farkında olduğu ancak konuyla ilgili hiçbir önlem alınmadığı ifade edildi.

Kentin büyük bir kısmını kontrol eden Halife Hafter yönetimindeki Libya Ulusal Ordusu'nun fırtına gecesi tahliye kararı vermek yerine, televizyonlara çıkarak sokağa çıkma yasağı kararı açıklaması da soruşturma çağrılarının odak noktalarından biri oldu.

libya4.JPG
Derne liman bölgesi / 1 Temmuz - 13 Eylül (AP)


Derne sellere karşı kırılgan

Derne'yi pazar gecesi vuran Danyal Fırtınası'nın ardından pazartesi sabah saatlerinde kentteki iki baraj patlamış ve sel suları Derne şehir merkezinden Akdeniz'e doğru akmıştı. 

Kentte sel suları birkaç metre yüksekliğe kadar ulaşmıştı.

libya5.JPG
Derne'de bir mahalle / 1 Temmuz - 13 Eylül (AP)


Ancak bu Derne'nin gördüğü ilk sel değil. 1942'den bu yana en az 5 ölümcül sel felaketinin yaşandığı kentte, son ciddi olay 2011'de meydana gelmişti.

Derne'deki iki barajsa 1973 ve 1977'de bir Yugoslav inşaat şirketi tarafından yapılmıştı. 75 metre yüksekliğindeki Derne Barajı 18 milyon metreküp depolama kapasitesine sahipken, 45 metrelik Mansur Barajı ise 1,5 milyon metreküp su depolayabiliyor.

Ancak şehrin Belediye Başkan Yardımcısı Ahmed Madrud'a göre iki baraj da 2002'den bu yana herhangi bir bakımdan geçirilmedi.

libya6.JPG
Derne'de bir mahalle


Independent Türkçe, Guardian, CNN, AP

DAHA FAZLA HABER OKU