HRW: Arakanlı çocuk mülteciler eğitimden yoksun bırakılıyor

İnsan Hakları İzleme Örgütü bugün yaptığı açıklamada Arakanlı çocuk mültecilerin eğitimden yoksun bırakıldığını söyledi

Arakanlı mülteciler Cox's Bazar kentindeki mülteci kampında futbol oynuyor (Reuters)

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) bugün yaptığı açıklamada Bangladeş’in yüz binlerce Arakanlı çocuk mültecinin eğitim almasını engellediğini söyleyerek yetkilileri mülteci kamplarındaki kısıtlamaları kaldırması yönünde uyardı. 

“Biz insan değil miyiz?” (Are we not human?) isimli raporda, İnsan Hakları İzleme Örgütü Bangladeş’i okul çağındaki 400 bin çocuğunun hakkını ihlal etmekle suçladı. Myanmar’dan kaçan çocuklar şu anda Cox’s Bazar şehrindeki mülteci kampında yaşıyor. 

Reuters’a konuşan uluslararası kuruluşun çocuk hakları yardımcı direktörü  Bill Van Esveld, “Bütün bir jenerasyondaki çocuğun eğitimden mahrum edilmesi kimsenin çıkarına değil. Uluslararası toplumun harekete geçmesi ve Bangladeş ve Myanmar’dan durumu değiştirmesini talep etmesi gerekiyor” dedi. 

Arakanlıların ayaklanmasının ardından gerçekleşen Myanmar ordusunun 2017’deki sıkı önlemlerinden bu yana 730 binden fazla Arakanlı Müslüman Myanmar’dan komşu ülke Bangladeş’e kaçmıştı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün raporunda Bangladeş’in Arakanlı mültecilerin kamp dışındaki okullara kaydolmasını engellediği belirtildi. Birleşmiş Milletler ve yabancı yardım kuruluşlarının da resmi olarak kabul edilmiş eğitim programlarını uygulamasına izin verilmediği ifade edildi. 

Bahsi geçen raporda, Myanmar okullarda kullanılan müfredatı kamplarda uygulamamakla suçlandı. 

Bangladeş’in mültecilere destek sağlamak veya ülkelerine geri göndermekle yükümlü komisyonunun başkanı Mahbub Alam Talukder, kamplardaki çocukların eğitim almadığı bilgisinin doğru olmadığını ve kamplarda 4 bin öğrenim merkezinin bulunduğunu söyledi. 

Reuters’a konuşan Talukder, “Arakanlıların, Myanmar’a geri dönmesi gerekecek. Bizim yurttaşlarımız değiller ve ulusal müfredatımızı kullanmalarına izin veremeyiz” dedi. 

 

Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU