Eski Çin lideri Cintao'nun "belge anlaşmazlığı" nedeniyle ÇKP kongresinden çıkarıldığı iddia edildi

Çin'in devlet medyası, Hu Cintao'nun sağlık problemi yaşadığını savunmuştu

Çin'in eski lideri Cintao, kongrenin yapıldığı Büyük Halk Salonu'ndan çıkarılırken, Başbakan Li Keçiang'ın omzuna dokunmuştu (AFP)

Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) 20. Ulusal Kongresi'nde eski Devlet Başkanı Hu Cintao'nun salondan çıkarılmasıyla ilgili yeni görüntüler yayımlandı.

Singapur merkezli haber kuruluşu Channel News Asia'nın (CNA) yayımladığı görüntülerde, Cintao'nun önünde yer alan dosyadaki belgelerle ilgili bir anlaşmazlık yaşandığı iddia edildi.

22 Ekim'de gerçekleşen olaya ilişkin yeni videoda, Merkez Komite ve Siyasi Büro'daki koltuğunu kaybeden Çin Ulusal Halk Kongresi Başkanı Li Çanşu'nun, 79 yaşındaki Cintao'nun önündeki belgeleri aldığı görülüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çanşu, daha sonra belgeleri ve kırmızı renkli dosyayı düzenleyerek tekrar Cintao'nun önüne koyuyor ve kendisiyle konuşmaya devam ediyor.

Fakat Cintao belgeleri almak isteyince, Çanşu dosyayı tekrar kendi önüne çekerek üstüne elini koyup, Cintao'nun belgelere uzanmasını engelliyor.

O sırada Cintao'nun yanında oturan Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ise bir yetkiliye işaret ederek kendisiyle kısa bir konuşma yapıyor.

Kimliği paylaşılmayan yetkili, daha sonra Cintao'yu yerinden kaldırıp salondan çıkarıyor.

Söz konusu görüntülerde yer alan belgelerde ne yazdığı henüz bilinmiyor.
 


Birleşik Krallık'ın kamu yayımcısı BBC'ye konuşan, ÇKP'ye bağlı Study Times gazetesinin eski çalışanlarından Deng Yuwen, "Bu gerçekten de sıradışı bir durumdu. Dosyanın içinde ne olduğuna ya da orada ne konuşulduğuna dair daha fazla delil elde edilmeden, kimse olup biteni açıklayamaz" dedi.

Avustralya Ulusal Üniversitesi'nden Wen-ti Sung ise "Sahnede olup bitenleri izlemek, yetkililer üzerine psikolojik bir etki bırakacak" ifadelerini kullandı.

Çin'in resmi haber ajansı Şinhua'nın, 16 Ekim-22 Ekim arasında düzenlenen ÇKP'nin 20. Ulusal Kongresi'nde yaşanan olayla ilgili haberinde, eski devlet başkanının sağlık problemi nedeniyle dışarı çıkarıldığı öne sürülmüştü.

Çin'in en yaygın sosyal medya ağı Weibo'da 22 Ekim akşamı Cintao'yla ilgili haber ve tartışmalar da sansürlenmişti.



Independent Türkçe, Guardian, BBC 

DAHA FAZLA HABER OKU