ABD Batı Şeria'daki yerleşimcilere yönelik ‘yaptırımların hafifletildiği’ iddialarına yanıt verdi

ABD Hazine Bakanlığı dün, İsrail Maliye Bakanı'nın baskısı üzerine işgal altında bulunan Batı Şeria'daki yerleşimcilere yönelik yaptırımların hafifletildiği iddialarına yanıt verdi

Purim bayramında El Halil kentinde bulunan Şuheda Caddesi'ndeki İsrailli yerleşimciler, 24 Mart 2024 / Fotoğraf: AFP

ABD kısa bir süre önce artan şiddet olaylarına tepki olarak Batı Şeria'daki yedi İsrailli yerleşimciye ve iki tarım karakoluna yaptırım uygulamış, mal varlıklarını dondurmuş ve ABD bankaları ve bireyleriyle mali işlem yapmalarını engellemişti.

Israel Hayom gazetesi, bu hafta başında ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich'in baskısı üzerine bu kişilere yönelik yaptırımları ‘önemli ölçüde’ hafiflettiğini bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Smotrich'in aşırı milliyetçi Dini Siyonizm Partisi’nden İsrailli politikacı Simcha Rothman, sosyal medya üzerinden Smotrich'i ABD'yi yaptırımlarının ‘çok ileri gittiğini’ fark etmeye zorladığı için tebrik eden bir makalenin ekran görüntüsünü paylaştı.

ABD Hazine Bakanlığı dün, İsrailli bankaların ‘yaptırımlarına tabi kişilere yapılan sübvansiyon ödemeleri’ hakkındaki sorularına cevaben salı günü İsrailli yetkililere gönderdiği bir mektup yayınladı.

Mektupta, İsrail bankalarının yaptırım uygulanan kişilerle ilgili olarak ‘ABD finans sistemini ya da ABD'li bireyleri’ ilgilendirmediği sürece ‘arızi ve temel insani ihtiyaçlar için gerekli’ işlemler yapabileceği belirtiliyor.

ABD Hazine Bakanlığı'nın çoklu yaptırım programlarındaki yaklaşımıyla tutarlı olan bu hamle gıda, sağlık hizmetleri, temel konut sübvansiyonları ve vergiler gibi kalemleri içeriyor.

Mektupta, “İsrail bankaları, tanımlanmalarının bir sonucu olarak yasaklanan çiftliklerdeki canlı hayvanların hayatta kalması ve gerekli harcamalarla ilgili işlemleri gerçekleştirdikleri için yaptırım riski altında olmayacaklar” ifadesi yer aldı.

Bir ABD Hazine Bakanlığı sözcüsü AFP'ye yaptığı açıklamada, Biden yönetiminin yaptırımları ‘tamamen uygulama niyetinde’ olduğunu belirterek, ABD'nin tüm yaptırım programlarında ‘insani istisnalar’ olduğunu ifade etti.

Savaşın patlak vermesinin ardından işgal altındaki Batı Şeria'da şiddet arttı. Filistin Yönetimi'ne göre o zamandan bu yana en az 444 Filistinli, İsrail askerleri ya da yerleşimciler tarafından öldürüldü ve binlercesi de tutuklandı.

İsrailli yetkililere göre ise o tarihten beri düzenlenen saldırılarda İsrail askerleri ve sivillerin de aralarında bulunduğu 17 kişi hayatını kaybetti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU