Yıldız Kenter yoğun bakımda

Türk tiyatrosunun duayen ismi Yıldız Kenter, akciğer rahatsızlığı sebebiyle İstanbul'da yoğun bakıma alındı

Fotoğraf: Ebru Ceylan

Bir süredir akciğer rahatsızlığı çeken Türk tiyatrosunun usta ismi Yıldız Kenter, İstanbul'daki ’daki Amerikan Hastanesi’nde yoğun bakıma alındı. 

91 yaşındaki sanatçının durumunun kritik olduğu belirtiliyor. 

Twitter hesabından yaptığı paylaşımda hastaneye giderek Kenter'in durumu hakkında bilgi aldıklarını söyleyen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Sanatçımıza geçmiş olsun dileklerimi sunuyor, acil şifalar diliyorum"

100'lerce oyun, 100'lerce ödül

11 Ekim 1928 İstanbul doğumlu Yıldız Kenter, babasının işi nedeniyle küçük yaşta Ankara’ya taşındı ve Ankara Çocuk Kulübü’nde tiyatroya başladı.

Ankara Devlet Konservatuarı’nı sınıf atlayarak bitiren sanatçı, Ankara Devlet Tiyatrosu’nda 11 yıl görev yaptı. 

12 Aralık 1948’de Shakespeare’in ‘On İkinci Gece’si ile profesyonel oyunculuğa adım atan Kenter, Rockefeller bursu kazanarak American Theatre Winng, Neighbourhood Play House ve Actor’s Studio’da oyunculuk ve oyunculuk öğretiminde yeni teknikler üzerine çalışmalar yaptı.

Dönüşünde Ankara Devlet Konservatuvarı'na öğretim görevlisi olarak atanan Kenter, 1959'da Devlet Tiyatrosu'ndan ayrıldı.

Kardeşi Müşfik Kenter ve eşi Şükran Güngör ile Kent Oyuncuları topluluğunu kurdu. 1968’de İstanbul’da Kenter Tiyatrosu'nun binası tamamlandı. 

100’ün üstünde oyun oynayan, 100’e yakın oyun sergileyen sanatçı, 1981’de Devlet Sanatçısı unvanını aldı. 

1991 yılında tiyatro sanatına hizmetlerinden ötürü Uluslararası Lions Kulübünün “The Melvin Jones” ile ödüllendirildi. İki kez Ulvi Uraz “En İyi Kadın Oyuncu”, üç kez de aynı dalda Avni Dilligil ödülüne layık görüldü.

1995'te Kültür Bakanlığınca, tiyatro sanatına katkılarından ötürü “Onur” ödülüne layık gördü. Profesör Kenter’e aynı yıl tiyatro sanatına katkılarından dolayı “Mevlana Kardeşlik ve Barış Ödülü” verildi.

1998’de Ankara Sanat Kurumu “Yılın Kadın Sanatçısı”, 1998 Muhsin Ertuğrul Yaşam Boyu Başarı Ödülü, 1998 Cumhurbaşkanlığı Büyük Kültür ve Sanat Ödülü, MARTI adlı oyunda Madam Arcadina rolüyle 1999 Afife En İyi Kadın Oyuncu Ödülü'ne layık görüldü. Aynı ödülü 2000 yılında, Nükte adlı oyundaki rolüyle yeniden kazandı. 

Kent Oyuncuları’nın kuruluşunun 45'inci yılında yeniden Ben Anadolu'yu seyirciyle buluşturan Yıldız Kenter, oyunculuk kadar önemsediği oyuncu yetiştirme görevini Koç Üniversitesi’nde verdiği derslerle sürdürdü.

2008–2009 sezonunda başrollerini Defne Halman ve Engin Hepileri'nin paylaştığı Victoria (Zafer)’i sahneye koyarak 60'ıncı sanat yılını kutladı.

2009-2010 sezonunda Eugene Stickland’ın Kraliçe Lear adlı oyununu yönetti ve baş rolünü oynadı. Bu oyunla 2010 yılı Sadri Alışık En İyi Kadın Oyuncu ödülünü aldı.


Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU