UNIFIL: İsrail ile Hizbullah arasındaki çatışmaların artması durumu daha da kötüleştiriyor

UNIFIL açıklamasında “Binlerce insanın hayatı ciddi şekilde etkilendi ve onlarca sivil trajik bir şekilde hayatını kaybetti” denildi

Lübnan'ın güneyindeki Merkaba kasabasında bulunan UNIFIL kışlası / Fotoğraf: AP

Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü (UNIFIL), İsrail ile Hizbullah arasındaki çatışmaların kapsam ve ölçeğinin Mavi Hat’tın ötesine doğru giderek genişlemesinin zaten endişe verici olan durumu daha da kötüleştirdiği uyarısında bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şarku’l Avsat’ın Arap Dünyası Haber Ajansı'ndan (AWP) aktardığı habere göre UNIFIL’in bugün Birleşmiş Milletler (BM) Lübnan Özel Koordinatörü Joanna Wronecka ile birlikte yaptığı ortak açıklamada, “Mavi Hat üzerinden karşılıklı ateşin başlamasının üzerinden altı ay geçti ve her iki tarafa da ağır bedeller ödeterek hız kesmeden devam ediyor. Binlerce insanın hayatı ciddi şekilde etkilendi ve onlarca sivil trajik bir şekilde hayatını kaybetti. Pek çok kişi ise evlerini, geçim kaynaklarını ve geleceğe dair her türlü güveni kaybetti” ifadeleri yer aldı. Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

Şiddet ve acı çok uzun süredir devam ediyor. Bu artık sona ermeli. Tüm tarafları acilen 1701 sayılı BM kararı çerçevesinde çatışmaların durdurulmasına bağlı kalmaya ve diplomasi için halen alan varken gerilimin daha da artmasını önlemek için tüm yolları kullanmaya çağırıyoruz.

Açıklamada ayrıca kalıcı bir ateşkes ve çatışmaya uzun vadeli bir çözüm bulunması yönündeki genel hedefe yeniden odaklanılması gerektiği vurgulandı. Çatışmanın temel nedenlerinin ele alınması ve uzun vadeli istikrarın sağlanması için 1701 sayılı BM kararının tam olarak uygulanmasıyla desteklenen siyasi sürecin her zamankinden daha önemli olduğu ifade edildi.

Açıklamada, ‘kalıcı bir ateşkes ve çatışmaya uzun vadeli bir çözüm bulma hedefine yeniden odaklanılması’ çağrısında bulunularak, ‘1701 sayılı BM kararının tam olarak uygulanmasına dayanan, çatışmanın temel nedenlerini ele almayı ve uzun vadeli istikrarı sağlamayı amaçlayan siyasi bir sürecin bugün her zamankinden daha gerekli olduğu’ belirtildi.

Diğer yandan Lübnan Hizbullahı, İsrail'in Lübnan'a yönelik bombardımanında bir üyesinin öldüğünü duyurdu.

Hizbullah’ın Lübnan resmi haber ajansı NNA tarafından aktarılan basın açıklamasında “İslami Direniş, Beyrut şehrinden Kudüs yolunda yükselen bir şehidin yasını tutuyor” denildi. Açıklamanın devamında şu ifadeler yer aldı:

Düşman dün gece ve bu sabaha kadar saldırılarını yoğunlaştırdı. Merkezdeki es-Sultaniye kasabasında oturulan bir eve baskın düzenledi. Bu da üç kişinin ölümüne ve çok sayıda yaralıya yol açtı. Yaralılar Tibnin Devlet Hastanesi’ne nakledildi.

Saldırı aynı zamanda, hedef alınan evin çevresindeki mülk ve evlerde de ciddi hasara yol açtı. Ondan fazla aile, saldırıda altyapının yanı sıra evlerinin de hasar görmesi nedeniyle hanelerini kaybetti.

Lübnan'ın güneyindeki sınır bölgeleri, İsrail'in Gazze'ye savaş ilan ettiği 8 Ekim'den bu yana İsrail ordusu ile Lübnan'daki İslami Direniş üyeleri arasında güvenlik gerilimi ve karşılıklı çatışmalara sahne oluyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU