Elon Musk’ın “kırılmaz cam” ile tanıttığı Cybertruck'ın canlı yayında camı kırıldı

Tesla’nın uzun süre önce duyurduğu zırhlı aracı Cybertruck, tanıtıldı. Canlı yayınlanan tanıtım gecesinde aracın camlarına yapılan dayanıklılık testi ise beklendiği gibi gitmedi

Elektrikli otomobil üreticisi Tesla, 2008’deki ilk modeli Roadster, sonraki 10 yılda piyasaya sürdüğü Model S, Model X ve Model 3 araçlarının ardından zırhlı aracı “Cybertruck”ı da tanıttı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Her parça üstün bir güç ve dayanıklılık için tasarlandı” ifadeleriyle anlatılan Cybertruck’ın tanıtım gecesine damga vuran ise zırhlı camların kırılması oldu. 

Tesla’nın kurucusu Elon Musk, Cybertruck’ta kullanılan camların dayanıklılığını canlı yayında test etmek için Tesla’nın Tasarım Direktörü Franz von Holzhausen’i sahneye çağırdı. 

Holzhausen, elindeki metal topu sürücü tarafındaki cama fırlattı ve cam kırıldı.

Musk’ın “Aman Tanrım” diye tepki verdiği andan sonra ikinci bir deneme yapıldı. Holzhausen’in metal topu attığı arka cam da kırıldı. 

Duruma “Hiç değilse içinden geçmedi. Bu olumlu yanı” diyerek şaka yollu tepki gösteren Musk, önceki testlerde araca, İngiliz anahtarları ve mutfak lavabosu dâhil her şeyi attıklarını ancak kırılmadığını söyledi. 

Musk, “Ancak şimdi kırıldı ve nedenini bilmiyorum” diye konuştu. 

Bu başarısız canlı yayın denemesinden hemen önce Musk ve ekibi aynı dayanıklılık testini ayrı camlar üzerinde de yaptı. 
 


Önce normal cam denendi. Küçük bir metal topla cam anında çatladı. Sonrasında Cybertrcuk’ta kullanılan cam, sahneye getirildi. 

Bu camın dayanıklılığı da küçük ve büyük toplarla, alçak ve yüksek atış yüksekliğinde denendi ve camda hiçbir çatlama olmadı. 

Franz von Holzhausen’in denemesi ise bu kadar iyi gidemedi. 

Cybertruck’ın özellikleri

Mad Max filminde kullanılan araçlara benzetilen Cybertruck’ın başlangıç fiyatı, 400 kilometre menzil ile 39 bin 900 dolar. 100 dolar depozito verilerek sıraya girilebiliyor. Ancak aracın üretimi 2021’in sonunda başlayacak. 

Cybertruck3.JPG
Fotoğraf: Tesla


480 kilometre menzillik, çift motorlu aracı tercih edenlerin fazladan 10 bin dolar ödemesi gerekiyor. Üç motorlu, 800 kilometre menzilli aracın fiyatı ise 69 bin 900 dolar. 

Güneş enerjisiyle şarj olabilen elektrikli aracın, 800 kilometreye kadar menzili var. 

Cybertruck1.JPG
Fotoğraf: Tesla


Saatte yaklaşık 100 kilometre hıza 2,9 saniyede çıkan aracın dış cephesi dayanıklı paslanmaz çelikle tasarlandı. 

Geniş bir kasaya sahip araç, kampçılar için mutfak alanı bile yaratabiliyor. 

Cybertruck4.JPG
Fotoğraf: Tesla


Piyasada Cybertruck segmentinde olan diğer araçlar, Ford’un Detroit-3’ü, , Fiat Chrysler’in Ram 1500’ü ve General Motors’un Chevy’si. 

Japonya, yarım ton segmentindeki araçların piyasasına 20 yıldır girmeye çalışsa da Amerikan markaları, hâlen piyasanın yüzde 92’sine sahip.


Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU