Televizyonu ve HBO'yu sonsuza dek değiştiren dizi

Ne The Sopranos ne The Wire ne de Game of Thrones

1997 ve 2003 yılları arasında yayımlanan dizi sadece iki kez Emmy adaylığı alabilmişti (HBO)

The Sopranos, The Wire ve Game of Thrones'dan önce, bir HBO dizisi modern televizyonun kapsamında devrim yarattı.

Oswald Eyalet Islah Tesisi'ndeki mahkum ve gardiyanların hayatlarını derinlemesine ele alan bu suç draması, 6 sezon boyunca devam etti.

"Fikir, televizyonda keşfedilmemiş bir yere gitmekti"

Yıllar boyunca izlenen tüm hapishane temelli diziler arasında, çok azı cezaevlerinin dehşetini Oz gibi yakalamayı başardı.

Oz'un yaratıcısı Tom Fontana, dizi 2003'te sona erdiğinde CNN'e verdiği röportajda şöyle demişti:

Fikir, kurgusal televizyonda hiç keşfedilmemiş bir yere gitmek ve anlatabildiğim kadar çok iyi hikaye anlatmaktı.

Oz, o zamandan beri HBO'nun içeriğinin temel taşlarından biri oldu ve televizyon tarihinde bir dönüm noktası haline geldi.

Yıldızlarla dolu kadro

Dizi, aralarında J.K. Simmons, Christopher Meloni, Ernie Hudson, Terry Kinney, Harold Perrineau ve David Zayas'ın da bulunduğu ünlü oyuncuları dünyaya tanıttı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sona ermesinin üzerinden 20 yıl geçtikten sonra bile HBO'nun en iyi suç dramalarından biri olan Oz, dramatik içerik, uzunluk ve stilizasyon açısından çığır açtı.

HBO'nun ilk başarılı bir saatlik draması olma özelliğini de taşıyan Oz, onlarca yıl boyunca türün ve mecranın formatını tanımladı. 

Bazı eleştirmenler, Oz'un temel dramatik unsurları olmasa, The Sopranos ve The Wire gibi diğer başarılı HBO drama dizilerinin var olamayacağına inanıyor.

The Sopranos, Sex and the City, The Wire ve onlarca diziden önce, HBO'nun tanınmasını sağlayan kaliteli drama dizilerinin başında gelen Oz, kurgusal hapishaneye kapsamlı bir bakış sunmuştu. 

Meşhur diziler için temel oluşturdu

Suçluların psikolojisine dair derin karakter incelemelerine olanak tanıyan dizi, ahlak ve intikam temalarına da benzersiz bir mercekten bakmıştı.

MV5BYzc3YjEyYzUtMDAyMy00ODZhLTgxMzItZTQ2OWUyNDJlMTVmXkEyXkFqcGdeQXVyNDIzMzcwNjc@._V1_.jpg

Oz, eleştirmenlerin puanlamalarını derleyen Rotten Tomatoes'da 100 üzerinden 93 puana sahip (HBO)

Oz'un eleştirmenlerce beğenilmesi, HBO'nun kendisini ücretli bir hizmet olarak öne çıkarmasına yardımcı olurken Six Feet Under, Game of Thrones ve Westworld gibi önde gelen dizilerin üzerine inşa edilebileceği bir temel oluşturdu. 

Eğlence dünyasına "gerçekçiliği" tanıttı

Tekil kahramandan yoksun olan Oz, birçok karakteri öne çıkardı. Bu da nihayetinde HBO'nun yeni yönüne ve The Sopranos'a yeşil ışık yakacak kadar güven duyulmasını sağladı.

Oz'un modern televizyon üzerindeki en önemli etkisi karanlık, nihilist ve umutsuz tonuydu. Bu temalar, eğlencede "gerçekçiliğin" yeni bir temsilini yaratmıştı.

Zamanına göre tartışmalı olan Oz'un mirası, The Sopranos ve diğer büyük HBO drama dizileriyle kıyaslandığında sönük kalsa da eleştirmenler, dizinin televizyon tarihindeki etkisinin tartışılmaz olduğunda hemfikir.


Independent Türkçe, ScreenRant, Looper

Derleyen: Nazlı Erdol

DAHA FAZLA HABER OKU