Edirne'de mahkumlar cezaevinden restoratör olarak çıkıyor

Edirne'de cezalarını çeken mahkumlara restorasyon eğitimi veriliyor. Şimdiye kadar birçok çalışmaya katılan mahkumlar, cezaları bitiminde restoratör olarak çalışabilecek

Fotoğraf: AA

Türkiye'deki açık cezaevlerinde, Adalet Bakanlığı Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İş Yurtları aracılığıyla hükümlüler, tarımdan, hayvancılığa, marangozluktan, el sanatlarına pek çok alanda meslek öğreniyor.

Edirne'deki mahkumların aldığı bir diğer eğitim de restorasyon. 

Mahkumlar, aldıkları restorasyon eğitiminin ardından Edirne Sarayı, Kadı Bedrettin ve Süleymanpaşa camileri restorasyonlarında görev aldı.

Şu an ise II. Mahmut dönemine ait, Edirne Kapalı Cezaevi Yerleşkesi'nde bulunan Mahmudiye Camisi'nin ayağa kaldırılması için uğraş veriyorlar. 

1827'de yapılan cami, üç yangın ve Balkan Harbi sırasında geçirdiği tahribatlar sonucu toprak altında kalmıştı. 

Cezaevlerindeki tek restorasyon eğitimi burada

Edirne Cumhuriyet Başsavcısı Fatih Karabacak, cezaevlerindeki iş kolları arasında Edirne'deki mimari restorasyon iş kolunun ilk ve tek olduğunu söyledi. 

Mimari restorasyon iş kolunda görev alan 50 mahkûmun Mahmudiye Camii araştırma kazısını sürdürdüğünü ifade eden Karabacak, şöyle konuştu: 

Hükümlülerimize Halk Eğitim Müdürlüğü bünyesinde restorasyon konusunda eğitim verilmekte. Bu eğitim sonucunda eğitimlerini belgelendireceğiz.

Tahliyelerinden sonra kendileri bu alanda yani restorasyon alanında görev alabilecekler. Bunu bir meslek ve sanat olarak yürütebilecekler. 


Arkeolog gözetimindeki mayısta başlanan araştırma kazısının bu hafta tamamlanacağını belirten Başsavcı Karabacak, mahkûmların daha önce Açık Cezaevi girişinde IV. Mehmet'in eşi Rabia Gülnuş Valide Sultan Çeşmesi'ni çalışmalarına da katıldıklarını söyledi.


AA

DAHA FAZLA HABER OKU