Çivi tabancasıyla kendini vurma hikayesi, bilimsel araştırmayla gözler önüne serildi

Kendini gözünden vursa da ucuz kurtuldu

Tomografide çivinin, beynin bilinçli düşünmeden sorumlu bölgesi olan frontal loba girdiği belirlendi (Cureus)

Gözüne yanlışlıkla çivi tabancasıyla ateş eden inşaat işçisinin hikayesi, bilimsel araştırmayla gözler önüne serildi.

Hakemli bilimsel dergi Cureus'ta 9 Ocak'ta yayımlanan vaka raporunda, Malezya'da çalışan yabancı uyruklu bir işçinin yaşadığı iş kazası ele alındı.

30 yaşındaki inşaat işçisi, kullandığı havalı çivi tabancası arıza yapınca makineyi tamir etmeye çalışırken içerde takılı kalan çivi bir anda fırlayıp sol gözüne isabet etti. 

Gözü kanlar içinde kalan işçi acilen hastaneye kaldırıldı. İlk tetkiklerde hastanın beyin fonksiyonlarının normal olduğu aktarıldı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Malezya'daki Sultanah Bahiyah hastanesinde çekilen tomografide üç santimetrelik çivinin, işçinin göz çukurunda delik açıp beynin ön lobuna kadar girdiği belirlendi. Bunun üzerine işçi acilen ameliyata alındı. 

Doktorlar, çivinin ana atardamarlara ve koku alma sinirlerine zarar vermediğini tespit etti. Ayrıca adamın göz çukurundaki yaralanma da kısmen tedavi edildi. 

Hastanın bir süre yoğun bakımda tutulduğu ve korkunç olayı beyni hasar almadan atlatabildiği belirtildi. 5 gün sonra taburcu edilen işçinin önce görme yetisini geri kazandığı ancak daha sonradan kısmen kaybettiği bildirildi.

İşçinin daha sonra ülkesine döndüğü ve bundan sonraki sağlık durumunun takip edilemediği aktarıldı.

Hastanın uyruğu, kimliği veya olayın ne zaman yaşandığına dair bilgi paylaşılmadı.

Çalışmada bu vakanın işyerlerinde güvenlik tedbirleriyle ve koruyucu ekipman kullanımının önemine dair bir uyarı ve hatırlatma niteliğinde olduğuna dikkat çekildi.


Independent Türkçe, New York Post, IFL Science

DAHA FAZLA HABER OKU