İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün araştırmacısını sınır dışı eden İsrail, Batı Şeria işgaline muhalif sesleri bastırmakla suçlanıyor

Ömer Şakir, İsrail'e karşı boykotu desteklediği suçlamasıyla sınır dışı edildi

ABD vatandaşı Şakir, HRW'nin İsrail ve Filistin direktörü olarak görev yapıyordu (Reuters) 

İsrail'in pazartesi günü sınır dışı ettiği, önde gelen bir insan hakları araştırmacısı, hükümeti "insan hakları hareketine saldırmakla" suçladı ve ülke dışından işine devam etme sözü verdi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün (HRW) İsrail ve Filistin direktörü olan ABD vatandaşı Ömer Şakir'den, daha önce yaptığı Filistin yanlısı yorumlar sebep gösterilerek İsrail boykotunu desteklediği suçlamasıyla ülkeyi terk etmesi istendi.

Sınır dışı edileceği pazartesi günü yaptığı açıklamada Şakir, "İşimizi yapmaya devam edeceğiz. Aynı konuları, aynı yoğunlukta ve aynı canlılıkta ele almayı sürdüreceğiz (...) Tüm insanların, İsraillilerin ve Filistinlilerin, eşit muamele gördüğü ve bütün insan haklarının korunduğu gün gelene kadar durmayacağız. Durmayacağız" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsrail'i ve onun işgal altındaki topraklardaki yerleşimlerini ekonomik açıdan boykot etmeye çağıran yabancıların ülkeye girişini yasaklayan 2017 tarihli kanunu gerekçe gösteren İsrail, geçen yıl mayıs ayında Şakir'in çalışma iznini yenilemeyi reddetmişti.

Söz konusu kanun, Batı Şeria işgalini sona erdirmek için baskı yapmak amacıyla ülkelere, işletmelere ve kurumlara İsrail'le bağlarını koparma çağrısı yapan uluslararası "Boykot, Yatırımların Geri Çekilmesi ve Yaptırımlar" (BDS) hareketinin kampanyasına desteği etkili bir biçimde yasadışı hale getiriyor.

HRW, Şakir'in veya örgütün İsrail'in açıkça boykot edilmesi yönünde çağrı yaptığı iddialarını defalarca reddetti.

Şakir, "Bu iş hiçbir zaman BDS'yle ilgili olmadı, her zaman İsrail hükümetinin HRW'yi susturma çabasıyla ilgiliydi. Ama tam tersi etkiyi yarattı. Dünya bunun neden yapıldığını gördü: Bu, insan hakları hareketine yönelik bir saldırıdır. İsrailli, Filistinli ve uluslararası insan hakları gruplarını daha önce hiç olmadığı kadar yakınlaştırdı" diye konuştu.

 

 

İsrail Yüksek Mahkemesi, bu ay temyize götürülen kararı onaylayarak Şakir'e İsrail'i terk etmesi için 20 gün vermişti.

Bu hamle, İsrailli ve uluslararası insan hakları grupları tarafından geniş çapta kınandı.

İsrailli insan hakları grubu B’Tselem'in Genel Müdürü Hagai El-Ad, "Ömer Şakir'in sınır dışı edilmesi, uzun süredir var olan işgale etkili bir şekilde karşı çıkan herkesi susturmak için İsrail hükümetinin yürüttüğü daha kapsamlı ve süregelen bir kampanyanın parçasıdır" dedi.

El-Ad, İsrail hükümetinin muhalifleri bastırma kampanyasının "hem yerel hem de uluslararası alanda uygulandığını, insan hakları örgütlerini, gazetecileri, akademisyenleri, sanatçıları, hükümetin insanlık dışı ve kabul edilemez politikalarını eleştirmeye cesaret eden herkesi hedef aldığını" ekledi.

HRW Başkanı Kenneth Roth ise Şakir'in İsrail'in komşusu Ürdün'den çalışmaya devam edeceğini açıkladı.

Roth, "İsrail bugün HRW araştırmacısı Ömer Şakir'i sınır dışı ederek Batı Şeria'da ve Doğu Kudüs'te kurduğu yasadışı yerleşim rejimini rapor etmemizi bir şekilde durdurabileceğini umuyor. İsrail tamamen yanılıyor (...) İsrail'in Ömer'in yaptığı temel insan hakları savunuculuğuna karşı sergilediği hoşgörüsüzlük, dünyanın dikkatini bu ülkenin işgal altındaki Filistinliler için inşa ettiği baskıcı ve ayrımcı rejime çekmekten başka bir işe yaramadı" diye konuştu.

 

 

1967 Arap-İsrail Savaşı'ndan bu yana sayısız Birleşmiş Milletler (BM) kararı, İsrail'in Batı Şeria işgalinin uluslararası hukuka aykırı olduğunu doğruladı.

Geçen hafta Güvenlik Konseyi'nde konuşan BM Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Nikolay Mladenov, Batı Şeria yerleşimlerini "uluslararası hukukun pervasız bir ihlali" ve "iki devletli çözümün yanı sıra adil, kalıcı ve kapsamlı bir barışın önünde büyük bir engel" diye tanımlamıştı.

İsrail hükümeti, pazartesi günü Kamu Güvenliği ve Stratejik İlişkiler Bakanlığı'ndan yapılan açıklamayla kararını savundu.

Açıklamada, "Diğer tüm aklı başında ülkeler gibi İsrail'in de kimin sınırları dahiline girerek çalışacağını belirleme hakkı vardır (...) Yerel mahkemenin ve Yüksek Mahkeme'nin zaten verdiği karar üzere Ömer Şakir, İsrail karşıtı boykotları cansiperane destekleyen aktif bir BDS propagandacısıdır (...) HRW, Şakir'in yerine, İsrailli yurttaşlara zarar veren politikaları teşvik etmeye odaklanmaktansa gerçekten insan haklarının korunmasıyla uğraşacak bir başka koordinatör atamakta özgürdür" ifadeleri yer aldı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU