"Holokost ile Yüzyüze" sergisi 24 Ocak'ta açılıyor

Nazi Almanya'sı döneminde Yahudi soykırımı sırasında çekilen fotoğrafların renklendirildiği sergi 30 Mart’a kadar ziyaretçilerini bekliyor

500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi'nden yapılan açıklamaya göre, Yusuf Tolga Ünker'in Yad Vashem ve New York Holacaust Jewish Museum'dan aldığı izinlerle renklendirdiği Holokost fotoğraflarından oluşan sergi, Almanya'nın İstanbul Başkonsolosluğu'nun desteğiyle gerçekleştirilecek.

Renklendirilmiş 59 fotoğrafın yanı sıra Ünker’in bu fotoğraflardan yola çıkarak yaptığı sulu boya ve kara kalem çalışmalarının da yer alacağı sergi, 30 Mart'a kadar gezilebilecek.

Yusuf Tolga Ünker, "Holokost ile Yüzyüze" projesine başlama nedenini şöyle açıkladı:

"Önemli olan nokta Holokost'a neden bakılması gerektiğidir. İnsanların, kaçamak bakışlarla fotoğraflara bakıp 'ne acı' diyerek yüz çevirmeyi tercih ettikleri bir gerçek.

Bu fotoğraflar renklendiklerinde, acının yanında insanın insana yaptıklarını gösterdikleri için bazıları bundan korkmakta ve bu nedenle de görmek istememektedirler.

Tam da bu nedenle fotoğrafları renklendiriyorum. Aslen onları renklendirmek yerine boyuyorum çünkü renkli olduklarında daha güncel ve bugüne aitmiş, sanki hepimiz şu an bu şiddeti yaşıyormuşuz gibi acımasız, tehditkar ve korku verici gözüküyorlar."

 

 

Holokost nedir?

Holokost 1933-1945 yılları arasında Nazi rejiminin ve yandaşlarının yaklaşık altı milyon Yahudi'yi işkence edip öldürmesidir. Ocak 1933'te Almanya'da yönetime geçen Naziler Almanları "üstün ırk", Yahudileri ise Alman ırkını tehdit eden aşağı derecede bir yabancı güç olarak görüyorlardı. Yahudilerin yanı sıra Çingeneler, zihinsel ve bedensel engelliler ve Polonyalılar da ırksal, etnik veya milliyetçi nedenlerle yok edilmek için hedef alındılar. 

DAHA FAZLA HABER OKU