Erdoğan: Marketlerde halkımı sömürenlerden hesabını sorarız 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye Ekonomi Şurası’nda yaptığı açıklamada faizlerin ve enflasyonun belli oranda düşmesine rağmen marketlerde fiyatların hâlâ düşmediğini söyledi

Fotoğraf: AA

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) düzenlediği Türkiye Ekonomi Şurası'nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son dönemde artış gösteren gıda fiyatlarına vurgu yaptı. 

“Kimseye 'zararına iş yap' demiyoruz ancak faiz oranları, enflasyon belli oranda düşmüş, marketlerde hâlâ fiyatlar düşmüyor. Rakamlar ortada, üreticiden çıkışı ortada ama bakıyorsunuz bunlarda en ufak bir oynama, düşüş söz konusu değil. Hâlâ  'vatandaşımı nasıl sömürürüm' bunun gayreti içerisinde. Herkesi bu konuda insafa vicdana ve hepsinden önemlisi ahlaka davet etme görevliliği noktasındayım. Milletimizin bu konuda dillendirdiği şikâyetleri kulak arkası edemeyiz. Böyle dönemler, dalgalanmayı fırsat bilip kârı artırma değil gerekiyorsa kârı bir miktar düşürerek ülkeyi ve toplumu ayağa kaldırma dönemleridir."

Erdoğan, "Bu marketlerde benim halkımı sömürme mücadelesini devam ettirenler varsa bunun hesabını sorma görevi de bizimdir ve hesabını sorarız” diye konuştu. 

Aralıkta açıklanan son enflasyon oranı yüzde 20,3 seviyesinde gerçekleşti. 2017 sonunda konulan 2018 enflasyon hedefi ise yüzde 7’ydi. 

Kasım ayında açıklanan yıllık enflasyon yüzde 21,6 seviyesindeydi. 

19 milyar dolarlık ticaret hacmi 75’e çıkar mı? 

Dış ticaret hedefine de değinen Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump’ın 75 milyar dolarlık bir ticaret hacmine ulaşılması gerektiğini söylediğini aktardı: 

“İhracatta bir ara Rusya pazarında sorun çıktı. Bir ara Avrupa pazarı sıkıntıya girdi. Bu durumlarda ihracatçılarımız kolları sıvadı Güney Afrika'ya Asya'ya yöneldi. Pazarlama yöntemlerini değiştirdiler, ürün kalitesini yükselttiler. Bu yıl 168 milyar doları aşan ihracat ile rekor kırdık. Hedefimiz 500 milyar dolar."

ABD Başkanı Trump, son görüşmelerimizde en az 75 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmamız gerektiğini ifade ediyor, dün de bunu hatırlattı.”

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye ile ABD arasındaki dış ticaret hacmi, 2018'in ocak-kasım döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1,4 artarak 19 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

DAHA FAZLA HABER OKU