ABD'de "zombi geyik hastalığı" salgını: 50 eyaletten 33'ünde görüldü

İlk kez 1960'larda Colorado'da keşfedilen ve geyik, Kanada geyiği ve sığınların sinir sistemini etkileyen hastalığın bilinen bir tedavisi yok

(Unsplash)

ABD'nin Indiana eyaletinde yetkililer, ilk kez bir geyikte kronik zayıflama hastalığı (CWD) vakasını tespit ettiklerini açıkladı. Indiana, enfekte hayvanların tuhaf davranışları nedeniyle "zombi geyik hastalığı" diye adlandırılan bu hastalığın yaban hayatında kaydedildiği 33. eyalet oldu.

Indiana Doğal Kaynaklar Departmanı'na (DNR) göre eyaletteki enfekte hayvan, LaGrange County'deki geyik sezonunda avcıların avladığı bir ak kuyruklu geyikti ve 5 Nisan'da bulundu.

Departman, "Halihazırda geyikleri CWD'den iyileştirdiği, geyiklerin CWD'ye yakalanmasını önlediği, CWD'nin yayılmasını durdurduğu veya önemli ölçüde yavaşlattığı veya geyik sürüsünü CWD'den temizlediği kanıtlanan hiçbir yönetim eylemi yok" ifadelerini kullandı.

Bu durum özellikle LaGrange County gibi, Michigan sınırındaki CWD-pozitif vakalara dayanarak hastalığı bulmayı beklediğimiz bölgeler için geçerli.

İlk olarak 1960'larda Colorado'da keşfedilen CWD, prion adı verilen yanlış katlanmış bir proteinden kaynaklanır ve geyik, Kanada geyiği ve sığınların sinir sistemini etkiler.

Hastalık canlıların uyuşuk görünmesine, dengesiz hareket etmesine ve aşırı salya akıtmasına neden olabilir. CWD'li hayvanlar sıklıkla bir deri bir kemik kalıp ölüyor.

ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC) avcılara, hasta, ölmüş ya da tuhaf davranışlar sergileyen geyiklerden uzak durmasını ve av etlerini eldivenle ve diğer sıhhi prosedürlere uyarak ellemesini tavsiye ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ayrıca avcıların eyaletin yayımladığı önerileri takip etmesini ve mümkünse etlerini test etmek için kaynakları kullanmasını öneriyor.

Indiana'da yaşayanlar soruları için 844-803-0002 numaralı telefondan DNR'ın Geyik Hastalığı Yardım Hattı'nı arayabilir.

Geyikler arasında bulaşıcı olan ve bedensel temas, vücut sıvıları ve kirli ortamlarla yayılan CWD, ortaya çıktıktan sonra bir bölgenin toprağında yıllarca kalabilir.

Bu hastalık Ohio, Michigan, Illinois ve Kentucky gibi Indiana'ya yakın eyaletlerdeki hayvanlarda görüldü.

CDC, "Bugüne kadar CWD'nin insanlarda görüldüğüne dair güçlü bir kanıt yok ve insanların CWD prionlarıyla enfekte olup olamayacağı bilinmiyor" açıklamasını yaptı.

Araştırmacılar, enfekte geyik eti yiyen ve daha sonra nadir ve ölümcül bir beyin hastalığına dair testi pozitif çıkan iki avcının durumunu incelemiş ancak herhangi bir muhtemel bağlantı kurmak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğu sonucuna varmıştı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU