Netanyahu’ya göre Gazze’de “ertesi gün” senaryosu Hamas’ın hakimiyetinin son bulmasıyla ilişkili

Filistinliler Batı Şeria’da Nekbe'yi anarken Nekbe Gazze'de yeniden yaşanıyor

İsrail ordusunun dün Gazze'nin Zeytun Mahallesi’nden çekilmesinin ardından İsrail hava saldırılarında yıkılan binaların enkazı arasında yürüyen Filistinliler / Fotoğraf: DPA

Reuters, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun dün Gazze Şeridi'nde savaşın ‘ertesi gün’ senaryosundan söz edilmesini Hamas’ın hakimiyetinin sona ermesiyle ilişkilendirdi. Netanyahu, Gazze Şeridi’nde alternatif bir Filistin hükümetinin iş başı yapması için Hamas Hareketi’nin ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsrail basının aktardığına göre Netanyahu şunları söyledi:

“İsrail aylardır Hamas'ın ardından Gazze'yi kimin yöneteceği meselesi üzerinde çalışıyor.  Hamas'ın Gazze'yi askeri olarak yönetmeyeceği netleşene kadar tarafların hiçbiri kendi güvenliğinden korktuğu için Gazze'deki sivil yönetimi kabul etmeye yanaşmayacaktır.”

Netanyahu bu açıklamayı, Filistinlilerin, İsrail'in 1948 yılında yaklaşık 15 bin Filistinliyi ve Arap'ı öldürmesi, 950 binini yerinden etmesiyle sonuçlanan Nekbe'nin (Büyük Felaket) 76. yıldönümünü andıkları bir dönemde yaptı. İsrail, bugün de Gazze’de ikinci bir Nekbe’ye imza atıyor. Gazze’de İsrail’in saldırıları sonucu 35 bin kişi öldü, yaklaşık 1.9 milyon Filistinli ve Arap evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Öte yandan Filistin Başbakanı Muhammed Mustafa, Nekbe’nin yıldönümü vesilesiyle bir açıklama yaptı. Başbakan açıklamasında “Filistinlilerin farkındalığı ve topraklarına bağlılığı, Nekbe'den bu yana devam eden tüm yerinden edilme girişimlerini, en önemlisi de son 8 aydır sistematik olarak devam eden yıkımın ve soykırımın ardından Gazze halkını yerinden etme planlarını çökertecektir” ifadelerini kullandı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU